PROGRAMA DE TREBALL PER ALS ANYS 2002-2003

 

 

 

El venciment de l’actual Programa de treball d’aquesta Oficina de Control Intern –el tercer des de la seua creació, vigent durant els dos últims anys-, ens porta a plantejar-nos l’elaboració d’un nou document que servesca d’eix a l’activitat d’aquesta unitat durant un termini semblant, comptat a partir d’aquest moment. Un programa que, a grans trets, es base en l’anterior i, a partir d’aquest nucli, dibuixe el que seran els tipus d’auditoria a dur a terme, les àrees en què es desenvoluparà la nostra activitat i els procediments a utilitzar en cada cas, d’acord amb l’objectiu perseguit. Per això, no voldríem presentar les noves línies d’actuació que integren la nostra proposta sense abans analitzar la connexió del programa vigent durant les anualitats 2000 i 2001 amb la proposta que ara presentem.

 

El Programa de treball aprovat pel rector amb data 28 de febrer del 2000 expressava com a esperit fonamental la seua voluntat de connectar amb les noves tendències en el funcionament de l’administració i, per tant, en l’activitat d’auditoria. En aquest sentit, hi assenyalàvem que els organismes auditors han assumit missions i responsabilitats més àmplies, en consonància amb la nova cultura que va penetrant en el sector públic i en el model de gestió, i que arriba a totes els àrees funcionals, mes enllà del que seria un control estrictament financer i de legalitat. Aquest, malgrat això, no cal dir-ho, ha d’ocupar un lloc fonamental en les tasques de qualsevol unitat de control intern.

 

Un esperit que enllaçava amb algunes reflexions, així mateix expressades en aquell document. La primera d’aquestes la nostra important preocupació per l’assoliment de l’eficàcia i l’eficiència en la gestió financera pública, que reforça les exigències en matèria de resultats i de responsabilitat. La Universitat de València, com a universitat pública, és la primera interessada a garantir el major grau possible de transparència, eficàcia, eficiència i economia en la utilització dels recursos públics que la societat posa al seu abast.

 

D’altra banda, i en aquest mateix sentit, consideràvem important per a tots els organismes sotmesos a un règim de dret públic el fet de comptar amb procediments i sistemes de funcionament àgils, transparents, que puguen ser coneguts per tothom i que afavoresquen una gestió ràpida i eficaç, tot i potenciant la seua concepció com a eines per aconseguir la racionalització i l’optimització dels recursos, en lloc d’accentuar-ne els aspectes formalistes.

 

En aquell programa introduíem també, a mena d’auditoria relacionada amb els altres tipus d’entre les projectades, però al mateix temps amb certes peculiaritats que la convertien en un concepte diferent, l’auditoria acadèmica. Dins d’aquesta categoria, l’anàlisi hauria d’orientar-se a les gestions més estretament relacionades amb l’àmbit educatiu, és a dir, les relatives al conjunt de productes o serveis que la UVEG presta al seu principal client. En aquest marc, les nostres tasques s’adrecen no sols cap a l’avaluació del grau de compliment de la legalitat, sinó que ens proposem valorar la qualitat d’allò que oferim als usuaris, tot prestant especial atenció a la gestió més pròpia de l’administració universitària.

 

Finalment, i dins del que seria una faceta del control preventiu, expressàvem el nostre desig que l’Oficina de Control Intern realitzés actuacions de caràcter consultiu i assessor en aquelles matèries que li correspongués avaluar i controlar, no exercint tan sols un paper merament fiscalitzador en el sentit mes estricte, sinó també assistint els membres de l’organització en el compliment efectiu dels seues responsabilitats. Amb aquest tipus d’activitat preteníem, a més de col·laborar en la millora de la gestió, establir un diàleg obert i constructiu amb els òrgans i les unitats auditades: un diàleg que permetés trencar la tradicional desconfiança i la llunyania que a vegades susciten els departaments auditors.

