INICI >
HISTÒRIC >
ACTIVITATS 2005 >
CONFERÈNCIA SILVIO A. BONOMETTO |
Conferència L'expansió còsmica i les condicions físiques per a la vida
|
Dijous, 14 d'abril, a les 19.30 hores
A càrrec de
Silvio A. Bonometto, catedràtic d'Astrofísica de la
Universitat de Milà-Bicocca.
Modera: Vicent J. Martínez, Director de l'Observatori Astronòmic de la
Universitat de València. Hi ha un enllaç entre l'expansió còsmica i l'aparició de llocs en el cosmos on les condicions són adequades per als fenòmens associats a la vida. En sistemes tancats l'entropia tendeix sempre a augmentar, i la informació a degradar-se. Aparentment, cap sistema és més tancat que el propi univers entès com un tot. La manera en què esta expansió ocorre, no obstant, és tal que alguns grans sistemes que es separen de l'expansió general estan en condicions molt allunyades de l'equilibri.
Esta situació de no-equilibri flueix fins a les escales menors i causa la producció de la major part de la radiació provinent de fonts astrofísiques. Per raons semblants, les estrelles es mostren com a fonts puntuals en un cel fosc. La seua radiació és emesa en equilibri però prompte es dilueix per la propagació en el buit, adquirint informació en eixe procés. Tal flux d'informació, a partir del nostre Sol, és fixat pel cicle de la clorofil·la i transferit a tots els éssers vius a través de la cadena alimentària.
Silvio Amedeo Bonometto va nàixer el 1939 a Venècia (Itàlia). Va realitzar estudis universitaris a Pisa i Pàdua. Ha estat professor de les universitats de Padua (1964-1984) i Perugia (1984-1988). Des del 1988 és catedràtic d'Astrofísica a Milà, i en l'actualitat ensenya Cosmologia Relativista i Física d'Astropartícules en la Universitat de Milà-Bicocca.
És autor de dos llibres i de més de 200 articles científics en revistes internacionals. Entre els seus antics estudiants apareixen diverses figures molt rellevants de la investigació europea en Cosmologia. Entre els seus èxits científics estan la proposta i estudi de models amb matèria fosca mixta i l'anàlisi de la transició cosmològica quark-hadró i les seues conseqüències en la formació de nuclis atòmics en l'univers primitiu. En l'actualitat es dedica a la investigació dels efectes observacionals i experimentals de la matèria i energia fosques.
|