Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Riba-roja de Túria acull una jornada sobre les noves eines per a la valoració de la contaminació lumínica

  • 29 de novembre de 2016
Riba-roja de Túria acull una jornada sobre les noves eines per a la valoració de la contaminació lumínica

Ahir, 29 de novembre, es va celebrar al Castell de Riba-roja de Túria un simposi, organitzat per la Universitat, en el qual diversos especialistes van destacar la importància de l'adequació de les instal·lacions d'enllumenat en la protecció del cel nocturn i van explicar els efectes ambientals i sobre la salut humana d'una mala il·luminació.

La contaminació lumínica és un problema ocasionat per un enllumenament excessiu, a deshora i amb colors inadequats. La necessitat d'analitzar els efectes d'aquesta pol·lució va motivar la celebració de la jornada ‘Noves eines per a la valoració de la contaminació lumínica’, que es va celebrar ahir al Castell de Riba-roja de Túria. La jornada va ser inaugurada per Robert Raga, alcalde d'aquesta localitat; Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial; Antoni Marzo, director general del Medi Natural; i Ángel Morales, cap d’Iniciatives del Vicerectorat.

L'objectiu d'aquesta jornada, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, va ser oferir un espai de trobada, reflexió i de formació multidisciplinària sobre el problema de la Contaminació Lumínica. Els coordinadors han sigut Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica, i Enric Marco, tècnic superior responsable de l'Aula d'Astronomia de la Universitat de València.

El professor Morales ha explicat que, en el context actual, aquesta trobada és necessària doncs el sistema d'enllumenat públic “està experimentant una substitució progressiva dels tradicionals llums de sodi d'alta pressió de llum groga. Els Leds s'estan imposant a tot arreu només per l'estalvi econòmic, però la llum blanca, amb una forta component blava, té uns efectes comprovats sobre els ecosistemes terrestres i marins i, encara més, té una incidència directa sobre la inhibició de la producció de melatonina en humans”, va assegurar el catedràtic.

Diversos especialistes en la matèria van analitzar la pol·lució lumínica i els seus efectes. En la primera sessió de la jornada Ángela Ranea, tècnica de la Junta d'Andalusia, i l'advocada catalana Ana Belén Almécija, es van centrar a exposar els aspectes de regulació sobre eficiència energètica i la contaminació lumínica. També va participar el professor Josep Marí Ollé, de la Universitat Rovira i Virgili, la ponència del qual va tractar sobre l'enllumenat amistós amb l'entorn dels espais naturals.

La sessió vespertina es va destinar a analitzar els efectes d'aquest tipus de pol·lució. El professor de la Universitat de València Joaquín Baixeras (Departament de Zoologia) va explicar les conseqüències de la contaminació lumínica per a la biodiversitat. I la professora de la Universitat de Murcia María Ángeles Rol va abordar el sistema circadià i la salut.

A més, els ponents de la jornada van participar en dues taules redones, una sobre els reptes del futur per a una nova política d'il·luminació sostenible i una altra centrada en els efectes no desitjats de la il·luminació. Ambdues taules van ser moderades pels coordinadors Ángel Morales i Enric Marco.