 

Per als objectius traçats vam proposar una amplitud de mires en concebre l’escenari de la nostra activitat. Així, vam optar per assajar un model descentralitzat de les actuacions d’auditoria, en consonància amb el model de gestió que va aprovar el Claustre l’any 1997. En aquest model l’avaluació del grau d’eficàcia en el funcionament de la Universitat hauria de ser realitzada recollint la informació corresponent de les diferents unitats que la componen, és a dir, centres, departaments, instituts i serveis, en la convicció que tots formem una única organització, amb objectius comuns i mitjançant la qual es pretén aconseguir un grau de qualitat total.

 

Alhora, insistíem com a idea bàsica del nostre programa en l’extensió dels tasques d’aquesta unitat al conjunt d’àrees i d’activitats funcionals d’aquesta institució, tot superant el marc estrictament financer.

 

Doncs bé, dos anys després de l’aprovació d’un document que ha servit de marc a les nostres actuacions, el balanç que podem fer-ne és positiu. No sols perquè creiem haver fet un compliment raonable de les previsions que hi conté, en les matèries fonamentals a les quals tota unitat auditora ha d’arribar (Pressupost; Contractació; Nòmines; Fons de Provisió…). A banda d’això, hem fet un esforç per equilibrar els diferents tipus d’auditoria i les àrees objecte de control; hem iniciat una certa descentralització de la nostra activitat (Informes de gestió pressupostària als Departaments; Intervenció material de les inversions en Centres…); hem emprès accions avaluadores en el camp de l’eficàcia i l’eficiència (Auditoria integral de la gestió de la Investigació; Avaluació de cost i durada dels Contractes administratius..); i, finalment, hem volgut promoure activitats noves, fins ara no escomeses (Fiscalització de Fundacions vinculades a la Universitat; Circularització de comptes bancaris; Control d’inventari…).

 

Dins d’aquest grup de noves activitats voldríem destacar el nostre esforç per tal de aconseguir i posar en marxa una eina d’auditoria informàtica, la qual ens  trobem a hores d’ara assajant. Aquesta, pensem que es tracta d’una eina extremadament interessant, no tan sols per a realitzar anàlisis e informes d’auditoria strictu sensu, sinó també per a generar, en qualsevol àrea i estadi dels processos de gestió, una informació útil per als òrgans als que, dins d’aquesta Universitat, els correspon la presa de decisions.

 

Per tot això, estimem que la posada en pràctica d’aquell programa ha constituït un exercici molt valuós que ens ha permès acostar-nos, sense perdre de vista el caràcter auditor de la nostra unitat, als serveis d’aquesta Universitat i a la gestió per aquests realitzada. És per totes aquestes raons que continuem fortament compromesos amb l’esperit i els objectius expressats en aquell document, els que sens dubte hauran d’orientar els nostres esforços.

 

A partir d’aquest creiem ser capaços d’extraure una experiència que ens permeta l’enfortiment d’aquelles activitats auditores que s’han revelat més eficaces i fructíferes, perquè d’aquesta manera es veja incrementat el valor afegit que les activitats d’auditoria, exercides des d’una posició i òptica interna, suposen per a tota institució. En aquest sentit, també hem volgut ampliar el ventall d’actuacions en aquelles àrees la gestió de les quals resulta clau per a l’administració universitària. Del primer grup, valga com a exemple la nostra voluntat d’insistir a oferir-nos com a instrument d’assessorament i consultoria en aquelles matèries el control de les quals ens correspon[1]; una activitat que s’ha mostrat prou profitosa en aquests darrers dos anys i mitjançant la qual creiem prestar un servei constructiu en la gestió diària. En el segon cas, destacaríem com a novetat important l’extensió de les nostres activitats –seguint una recomanació de la Sindicatura de Comptes, que aquesta Oficina comparteix- a determinades actuacions desenvolupades en l’àmbit de la investigació, de la gestió d’ajudes a estudiants i de l’àrea de relacions exteriors.

