II Congrés de Patrimoni Cultural Valencià
 
bbbbbbbbbbbbb
Centre d'Estudis del 
Camp de Morvedre 
 
Unitats temàtiques
Comunicacions
Inscripcions
Programa d'actes (PDF)
 
 

Camp de Morvedre

18 al 20 de febrer de 2005

 

 

 

 

 

 

Carta de Morvedre pel  
Patrimoni Cultural Valencià               


Document d'adhesions

Presentació

El Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, en col·laboració amb la Fundació Municipal de Cultura de Sagunt i el Col.lectiu per a la Defensa del Patrimoni històric de Sagunt, convoca aquest segon congrés sobre patrimoni cultural valencià. Volem fer-se ressò de la creixent sensibilitat social que múltiples sectors de la societat valenciana estant mostrant per les restes materials o immaterials del passat a terres valencianes.Després de la intensa participació del primer congrés a desembre de 2002 i atenent la importància que des de diversos enfocaments estimula la presència d'aquest patrimoni a les comarques i ciutats valencianes, Sagunt i el Camp de Morvedre desitgen acollir, una vegada més, les veus, inquietuds, observacions i aportacions que al respecte van sorgint al si de la societat valenciana.Sense dubte, la realitat patrimonial de Sagunt i la comarca sona massa vegades en la premsa local, estatal i internacional. És un referent polèmic que els ciutadans observem amb perplexitat a l'espera d'una solució urgent. L'aspiració de molts/tes valencians/es està en què el patrimoni esdevinga un eix fonamental de desenvolupament social, cultural i econòmic, del territori que habiten.Per això mateix la comissió organitzadora d'aquest congrés s'ha proposat com a objectiu facilitar vies de reflexió, d'estudi i de debat sobre la situació i perspectives del patrimoni cultural valencià. Hi ho fem al si d'un territori dens i ric en patrimoni, però també paradigmàtic dels problemes actuals pels que travessa la recuperació en valor d'aquests testimonis del passat.

En aquesta convocatòria hem volgut estimular diversos camps de reflexió, d'intercanvi d'experiències i d'anàlisi al voltant del patrimoni. Hem introduït novetats en l'estructura i ordenació del congrés a partir de diverses unitats temàtiques on podreu escollir a l'hora de presentar les vostres comunicacions. Esperem que els temes a tractar siguen del vostre interés i esperem, com no, les vostres aportacions i la vostra presència.

Unitats temàtiques

Les unitats temàtiques on podeu presentar les vostres aportacions en aquest II Congrés sobre Patrimoni Cultural Valencià són:

01.- El patrimoni material immoble (I): entre l'amenaça de desaparició i la descoberta de nous elements.

El patrimoni immoble, al bell mig de les ciutats i del territori, és possiblement una tipologia on els ciutadans observem una major degradació i amenaça fruit de les polítiques urbanístiques. Tanmateix l'augment de la sensibilitat social per aquests elements fa que moltes comunitats es llancen a la descoberta i revaluació de nous elements existents amb propostes suggerents d'intervenció i recuperació.

02.- El patrimoni cultural urbà: espai públic, espai privat.

El recuperació del patrimoni existent als nostres municipis, a sovint, topeta amb una aparent problemàtica fonamentada en el règim de propietat o titularitat. Són molts els ciutadans o institucions en possessió d'elements patrimonials que no troben els incentius o els canals adequats per compartir amb un destí públic el patrimoni que han heretat.

03.- El patrimoni moble: restauració, conservació i difusió.

A les darreres dècades s'han sumat noves categories, noves col·leccions i diversitat d'elements de la cultura material dels nostres avantpassats. Als quadres, escultures, mobles d'època o numismàtica i orfebreria s'afegeixen col·leccions de màquines, artefactes, ferramentes o obra gràfica. També han sorgit noves tècniques de restauració i noves propostes de conservació i difusió.

04.- El territori i el patrimoni immaterial:
veus, sons, sabors, oficis, memòria i paisatge. 

L'evolució del concepte de patrimoni cultural i les indicacions de les institucions internacionals al respecte fan especial atenció a aquesta tipologia de patrimoni tan fràgil i amenaçat com contundent a l'hora de comprendre el passat immediat. La crisi del turisme valencià sustentat en l'oferta de sol i platja s'uneix a la creació i descoberta de noves aproximacions al patrimoni cultural valencià on les manifestacions d'aquest patrimoni immaterial conformen una oferta cultural altament atractiva per als visitants inquiets.

05.- El patrimoni arqueològic:
sota l'aigua, sota terra. Aportacions de darreres campanyes. 

Tractem d'un patrimoni del qui sospitem la seua existència, que apareix a les immediacions de la trama urbana en obres, o a la vora marítima del nostre territori costaner. Els treball de centenars d'expedicions arqueològiques han aportat elements patrimonials singulars i moltes dades per comprendre la nostra història.

