Página personal de Andrés Boix Palop

Campus sostenible

Acord aprobació de la Comissió d'estudi de la implantació d'un sistema de gestió ambiental en la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València

 

Des dels anys noranta la Universitat de València participa amb altres universitats en un esforç compartit per minimitzar l'impacte ambiental de les seues activitats. En compliment de d'este compromís ambiental la Universitat ha dictat normes i des de fa anys s'han millorat les pràctiques en un esforç dirigit per la Delegació de Seguretat i Medi Ambient, particularment en l'àmbit dels diversos tipus de residus que es produïxen els diferents Campus, el reciclatge de paper, etc.

En forma paral·lela els centres i departaments han anat adequant els seus plans i curricula, han millorat pràctiques defectuoses o participen en activitats relacionades amb el medi ambient. El Dit empenyorament, impulsat per l'actual equip rectoral, és el que es pretén complementar actuant des de la base de la institució i els seus distints nivells organitzatius i en coordinació amb ella.

Al mateix temps estos esforços de moltes universitats per minimitzar el seu impacte ambiental han generat experiències , reflexions i coneixements específics que permeten intercanviar idees i projectes, generar sinergies o dissenyar protocols d'actuació cada vegada més ajustats.

L'objectiu d'esta comissió, cas de ser aprovada per esta Junta, és aprofitar tot estes experiències i coneixements per a estudiar la viabilitat de l'aplicació d'un sistema integral de gestió mediambiental al nostre propi centre. El dit estudi repassaria els distints nivells d'implantació d'un sistema d'este tipus, l'estat actual dels esforços realitzats i els elements que encara poden ser millorats respecte de l'objectiu final : fer les activitats universitàries mediambientalment sostenibles.

D'acord amb la literatura que hui hi ha respecte del tema podem parlar de diversos capítols en esta revisió.

Primer que res cal transmetre a totes les persones que componen el grup humà els objectius, la motivació i les raons d'este esforç que no es podrà portar a terme sense la col·laboració de la major part.

En segon lloc es definix l'estudiant titulat com el producte final de la producció universitària. Este haurà d'haver sigut informat prou dels temes mediambientals com per a poder contribuir amb el seu treball posterior a la sostenibilitat de la vida humana en equilibri amb el seu ambient.

En tercer lloc s'estudia la contribució de la institució a la investigació en temes mediambientals.

El següent capítol és l'arquitectura, l'urbanisme, els enjardinaments o paratges naturals que s'ubica la institució.

Un nou apartat analitza els consums de matèries primeres, paper, aigua, pigments, màquines o elements amb impacte ambiental, la producció de residus en les diferents actuacions i la gestió d'estos garantint en la mesura que es puga el reciclatge i els tractaments adequats per als diferents tipus de residus.

Un altre capítol està dedicat a l'impacte ambiental indirecte de la Universitat com a centre de reunió a què els membres accedixen per diferents mitjans de transport.

L'últim d'estos apartats serà una anàlisi dels diferents organismes i nivells administratius de la Universitat, el campus i el centre que són en l'actualitat responsables dels esforços que s'estan portant ja a cabo en tots estos àmbits amb vista a perfilar un organigrama específic que unifique administrativament les distintes instàncies i controle de forma més eficaç el compliment d'este propòsit de no agressió mediambiental a nivell del nostre centre i en dependència dels òrgans centrals de la Universitat.

La tasca d'esta comissió serà la de repassar les diferents activitats de la Facultat de Ciències Socials d'acord amb esta quadrícula i realitzar un informe amb els resultats obtinguts d'esta revisió. El Dit informe es presentarà davant d'esta Junta per a la seua consideració. Si no sorgixen contratemps respecte dels terminis l'ideal seria dedicar el pròxim trimestre a l'estudi dels aspectes pràctics, normatius i institucionals dels cinc capítols amb contingut dels enunciats anteriorment. L'últim trimestre del curs el dedicaríem a la redacció de l'informe i este hauria de ser posat a disposició d'esta Junta a final de curs o , tal vegada, principi del curs que ve.

Progressivament també intentarem donar a conéixer els diferents continguts d'este projecte, les seues raons i els compromisos que suposa als distints col·lectius implicats en les activitats del nostre centre i , de ser possible, també als dels altres centres amb què compartim el campus de Tarongers.

La composició de la Comissió és: Pep Banyuls, Javi Marín, Francisco Palop, Federico Tarazona i Alicia Mazzola

 

[Página web oficial de la Iniciativa Campus Sostenible todavía no disponible]

 


 


[Última actualización: 01/11/2005]