 

D’altra banda, i pel que fa a l’horitzó temporal, de nou proposem un programa amb una durada bianual (sense perjudici dels eventuals ajustaments que la pràctica poguessen fer aconsellables) corresponent als exercicis 2002 i 2003, amb la qual cosa pensem que podrem organitzar les nostres activitats, tot flexibilitzant al màxim les nostres peticions i el treball conjunt amb les unitats auditades, mantenint paral·lelament i en cada moment un bon nivell d’activitat. Atès que en cada exercici es revisen els actes i els procediments de l’anterior (sense perjudici de tota una sèrie d’actuacions desenvolupades de forma simultània a la pròpia gestió), esperem que aquesta durada contribuirà a accentuar el caràcter de l’auditoria com a mètode prospectiu; el qual -basant-se en l’opinió sobre els resultats i les operacions ja finalitzades-, i especialment atenent els punts febles que poden comprometre l’eficàcia dels programes, serà una eina valuosa per millorar els projectes i les actuacions amb una visió orientada al present i al futur. En aquest sentit, voldríem que la nostra Oficina, amb les recomanacions que es derivaran del nostre treball, fos un instrument útil tant per a la tasca de gestió diària dels companys i companyes com per a la desenvolupada pels responsables en el procés de presa de decisions. Serà d’aquesta forma que col·laborarem eficaçment en la millora dels resultats de l’entitat.

 

 

Des d’aquestes premisses, la proposta de programa d’aquesta Oficina de Control Intern inclouria el següent seguit d’actuacions:

 

1) Activitats de control en el marc d’una auditoria de regularitat (de compliment i financera), dins la qual fiscalitzarem fonamentalment els expedients i les matèries administratives a què es fa referència a continuació, amb els procediments i la periodicitat que es detallen:

 

1.A)     AUDITORIA FINANCERA ESTRICTA

 

1.A.1) Pressupost inicial, modificacions pressupostàries i liquidació del pressupost.

Fiscalització plena a posteriori.

 

1.A.2) Despeses: amb la casuística següent:

 

Ø   Contraccions de crèdits a conseqüència d’expedients de contractació administrativa.

Fiscalització plena amb caràcter previ.

Ø      Contractes menors[2]:

Fiscalització plena a posteriori per mostreig estadístic[3]. El termini de control coincidirà amb el semestre natural o l’any, tot depenent del nombre de despeses constitutives de l’univers i de les nostres càrregues de treball.

 

Ø        Contractes administratius no pertanyents a la categoria de contracte menor, així com contractes privats, incloent-hi qualsevol tipus de modificació de tots aquests:

Fiscalització prèvia limitada[4] (la periodicitat per al procés posterior de fiscalització plena coincidirà amb l’any natural).

 

Ø      Pagaments de tracte successiu:

Fiscalització plena a posteriori per mostreig estadístic. El termini de control coincidirà amb cada semestre natural o l’any, tot depenent del nombre  d’expedients constitutives de l’univers i de les nostres càrregues de treball.

 

Ø      Nòmines (incidències en nòmina):

Fiscalització plena a posteriori. Es triarà a l’atzar un mes de cadascun dels períodes trimestrals.

 

Ø      Fons de provisió:

-          Fiscalització plena a posteriori per mostreig estadístic. El termini de control el constituirà el semestre natural o l’any, tot depenent del nombre d’expedients constitutives de l’univers i de les nostres càrregues de treball.

 

-     Aquest tipus de control es complementa amb la rendició mensual de conciliacions de saldos per part de les unitats posseïdores d’aquest tipus de comptes, així com amb la realització de visites periòdiques a aquestes, amb l’elaboració dels informes corresponents.

 

Ø      Despeses finançades, totalment o parcialment, amb càrrec a fons de la Unió Europea:

Se sotmetran a un control financer específic, d’acord amb la normativa del fons finançador[5] .

 

1.A.3) Pagaments i tresoreria:

Fiscalització plena a posteriori per mostreig estadístic. El termini de control coincidirà amb cada semestre natural o l’any, tot depenent del nombre d’expedients constitutives de l’univers i de les nostres càrregues de treball.

 

1.A.4) Ingressos:

·        Subvencions i tota mena de transferències rebudes:

·        Taxes i resta d’ingressos:

 

En ambdós casos realitzarem un control ple a posteriori per mostreig estadístic, amb un termini coincident amb cada semestre natural o l’any, tot depenent del nombre d’expedients constitutives de l’univers i de les nostres càrregues de treball.

