Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La 1ª edició de la Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús abordarà el paisatge rural com a recurs per a la salut i la innovació

  • 19 de juny de 2017
Image de la noticia

Se celebrarà els dies 20, 21, 22 i 23 de juny en l'Institut d'Educació Secundària d’Ademús. A través de les aportacions de múltiples professors de la Universitat de València, aquest esdeveniment, gratuït i obert al públic general, pretén innovar i sembrar consciència rural a partir de les oportunitats que ofereix el paisatge i la participació ciutadana.

La Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús (UVRA) és una iniciativa conjunta de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València i del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, que arranca amb el propòsit de dinamitzar les comarques de l'interior valencià, mitjançant una oferta formativa, cultural i lúdica, nova i suggeridora.

Com apunta el codirector de la Càtedra Emilio Iranzo, l'objectiu de la UVRA és “oferir als veïns del Racó i comarques adjacents, coneixements i eines útils, al mateix temps que atractives, que serviran per a estimular hàbits saludables, la consciència mediambiental i paisatgística, i visualitzar les oportunitats de futur del medi rural”. El programa de la UVRA ofereix una sèrie de conferències, xarrades, tallers i taules redones de caràcter formatiu, acompanyades de concerts, representacions, visites guiades i excursions nocturnes. “Ens agradaria aconseguir el màxim de participació, doncs entenem que la proposta té ingredients formatius, socials i lúdics d'actual interès”, ha explicat Emilio Iranzo.

Totes les sessions formatives de la UVRA es desenvoluparan en l'IES d'Ademús amb la intenció d'incentivar la participació dels alumnes, que com ha assenyalat la directora del centre educatiu, Isabel Gran Luque, “estan necessitats de noves expectatives, tant acadèmiques com a professionals”. La Universitat d'Estiu d'Ademús arriba en un moment en el qual resulta necessari el foment de processos d'aprenentatge col·lectiu capaços de generar actituds innovadores que posen fre a la despoblació potenciant les singularitats del medi rural.

L'alcalde d'Ademús, Ángel Andrés, conscient d'aquesta problemàtica, ha agraït el compromís creixent de les institucions cap al món rural: “la pitjor despoblació és la despoblació d'il·lusions, per açò hem de cercar fórmules perquè els nostres fills nascuts i criats en el poble vegen el poble com un lloc prometedor per a emprendre o trobar ocupació i per a assegurar el relleu generacional de les explotacions familiars”, ha assegurat l'alcalde.

El president de la Mancomunitat del Racó d'Ademús, Domingo Antón Lázaro, ha explicat la importància d'apostar per un model de desenvolupament respectuós i sostenible i confia que la Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús “done a conèixer la comarca i desperte l'interès d'emprenedors que desitgen viure en el Racó, amb tranquil·litat i en harmonia amb la naturalesa, sense les presses i aclaparaments que suposa viure en una ciutat”, ha conclòs.

La UVRA s'emmarca en les activitats de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, una plataforma acadèmica resultant de la col·laboració entre la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i la Universitat de València, els objectius de la qual són la reflexió i recerca, però també la divulgació i la transferència del coneixement entorn de la democratització dels valors paisatgístics i territorials.

El vicerector de Participació i Projecció Territorial ha explicat que amb la Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús arranca un projecte acadèmic que té un triple objectiu: acostar la universitat pública a la comarca del Racó d'Ademús mitjançant la formació, la recerca i la transferència del coneixement; tractar temes d'interès per a la societat local i comarcal, en aquest cas, abordar assumptes que permeten conèixer les claus del desenvolupament econòmic, social i territorial; i, finalment, “crear llaços amb la societat valenciana en el territori, establir xarxes en el territori amb la participació de tots”, ha conclòs el vicerector. La Universitat de València celebrava fins ara quatre universitats temporals, de similars característiques, en el territori valencià: la Universitat d'Estiu de Gandia, la d'Hivern d’Ontinyent, la de Tardor d'Énguera i la de Primavera a Alzira.

El programa complet pot consultar-se ací