(C)Aquest article ha estat publicat al LEVANTE-EMV el 23 d'agost del 2 i no pot ser reproduït sense autorització d'aquest diari

INVIOLABILITAT VERSUS IL·LEGALITZACIÓ
Rafael Pla López
membre de la Comissió Política del PCPV

La degeneració democràtica que representa la Llei de Partits arriba al seu punt més alt quan es planteja la possibilitat d'il·legalitzar a Batasuna per haver-se abstingut en una votació al Parlament Basc.

Hem de recordar que la Constitució proclama la inviolabilitat dels Diputats i Senadors per les opinions manifestades en l'exercici de les seues funcions. Certament, parla de les Corts Generals i no d'unes Corts Autonòmiques. Però aquest és un principi essencial de la democràcia parlamentària, que pretén una plena protecció de l'actuació parlamentària dels representants populars. I tant més s'ha d'aplicar a la impossibilitat de perseguir a una formació política pel sentit del seu vot en un Parlament. En cas contrari, les votacions parlamentaris es convertirien en una farsa al negar en la pràctica la llibertat en l'exercici del vot. I pretendre que aquest principi no s'aplique al Parlament Basc seria tant com negar-li a aquest la condició d'un autèntic Parlament.

I tot això és independent de la valoració política i ètica que ens meresca l'actuació de Batasuna, i de que la interpretació que es done a la seua abstenció en les votacions de condemna al terrorisme d'ETA siga de simpatia o de por cap al mateix. Certament, seria ofendre a la lògica deduir que la simpatia és la única interpretació possible: una organització criminal com ETA que va assassinar a una antiga dirigent, Yoyes, pel seu abandonament de la lluita armada, podria previsiblement assassinar també als dirigents de Batasuna que condemnaren públicament els seus crims. Però quan altra gent està arriscant la seua vida a Euskadi, la interpretació de la por no deixa a Batasuna en millor lloc que la interpretació de la simpatia cap a uns crims execrables. Ara bé, ni la simpatia ni la por són judicialment punibles en un Estat de Dret, encara que en un Estat Democràtic sí puguen ser castigades pels seus electors, els únics que poden llevar a Batasuna la representativitat popular que actualment encara ostenta.

Però la qüestió té molt més abast que aquesta: la il·legalització d'una força política pel sentit del seu vot en uns institucions democràtiques buida de contingut aquestes institucions. Si això s'arriba a fer, el terrorisme haurà derrotat a la democràcia. La gent demòcrata no ho hem de consentir. Cal aturar-los.