 

1.A.5) Immobilitzat:

-          Registre, manteniment, amortització i qualsevol altra qüestió important relacionada amb l’immobilitzat material, immaterial i financer de la UVEG. Control ple a posteriori mitjançant una mostra.

 

-          Visites a centres, departaments i serveis, per tal de realitzar comprovacions sobre els elements inventariats. Aquesta és una nova tasca que vam emprendre en els darrers anys.

 

1.B)    CONTROL DE LEGALITAT, FINANCER I DE PROCEDIMENTS.

 

1.B.1) Procediment de contractació i intervenció material de les inversions:

-          Control de legalitat en els procediments de contractació, mitjançant la participació d’un membre d’aquesta unitat en les meses de contractació.

 

-          Comprovació material de les inversions:

Ø Assistència preceptiva a les recepcions d’obres i subministraments d’import superior a 300.506,05 euros (50.000.000 PTA).

 

Ø Comprovació material d’una mostra de les inversions realitzades en cada exercici pressupostari. Amb aquesta mena d’activitat fiscalitzadora, introduïda com a nova en aquest Programa, volem realitzar un control de qualitat de les inversions:

q       Obres: aquelles l’import de les quals se situe entre 30.050,6 i 300.506,05 euros (5 i 50.000.000 PTA).

q       Subministraments: aquells l’import dels quals se situe entre 12.020,24  i 300.506,05 euros (2 i 50.000.000 PTA).

       En ambdós casos, per a la selecció de la mostra utilitzarem criteris aleatoris.

 

Les activitats que tanquen aquest apartat d’auditoria de legalitat, financera i de procediment són, així mateix, noves. Com ja hem dit abans, amb la nostra intervenció en aquestes àrees, típiques i privatives de la gestió universitària, volem expressar el nostre compromís més efectiu en la consecució d’una millora qualitativa per aquesta institució.

 

1.B.2) Investigació contractada: convenis i contractes d’import superior a 45.075,9 euros (7.500.000 PTA)

Control de legalitat, ingressos i despeses derivades d’aquests: fiscalització prèvia limitada, complementada amb una altra plena a posteriori, amb periodicitat  anual, realitzada sobre una mostra d’expedients[6].

 

1.B.3) Convocatòries d’ajudes en les àrees d’investigació, estudiants i relacions exteriors, superiors a 12.020,24 euros (2.000.000 PTA):

Control de legalitat i de la despesa: fiscalització prèvia limitada, complementada amb una altra plena a posteriori, amb periodicitat anual, realitzada sobre una mostra d’expedients.

 

 

2) Actuacions de fiscalització en el marc d’una auditoria d’eficàcia, eficiència, economia i fins i tot de qualitat, dins la qual faríem la distinció entre dos tipus fonamentals d’unitats, àrees i activitats que poden ser objecte de l’esmentada auditoria:

 

            2. A) D’una banda, aquells serveis amb què la Gerència ha signat documents que recullen els compromisos de gestió per objectius, els quals es defineixen com a mecanismes d’incentivació i d’eficiència, i respecte dels quals hi ha la intenció, sempre que siga possible, de la seua generalització al conjunt de la UVEG en un horitzó a curt i/o mitjà termini. En aquest cas farem un seguiment d’aquest sistema, treballarem amb la Gerència i amb els serveis implicats, fiscalitzant i analitzant mitjançant les nostres activitats de control l’adequació i les característiques dels objectius, dels indicadors de gestió -fins i tot del seu procés de seguiment-, per tal d’arribar a conclusions respecte de la seua utilitat com a elements de referència en la gestió i l’assignació dels recursos, així com pel que fa a la valoració dels resultats assolits.

