University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Teachers of the Faculty of Medicine (1922)

.

Calligraphy of diseases

Darrers dies per la inscripció per la III Matinal "La Ciència en Acció", 5-6 Maig 2017

  • April 27th, 2017
Image de la noticia

Darrera setmana per la inscripció. Places limitades.

Enllaç: http://esdeveniments.uv.es/9127/detail/iii-matinal-drhistoria-de-la-ciencia_-la-ciencia-en-accio.html

Més informació: www.uv.es/ihmc

L'objectiu d'aquesta matinal és reflexionar respecte als mites del mètode de la ciència a partir dels estudis d'història i sociologia de la ciència. Els participants podran conèixer les conclusions dels principals treballs al voltant d'aquests temes i pensar així com transportar les qüestions tractades a activitats d'aula.

Els estudis d’història i sociologia de la ciència han mostrat la diversitat d’estratègies seguides per les persones que desenvolupen investigacions per obtenir dades i formular explicacions científiques. Han estat estudiades les formes construcció de dades fiables i compartibles, així com les condicions per la reproducció d’experiments i la circulació de sabers. Els estudis han mostrat també que les controvèrsies són habituals dins de la comunitat científica. En aquest últim sentit, tot i que sovint s’ha evidenciat la forta connexió dels laboratoris amb altres espais socials, en aquesta Matinal ens centrarem en la vida dins dels espais de recerca.

La sessió d’Eduard Aibard permetrà conèixer els trets bàsics de la visió convencional de la ciència i del mètode científic - principalment construïda des de la filosofia de la ciència. Revisarem els seus problemes i deficiències més importants. Seguidament ens introduirem el l’àmbit interdisciplinari del estudis socials de la ciència i tecnologia (Science & Technology Studies o STS), des dels seus orígens en la sociologia del coneixement científic fins als anomenats “estudis de laboratori”. Aquests últims inicien una nova etapa en l’estudi de la ciència, caracteritzada , fonamentalment, per l’anàlisi empíric i per la focalització en les pràctiques científiques i no únicament en els seus resultats o productes. Pararem especial atenció al processos de descobriment, als experiments i a la producció de nous fets científics. Finalment comentarem el nou règim organitzatiu de la ciència actual, marcat per una creixent privatització i mercantilització del coneixement científic, i els seus efectes en la recerca i l’activitat científica.

Desprès d’aquesta conferència, els participants podran estudiar un dels casos millor analitzats: la controvèrsia entre Pasteur i Pouchet al voltant de la generació espontània, presentat per Ximo Guillem i José Ramón Bertomeu, que faran també una introducció a l’anàlisi de les controvèrsies científiques. Tal com hem fet en altres matinals, els participants disposaran d’un dossier documentals amb lectures addicionals per ampliar la informació. També podran conèixer els recursos bibliogràfics de l’Institut López Piñero, així com les exposicions i altres activitats de divulgació relacionades.