University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Nou número de HoST: Science and Expertise in modern societies

  • September 13rd, 2017
Host: journal of History of Science and Technology

Recentment ha estat publicat el darrer número (vol. 11 (1), 2017) de la revista HoST, Journal of History of Science and Technology. El volum està especialment dedicat a l'estudi de la relació entre ciència, experts i societat en l'època contemporània.

Els cinc treballs inclosos abasten diferents contextos disciplinaris i geogràfics.

El primer, Fertilising Farms and Institutional Authorities: Experts, Regime-Making and Agricultural Politics in Greece, 1945–2000 (S. Arapostathis), estudia la col·laboració entre les autoritats i els científics per a promoure la fabricació i ús de fertilitzants durant la dictadura grega.

Per altra banda, el treball Mexican Scientists in the Making of Nutritional and Nuclear Diplomacy in the First Half of the Twentieth Century (A. Minor; J. Vargas-Domínguez) compara les trajectòries de dos científics mexicans que van participar activament en diferents agències internacionals en les quals van combinar els seus interessos personals, nacionals i d'experts amb responsabilitats diplomàtiques.

En tercer lloc, el treball Expert at a distance: Barbosa du Bocage and the production of scientific knowledge on Africa (C. Matina) analitza la relació entre política, ciència, interessos nacionals i colonials i negociacions diplomàtiques internacionals en les quals es va veure embolicat un catedràtic d'història natural portuguès a la fi del segle XIX.

Els últims dos treballs, realitzats per dos investigadors associats amb el IHMC, es centren en el context espanyol. Un d'ells Poisons, trials and experts: Pere Mata i Fontanet (1811–1877) and Spanish nineteenth-century toxicology (M. Cuenca-Lorente) analitza l'activitat científica, el prestigi acadèmic, el reconeixement públic i les publicacions científiques del metge Pere Mata en l'àmbit de la toxicologia de finals del segle XIX. L'altre treball, Scientific Families and the Shaping of an Expertise in Analytical Chemistry in Modern Spain (I. Suay-Matallana), estudia l'impacte d'una família científica en la consolidació disciplinar de la química analítica en l'Espanya contemporània.

El número inclou també una introducció (I. Suay-Matallana; J.R. Bertomeu-Sánchez) en la qual es contextualitza la discussió presentada i es presenten diferents referències bibliogràfiques sobre els experts, així com un interessant conjunt de ressenyes de llibres recentment gaudits.

Pot accedir lliurement al contingut al enllaç: https://www.degruyter.com/view/j/host.2017.11.issue-1/issue-files/host.2017.11.issue-1.xml