 

            2. B) D’una altra banda, la resta d’unitats, àrees i activitats de la Universitat, les quals es financen amb els recursos públics que per a cadascuna preveu anualment el nostre document pressupostari. En aquest cas, i per la seua pertinença a l’àmbit públic, els objectius estan en molts casos determinats en major o menor mesura per la normativa, ja siga aquesta de caràcter general o la de creació o regulació de la corresponent unitat o àrea. Alhora, tant les línies generals pressupostàries com el mateix pressupost estableixen de forma clara tota una sèrie d’objectius que cal assolir en els diversos programes, dins els quals s’emmarquen totes les unitats orgàniques i les diverses actuacions previstes en tots el camps de gestió de les activitats universitàries. Proposem, doncs, portar a terme diverses actuacions d’avaluació i verificació posterior en el marc constituït per tots els programes i les àrees d’activitat incloses en els documents financers abans al·ludits[7], com ara les següents:

 

1.                                                     Programes generals.

2.                                                     Òrgans.

3.                                                     Personal.

4.                                                     Docència i plans d’estudi.

5.                                                     Promoció de la investigació i tecnologia.

6.                                                     Biblioteques.

7.                                                     Relacions externes.

8.                                                     Estudiants.

9.                                                     Cultura.

10.                                                Finançament de l’endeutament.

11.                                                Fundacions.

12.                                                Programació d’inversions.

13.                                                Política científica.

Amb la realització de les nostres tasques fiscalitzadores volem, mitjançant l’estudi de les característiques de les activitats desenvolupades en les diverses unitats, detectar els punts forts i alhora les eventuals disfuncions i col·laborar amb els gestors per assolir una millora dels resultats, per tal d’avançar tots pel camí de l’eficàcia, l’eficiència i la qualitat.

 

 

3) Auditoria acadèmica, entesa com aquella que comprendrà les nostres activitats avaluadores del grau de compliment de la normativa i dels criteris aplicables en la gestió que es realitza dins l’àmbit més purament educatiu, que en comprove la correcció, així com la qualitat que s’ofereix a l’usuari. Entenem que la importància de les funcions acadèmiques dins la Universitat mereix una anàlisi monogràfica, amb actuacions concretes que reclamen l’ús d’uns procediments i una metodologia de treball específics en el control de la gestió. De nou, i com que es tracta d’una activitat encara nova dins les nostres tasques, farem un esforç d’autoformació, alhora que realitzarem l’activitat de forma selectiva i progressiva.

 

 

4) Actuacions de fiscalització en el marc d’una auditoria de sistemes i procediments, tot entenent els procediments administratius i els sistemes informàtics que fem servir com a eina de gestió com a mitjans capaços de garantir la transparència, la uniformitat d’actuacions, la rapidesa i l’eficiència. Per tant, hauran de posseir les condicions oportunes per aconseguir la racionalització i l’optimització dels recursos, a la vegada que, pel que fa als sistemes, respecten la normativa de seguretat vigent en la matèria, per assegurar la qualitat i la inviolabilitat de la informació.

 

D’altra banda, i dins del disseny dels diversos tipus d’actuacions que hem traçat, realitzarem, així mateix, qualsevol revisió puntual que ens sol·liciten, ja siga des d’àmbits centrals o descentralitzats.

 

A més de totes les activitats a què hem fet referència, enguany volem elaborar també un estatut o marc normatiu que contribuesca al procés d’institucionalització de l’activitat d’auditoria interna, i dins el qual els successius programes de treball de què parla l’article 53 del REP concreten anualment les seues línies d’actuació. Una activitat que initziarem el més prompte possible, dins del nou marc de legislació universitària existent.

 

Amb el disseny dels diversos tipus d’activitats auditores exposades en aquest document hem tractat de fer una proposta de programa de treball ambiciosa, amb l’objectiu de fer servir de forma eficaç i eficient els recursos al nostre abast. Entenem, en aquest sentit, que així s’ha d’entendre l’activitat de control i d’avaluació interna d’una institució com aquesta Universitat, la qual compta amb un pressupost força important (250.192.739 euros com a previsió inicial per al 2002; amb pressuposts liquidats molt més elevats) i que té la preocupació constant d’oferir a la societat un servei de qualitat. Amb aquest compromís que fem nostre, pretenem que les valoracions sobre la correcció del funcionament dels serveis servesquen a allò que, segons la nostra opinió, és l’objectiu principal dels nostres informes: tractar de millorar–ne el funcionament qualitatiu. Aquest aspecte és el que dóna un valor afegit als informes d’auditoria.

