Vicente Garrido obté el premi Rafael Salillas de recerca criminològica

Vicente Garrido.

El professor de la Universitat de València Vicente Garrido ha obtingut el premi Rafael Salillas, que es concedeix anualment a un criminòleg de reconegut prestigi. El guardó el concedeix la junta de la Sociedad Española de Investigación en Criminología (SEIC). El premi es lliurarà en el X Congrés Español de Criminologia, que se celebra a Granada a principis del mes de maig.

La SEIC inclou als principals investigadors i a la federació d'associacions de criminòlegs del país. Cada any concedeix un premi per la labor realitzada al llarg d'una carrera de recerca i docència.

Vicente Garrido és professor titular de la universitat de València, on imparteix pedagogia i criminologia. Al llarg de la seua carrera ha investigat entorn de la delinqüència i a la personalitat violenta en particular. Forma part de diversos comitès editorials de revistes espanyoles i extragueres, i la seua labor en programes de tractament en centres de menors i presons ha sigut una font d'inspiració per a molts professionals en camps innovadors com la delinqüència sexual i la delinqüència violenta.

Ha col·laborat amb les forces de seguretat en diversos casos criminals, com a consultor per a elaborar perfils psicològics. Amb els seus llibres ‘Amores que matan’ i ‘Cara a cara con el psicópata’, va orientar als lectors interessats en la violència contra la dona sobre les característiques dels agressors de dones, al mateix temps que desenvolupava pautes de prevenció per a evitar implicar-se en relacions afectives violentes. Amb el programa pedagògic ‘La máscara del Amor’ va desenvolupar un taller per a la prevenció de violència de gènere en les escoles. Altres llibres rellevants en l'àmbit de la delinqüència juvenil són ‘Pedagogía de la delincuencia’, ‘Delincuencia Juvenil’ i ‘El modelo de la competencia social en la ley de menores’.

Entre els seus llibres destaca ‘Los hijos tiranos: el síndrome del emperador’ (2005), on desenvolupa la seua visió sobre com sorgeix la violència dels fills en l'actualitat, i de quina manera podem actuar per a prevenir aqueixa preocupant tendència de la societat. La continuació d'aquesta obra és ‘Antes que sea tarde: la prevención de la tiranía de los hijos’ (2007). El tercer llibre que es va centrar en els joves i l'educació va ser ‘Mientras vivas en casa’ (2009), on exposa la seua teoria sobre el que constitueixen els principis i habilitats del que denomina la “intel·ligència educacional”.

Obres seues de referència en Criminologia són ‘Principios de Criminología’ (4ª ed., 2013), ‘Diccionario de Criminología’ (1999), ‘El rastro del asesino’ (2006), ‘Perfiles Criminales’ (2012), ‘El informe criminológico forense’ (2012) i ‘Crímenes sin resolver’ (2014)

Vicente Garrido va ser consultor de Nacions Unides en el programa de prevenció de la delinqüència juvenil per a Llatinoamèrica. Posseeix la Creu de Sant Raimundo de Peñafort, atorgada pel Ministeri de Justícia, “per la seua contribució a una justícia més humana i eficaç”.

 

Data d'actualització: 22 de d’abril de 2014 07:00.

Llista de notícies