Universitat de València Logo del portal

 

FONDO: Pepe Benlliure

Imagen del fondo, sección o serie

Área de Contexto

Nombre del productor

Pepe Benlliure

Història Institucional

Baixauli, S.A. (1946-2004)

Rafael Baixauli Ortega (1916-1959) després d'haver treballat d'ebenista a un taller de mobles decideix establir-se pel seu compte i el 1946 munta el seu propi taller. El negoci prospera i munta la primera fàbrica de mobles a Benetússer. Especialitzats en mobiliari estil valencià amb talla de fusta en faig i noguera, tenien com a clients les millors botigues de València. El 1954 mor Rafael i la seva vídua Amparo Capuz (1919-2003) juntament amb la seva filla Amparo Baixauli (1944) decideixen prendre les regnes del negoci i donar continuïtat a l'empresa. El 1963 comencen a participar a la recent inaugurada, Fira del Moble, sent fundadors i rebent per això diverses mencions fins al 2004, any en què tanca l'empresa i deixen de participar. El 1969 s'incorpora Pepe Benlliure com a dissenyador i introdueix el moble anglès i l'art déco. L'empresa creix i el 1973 compren uns terrenys a Paiporta construint el 1980 una fàbrica més gran i moderna. Baixauli, S.A. ha estat una empresa referent al sector del moble valencià i espanyol. L'excel·lència a la producció artesanal de cada moble juntament amb el disseny de Pepe Benlliure ha estat la clau de l'èxit de la firma.

 

Historia biográfica

Pepe Benlliure (1942-2020)

Va estudiar a l'Acadèmia de Sant Carles, la carrera de delineant i el 1955 entra a treballar a Martínez Medina com a aprenent de dibuixant i passarà a forma part juntament amb Antonio Ramos, Montesa i José Luis Mir del primer equip de disseny dirigit per José Martínez Medina, que afrontarà importants reptes, tant de creativitat, com de delineació, com de presentació de projectes. Estarà vinculat a esta empresa durant tretze anys, treballant en el disseny de Vanguardia.

El 1969 va començar com a dissenyador a l'empresa Baixauli S.A, fins al 2004, any del tancament de l'empresa.

Va apostar per un disseny de línies rectes eliminant la talla en fusta i va introduir als seus dissenys l'estil anglès i l'Art déco. Persona creativa i amb caràcter innovador i avantguardista, plasma en els seus dissenys tot un món d'idees artístiques a l'estètica del moble. El seu univers està ple d'una iconografia suggeridora i onírica, molt personal, inspirada en l'estudi constant de les avantguardes i altres civilitzacions. Sempre a la recerca de redescobrir noves línies i acabats, crea i concep cada moble com una peça única de línia senzilla, però rica en matisos que aconsegueix a través dels materials i de l'estudi de totes les seves possibilitats.

Tots els seus dissenys es van comercialitzar i van obtenir un gran èxit a Espanya i els Emirats Àrabs. Algunes de les seves peces han aparegut en pel·lícules de cinema com “Tardes con Gaudí” i sèries espanyoles i mexicanes.

 

Área de Identificación

Código de referencia

ES.462508.AVD-21

Nivel de descripción

Fons

Volumen y soporte

catàleg de mobles

Área de Contenido y estructura

Valoración, selección, eliminación

Tot el fons és de conservació permanent.

Nuevos ingresos

No es preveu l'arribada de noves unitats d'instal·lació.

Área de Condiciones de acceso y utilización

Condiciones de acceso

Consulta lliure

Condiciones de reproducción

Segons la normativa vigent

Lengua y escritura de los documentos

Espanyol

Estado de conservación

Bon

SECCIONES del FONDO