 

És en aquesta perspectiva de millora constant que volem incardinar l’Oficina de Control Intern, ja que pretenem que els recursos dedicats a l’avaluació tinguen un efecte positiu sobre l’organització i contribuesquen com un element impulsor de la bona marxa d’aquesta. A aquest efecte, i amb una decidida voluntat de servei a la comunitat universitària, ens posem a la disposició del Rectorat, els diversos vicerectorats i la Gerència, per tal de poder optimitzar en la major mesura possible la nostra activitat. Un esforç per al qual, correlativament i ateses les característiques de l’activitat pròpia d’una unitat auditora, necessitarem el suport polític dels òrgans competents i la col·laboració dels nostres companys i companyes.

 

En el mateix sentit, concebem la nostra activitat com una eina que permeta fer valoracions sobre el funcionament de la institució, i proporcione informació útil tant als responsables de la gestió com a les persones competents per a la presa de decisions en els diversos àmbits. Una tasca que necessàriament ha de fer compatibles la independència funcional i una accentuada voluntat col·laboradora amb les unitats de gestió. No pot haver-hi cap contradicció, atès que els objectius són, indubtablement, els mateixos: contribuir a la millora dels serveis que tots els òrgans i les diferents unitats amb plantejaments, perspectives i funcions diferents ofereixen a la societat des d’aquesta Universitat.

 

València, 14 de gener de 2002

La cap de l’Oficina de Control Intern

 

 

 

Esther Escolano Zamorano

 

 

 

 

 



[1] L’article 53 del Reglament d’execució pressupostària per al 2002 (d’ara endavant, REP) relatiu als principis de gestió de l’activitat de control intern, disposa en el seu apartat vuitè: «En les seues tasques d’avaluació i control d’execució pressupostària, l’Oficina de Control Intern podrà dur a terme també actuacions d’índole consultiva i assessora que contribuesquen a la millora en la gestió dels fons públics». A aquest efecte, si algú vol fer-nos arribar qualsevol consulta, pot fer-ho escrivint-nos a l’adreça correu electrònic següent:

Control.Interno@uv.es

[2] Definits, d’acord amb allò que estableix el Reial Decret Legislatiu 2/2000, de 16 de juny, que aprova el text refós de la Llei de contractes de les administracions públiques, per la seua quantia per als diferents tipus de contractes administratius (art. 56, 121, 176 i 201). Així:

·         Obres:  < 5.000.000 PTA (30.050,61 euros)

·         Subministraments: < 2.000.000 PTA (12.020,24 euros), amb excepció d’aquells a què fa referència l’article 183.1 del TR-LCAP.

·         Consultoria i assistència i serveis: < 2.000.000 PTA (12.020,24 euros), excepte els concertats amb empreses de treball temporal, article 196.3. de l’esmentat text legal, en els quals no hi ha aquesta categoria de contractes.

 

[3] En tots els casos en què al·ludim al mostreig estadístic com a tècnica que s’utilitzarà en aquest programa de treball, aquest podrà ser complementat, o substituït, si escau, per un mostreig preconcebut, tot depenent de les diverses àrees de gestió que en cada cas són objecte de fiscalització, i de la tècnica que de forma correlativa considerem més adient.

 

[4] El control financer previ amb caràcter limitat es farà, en tots els casos en què aquell siga procedent, segons les disposicions del Decret 179/94, de la Generalitat Valenciana, excepte en el cas de les despeses de personal, que se sotmetran a un control posterior de forma plena.

[5] Segons el nou apartat (vuitè) introduït en l’article 61 del TR de la Llei d’hisenda pública de la GV per la Llei 9/1999, de 30 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la GV.

[6] Com a resultat de les conversacions amb l’àrea auditada, avaluarem la conveniència de fer aquest tipus de fiscalització, o tan sols una a posteriori.

[7] S’han tingut en compte, a aquest efecte, els programes inclosos en les Línies generals pressupostàries i Pressupost per a l’exercici 2002. En la mesura que aquests poguessen variar per a la pròxima anualitat, es modificaria correlativament el marc a considerar en les nostres activitats auditores.