Acte d'obertura curs 2023-2024.

La Universitat de València rep el certificat d’AENOR d’Accessibilitat Universal a la Biblioteca d’Educació María Moliner

La Biblioteca María Moliner ha sigut aquest dimecres l’escenari de l’acte de lliurament del Certificat AENOR d’Accessibilitat Universal que li va ser concedit el passat 8 de juny com reconeixement i evidència de la conformitat del seu sistema de gestió amb la norma UNE 170001-2:2007. L’obtenció d’aquesta acreditació s’emmarca dins del programa Campus Sostenible de la Universitat de València. Ha rebut el segell el rector Esteban Morcillo.

El certificat d’Accessibilitat Universal de l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) acredita que la Universitat de València ha implantat un Sistema de Gestió de l’Accessibilitat que aposta per la millora contínua. “Sabem que allò ha de ser un procés continu de millora”, ha assenyalat el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i ha asseverat que la missió de la Universitat de València és “el benestar social i el servei públic que dóna a la ciutadania”. És per això que el rector ha demanat el suport de les diferents administracions públiques.

Esteban Morcillo s’ha referit a tres idees en el seu discurs: la cultura de la qualitat, que la Universitat de València pretén normalitzar mitjançant els seus plans estratègics; la discapacitat, gestionada per la Unitat per a la Integració de les Persones amb Discapacitat; i el valor social de la Universitat com a institució generadora i transmissora de coneixement, implicada amb la societat a través d’organitzacions com el Parc Científic.

El rector ha definit la universitat pública com una institució “compromesa i basada en una democràcia participativa”. En aquest sentit, la Universitat de València, que compta amb 46.000 estudiants, mil dels quals formen part de la Unitat per a la Integració de les Persones amb Discapacitat, es manifesta com una institució “avançada per atendre a una minoria que no es considera com a tal, sinó que s’aposta per ella i per la seua integració plena”, ha assenyalat.

L’obtenció d’aquest certificat té lloc en el marc del programa Campus Sostenible de la Universitat de València, amb el finançament del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport mitjançant el programa d’Accessibilitat Universal i Integració del VLC/CAMPUS. València, International Campus of Excellence.

L’acte de lliurament, que s’ha celebrat aquest matí en la mateixa Biblioteca María Moliner, ha estat presidit pel rector Esteban Morcillo, qui ha rebut el certificat de mans del director general d’AENOR, Avelino Brito. Per a Avelino Brito, “la certificació d’Accessibilitat Universal d’AENOR a la Biblioteca María Moliner de la Universitat de València és la forma més directa i creïble d’expressar el seu compromís amb l’accessibilitat. Cada vegada són més les organitzacions que tenen en compte les necessitats de les persones amb discapacitat; així, ja són prop de 300 els entorns i serveis de tots els sectors davall la certificació d’accessibilitat d’AENOR: des de museus fins a platges, passant per centres comercials, hotels, centres de treball, punts de venda, oficines d’informació turística, fires i congressos, universitats o serveis de transport, entre altres”.

Aquests han estat acompanyats pel director d’AENOR de la Comunitat Valenciana, Roque Giner, i pel secretari autonòmic d’Autonomia Personal i Dependència de la Generalitat Valenciana, Joaquín Martínez Gómez. Aquest últim ha destacat la política de la Universitat de València en matèria d’atenció a les persones amb discapacitat: “Des de fa anys es treballa en l’eliminació de barreres físiques i d’altre tipus, i també en la contractació de personal, de fet, la Universitat de València mai ha eludit les quotes, sinó tot el contrari, i fins i tot té un servei propi dedicat a aquesta atenció”. Per tant, “és una institució que ha sabut adaptar-se als temps que corren”, ha sentenciat. Martínez Gómez ha conclòs la seua intervenció animant a la Universitat a “continuar pel camí encetat, un camí ple de satisfacció”, i ha afirmat que “no hi ha persones amb discapacitat, sinó persones amb altres capacitats”

L’acte ha comptat també amb la presència de nombrosos membres de la Universitat de València, com ara la vicerectora d’Organització Acadèmica i Professorat, Maria Vicenta Mestre; la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez; el delegat del rector per als Estudiants, Daniel González Serisola; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; la directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, Celeste Asensi; la directora del Servei de Biblioteques i Documentació, Victoria García; i membres del Servei Tècnic i de Manteniment, entre altres.

Els assistents a l’acte han visitat el punt d’informació i préstec de llibres de la biblioteca, dotat de senyalització i mostrador adaptats; la zona d’ordinadors, amb llocs informàtics adaptats; i els llocs de treball també adaptats. Després han descendit per la rampa al nivell 1 del centre, on es troba un cartell amb la informació de tota l’adaptació de l’edifici.

En aquesta actuació, liderada per la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, que gestiona la Fundació General de la Universitat de València, han participat diferents serveis de la institució acadèmica. Ha consistit en la revisió dels espais urbans, en concret, en l’anàlisi del transport públic i privat, de les places d’aparcament reservades per a persones amb discapacitat, dels accessos al recinte, i dels desplaçaments dins dels mateixos, així com de l’accés a l’edifici.

També s’ha promogut l’eliminació de les barreres arquitectòniques existents i s’han analitzat els serveis que s’ofereixen. S’ha elaborat el plànol d’autoprotecció de la Biblioteca i s’ha col·locat la senyalització especial per a persones amb discapacitat visual. Per altra banda, s’han optimitzat les condicions d’accés a l’edifici mitjançant productes de suport per a persones amb i sense discapacitat.

La certificació d’Accessibilitat Universal d’AENOR –entitat líder en certificació- garanteix a totes les persones, amb independència de la seua edat o discapacitat, que els entorns i serveis de les organitzacions són accessibles i així es mantenen en el temps.

Data d'actualització: 13 de de setembre de 2012 08:00.

Llista de notícies