CAL UNA MODIFICACIÓ GLOBAL DEL DECRET AUTONÒMIC DE PROFESSORAT
 
La Conselleria de Educació, i la Conselleria d'Hisenda han anunciat fa poques setmanes un acord amb les cinc Universitats públiques valencianes per a la redacció d'un decret que modifique el complement autonòmic del PDI  i que autoritze a les Universitats a pagar aquests complements dels seus propis pressupostos. CCOO considera absolutament insuficient aquest acord, el qual es produeix unilateralment i sense negociació amb els Sindicats, encara que nosaltres ho hem exigir reiteradament.
 
Sembla que la Conselleria es limitarà a aplicar allò que ja havia previst l'anterior Consell: tan sols resoldre el problema de la pròrroga de les autoritzacions provisionals als complements d'algunes Universitats, generalitzant aquest permís, sense aportar finançament addicional per poder-los pagar. Això suposa retocar només una part mínima d'un Decret que necessita urgentment una revisió global, tant pel que fa als complements autonòmics -que no es modifiquen-  com respecte a la regulació de les figures de PDI laboral.
 
L'eufemisme que utilitza la Generalitat quan diu que "respecta l'autonomia en la gestió financera de les Universitats Públiques Valencianes", no pretén més que amagar que no fa cap aportació pressupostària per a pagar els complements que autoritza a crear a cada Universitat.  Això és particularment greu i no resol el pagament d'aquests complements perquè com que la situació financera de les cinc Universitats públiques és molt diferent, les que no tinguen recursos no podran pagar-los, la qual cosa crearà un altre greuge comparatiu més. No és suficient l'autorització per a pagar, cal la corresponent aportació pressupostària a les Universitats, que la Generalitat no ha fet per al 2016.
 
CCOO recorda una vegada més que les Universitats públiques valencianes estan infrafinançades des de fa anys i que en algunes d'elles, com la de València, l'aportació de la Generalitat (que a hores d'ara es troba a nivells de 2006) només arriba per a pagar les nòmines del personal. Aquesta situació d'insuficient finançament públic no ha millorat amb el nou Govern de la Generalitat i la manca de recursos públics s'ha de cobrir amb les taxes dels estudiants (que no s'han reduït) i "l'autonomia financera" de les Universitats, és a dir, els recursos privats que cadascuna puga obtindre. Mentre el nou Consell no trenque amb la política de retallades pressupostàries instaurada pel PP, les Universitats Públiques no podran oferir a la societat valenciana en condicions dignes el servei públic d'educació superior, investigació i transferència del coneixement que aquesta necessita.
 
DAVANT D'AQUESTA SITUACIÓ, CCOO REITERA UNA VEGADA MÉS LES SEUES EXIGÈNCIES:
 
  • La modificació global del Decret valencià de professorat, tant en els complements autonòmics com sobretot en la regulació de les figures de PDI laboral i les seues retribucions.
 
  • L'aportació a les Universitats d'un finançament públic suficient per al desenvolupament de les funcions que la societat els ha encomanat.
 
  • La constitució de la Mesa Sectorial d'Universitats i de la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu per tal d'iniciar immediatament un procés efectiu de negociació amb els Sindicats representatius de les treballadores i treballadors de les Universitats públiques.