AgrotecUV Universitat de València Logo del portal

Identifiquen una mutació en un gen com a possible causant d’alts nivells de colesterol i glucosa

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de desembre de 2022
(D’esquerra a dreta): Felipe Javier Chaves, Sergio Martínez (UV) i Ana-Bárbara García.
(D’esquerra a dreta): Felipe Javier Chaves, Sergio Martínez (UV) i Ana-Bárbara García.

Personal investigador de la Universitat de València, de l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, de l’Institut de Biomedicina de València (CSIC), de l’Hospital Clínic de València i de l’Institut de Salut Carles III ha identificat una mutació en el gen SREBF2 com a possible causant d’elevats nivells de colesterol i glucosa, factors de risc cardiovascular. Els resultats de la investigació s’han publicat recentment en la revista Biomedicines.

La Hipercolesterolèmia Autosòmica Dominant (ADH) es caracteritza per nivells molt elevats de colesterol total i colesterol LDL. És una malaltia d’origen genètic, però només se’n coneix el gen responsable en un 80% dels pacients. El gen LDLR és el causant de la malaltia a la majoria dels pacients i hi ha altres gens coneguts com, per exemple, APOB i PCSK9, que són responsables aproximadament d’un 1% dels casos.

L’objectiu principal de la investigació, en què han participat Inés Pulido i Julián Carretero, del Departament de Fisiologia de la Universitat de València, i Sergio Martínez Hervás, del de Medicina, era la identificació de nous gens que pogueren ser responsables d’ADH, ja que contribuiria a detectar molts pacients amb aquesta malaltia i avançar-hi tant l’aplicació d’un tractament adequat com l’adopció d’hàbits de vida saludables, disminuint el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular.

En la investigació, dirigida per Felipe Javier Chaves –responsable de la Unitat de Genòmica i Diabetis d’INCLIVA–, es van estudiar diversos gens candidats en un grup de pacients ADH que no tenien cap mutació en els gens coneguts com a responsables de la malaltia. Aquests gens candidats van ser escollits per estar implicats en rutes metabòliques relacionades amb lípids i colesterol.

Es va identificar una mutació en el gen SREBF2 en un pacient i es va estudiar aquesta mutació en la família d’aquest, es va observar que aquells familiars amb la mutació tenien no només nivells de colesterol lleugerament elevats, sinó també nivells de glucosa elevats, i que aquells de major edat eren diabètics.

La mutació es troba en la regió promotora del gen, que està implicada en la seua regulació. En estar localitzada la mutació a la regió promotora, es va estudiar si la mutació podia augmentar l’expressió del gen o no. Per això es van fer estudis amb luciferasa (luciferase/reportes assays) que permeten saber el nivell d’expressió del gen i es va dur a terme l’estudi en diferents tipus cel·lulars importants per a la regulació del colesterol a la sang.

En la investigació han participat, per part d’INCLIVA, Ana-Bárbara García García –adscrita a CIBERDEM– i Carmen Ivorra, de la Unitat de Genòmica i Diabetis; i José T. Real i Sergio Martínez Hervás, del Grup de Recerca sobre Risc Cardiometabòlic i Diabetis, i investigadors del CIBERDEM. Hi han intervingut també, per part de l’Institut de Biomedicina de València, Santiago Vernia i Marta Casado, també investigadora de CIBEREHD (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives), de l’Institut de Salut Carles III.

La investigació ha rebut finançament del Fons d’Investigacions Sanitàries de l’Institut de Salut Carles III (FIS PI14/0497 i PI21/00506), el Ministeri de Ciència i Innovació (PID2019-108977RB-I00) i la Generalitat Valenciana (AP11-091).

 

Article: García-García A.-B., Martínez-Hervás S., Vernia S., Ivorra C., Pulido I., Martín-Escudero J.-C., Casado M., Carretero J., Real J. T., Chaves F. J. “A Very Rare Variant in SREBF2, a Possible Cause of Hypercholesterolemia and Increased Glycemic Levels”. Biomedicines. 2022; 10(5):1178. https://doi.org/10.3390/biomedicines10051178