06.- El patrimoni cultural i els/les ciutadans/es:
Participació ciutadana, experiències de moviments socials
i el dinamisme del tercer sector. 

De manera personal o col·lectiva en la societat valenciana afrontem les mancances del sistema públic de recuperació patrimonial. Les oportunitats es veuen a sovint fracassades per interessos aparentment contraposats. La recuperació de patrimoni de vegades no redunda en la qualitat de vida dels habitants i els nous projectes urbanístics tampoc. Les propostes i denúncies ciutadanes aporten una nova manera de pensar l'espai públic i els models de ciutat.

07.- Nous usos del patrimoni cultural valencià.

Des de fa unes dècades observem a dins i fora del nostre territori, dels nostres municipis que la recuperació d'elements patrimonials està lligada a nous usos no estrictament culturals i que tenen a veure amb la dimensió turística, social, empresarial, educativa o comercial de les nostres ciutats. De la mateixa manera l'estratègia empresarial de molts negocis es fonamenta en la distinció patrimonial del producte que oferten.

08.- El patrimoni valencià: entre la legislació cultural
i les normes urbanístiques. Del municipi a les administracions supralocals. 

El patrimoni cultural es veu afectat no sols per la legislació cultural estatal i autonòmica. En la quotidianitat local el patrimoni se sotmet a normes municipals, a la legislació urbanística i a plans especials en un equilibri de vegades precari. Es tracta d'una densa maranya de normes que deurien implicar uns drets i uns deures als ciutadans i a les institucions que els governen i que no sempre resulta a favor de la recuperació patrimonial. Els diversos models i instruments de planificació poden ajudar a superar dificultats.

09.- Patrimoni cultural i experiències formatives i educatives.

Les necessitats educatives i formatives de la societat valenciana troben en l'estudi, coneixement i ús del patrimoni un instrument excepcional. Són nombroses les iniciatives que els professionals de l'educació han generat implementant en el sistema educatiu valencià no poques experiències positives aproximant-se didàcticament al patrimoni. La població adulta comença a demandar una formació en la matèria.

Comunicacions

Cadascuna de les comunicacions haurà d'acomplir els següents aspectes:•  Tractaran qualsevol tema referent al patrimoni cultural valencià. No es podran remetre a la Comissió Organitzadora més tard del 17 de gener de 2005.•  La Comissió Organitzadora es reservarà el dret d'admetre els textos per a publicació o lectura en el Congrés. Podran ser refusats aquells que no mostren una mínima qualitat científica.•  Tot el qui desitge participar com a comunicant haurà de:

- presentar un resum de 30 línies a l'hora de fer la subscripció,
- indicar a quina unitat temàtica desitja assignar el seu text 
- si està disposat a presentar en públic un resum de la comunicació 
durant el congrés en cas de ser acceptada.

•  El text definitiu de la comunicació no podrà excedir de 15 fulls a doble espai, 60 caràcters per línia i 40 línies per full. S'admetran 6 il·lustracions per treball (mapes, plànols, gravats, fotografies, quadres estadístics, etc.).•  Les comunicacions seleccionades podran exposar-se amb la projecció simultània, si fos el cas, d'un màxim de quinze diapositives, transparències, etc. El temps d'intervenció serà assenyalat per l'organització.•  Totes les comunicacions rebudes i acceptades seran publicades posteriorment, sempre que el text definitiu de la comunicació siga enviat a l'organització imprés i en format electrònic abans del 8 de febrer de 2005.•  El format electrònic podrà incloure fins a un total de sis arxius d'imatge tenint en compte que:

- Les imatges hauran de presentar-se amb una resolució mínima serà de 200 ppp, i 
un tamany de superfície gràfica de ( alt  x ample ) 9 x 12 cms. en horitzontal o 
13 x 10 cms. en vertical.
- Figurarà una relació de les imatges presentades, numerades, ordenades i degudament 
identificades amb el peu de foto/imatge o explicació que corresponga en cada cas.
- No es garanteix l'aparició en color de les imatges en l'edició impresa de les 
comunicacions del congrés. 
Inscripcions

Per tal de formalitzar les inscripcions, cal remetre la butlleta que s'adjunta a:

II CONGRÉS SOBRE PATRIMONI CULTURAL VALENCIA.
Apartat de Correus 178
46500 SAGUNT

fins el 8 de febrer de 2005, aportant la justificació de l'abonament de la quota, segons cada cas:

- Socis del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, 14 euros.
- Estudiants, que ho acrediten, 16 euros.
- Altres, 30 euros. 
Descarregar 
butlleta d'inscripcio 
Word Pdf
Organitza: Patrocina: Col.labora:
Centre d'Estudis del Camp de Morvedre Ajuntament de Sagunt. Regiduria de Cultura Col.lectiu per a la defensa del Patrimoni Històric de Sagunt
Bancaixa. Sagunt
Amb el suport de: Bosal  
Federació Valenciana d'Instituts i Centres d'Estudis Locals i Comarcals