Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Les jornades de la Càtedra de Participació ciutadana i paisatges valencians finalitzen a Ademuz

  • 1 de desembre de 2016
Les jornades de la Càtedra de Participació ciutadana i paisatges valencians finalitzen a Ademuz

El programa ‘El paisatge viscut: paisatges emblemàtics i dissonàncies paisatgístiques’ va acabar dilluns passat 21 de novembre en la Casa de la Cultura d'Ademuz. Aquestes jornades, que tenen com a objectiu fomentar els valors del paisatge de manera participada, s'han celebrat a Jèrica, Ayora i Ademuz.

L'alcalde d'Ademuz, Ángel Andrés González, i el codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, Emilio Iranzo, van inaugurar el simposi. A continuació, el professor Iranzo (Departament de Geografia) va oferir la conferència inaugural ‘Els valors del paisatge’. Després, el doctor Ignacio Díez Torrijos (coordinador i fundador de la societat corporativa CERCLE) va centrar la seua intervenció en la situació del medi rural i la integració paisatgística d'activitats. Les ponències van donar pas a un taller participatiu en el qual els assistents van reflexionar i van debatre juntament amb els especialistes de la Universitat de València amb el propòsit de millorar la comprensió sobre la concepció ciutadana del paisatge i identificar i avaluar els paisatges comarcals.

“El paisatge és una construcció mental que desenvolupem en acumular observacions i sensacions dels llocs en els quals convivim quotidianament. És un ens integrador capaç de contextualitzar al patrimoni natural i cultural i beneficiar l'activitat econòmica. I és, a més, un recurs endogen que ens acull, identifica i afirma com a col·lectiu”, explica Iranzo, codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians al costat d'Alejandro Pérez, catedràtic del Departament de Geografia de la UV. “En aquest sentit, la qual cosa pretenem amb aquesta jornada és plantejar el model territorial que desitgem d'una manera participada, i amb criteris paisatgístics, de manera que puguem materialitzar les demandes que la gent anhela evitant els paisatges imposats que suposaria la presa de decisions per part d'experts i polítics”, conclou el professor.

Aquest simposi ha sigut organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València en col·laboració amb l'Ajuntament d'Ademuz i la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians. La Càtedra és fruit de la col·laboració entre la Universitat de València i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. El programa formatiu ‘El paisatge viscut’ conclou la seua marxa a Ademuz (Rincón d'Ademuz), després d'haver-se celebrat abans a Ayora (Vall d'Ayora-Cofrentes) i Jèrica (Alt Palància).