Aula Astronomia Aula d'Astronomia
Universitat de València


46100 Burjassot (València) Spain
Tel: (34)-96-354-3069
Fax: (34)-96-354-3084

Càlcul de la unitat astronòmica (ua)

Trànsit de Venus 8 de juny de 2004

 

El dia 8 de juny el planeta Venus passà exactament entre la Terra i el Sol. Nosaltres el vàrem veure com una taca perfectament circular que travessarà el disc solar durant el matí del dia citat. Aquest fet és realment extraordinari ja que cap persona viva actualment no ho havia vist mai. L'última vegada que va passar fou l'any 1882.

 

 

Pas de Venus pel disc del Sol obtingut a l'Aula d'Astronomia.

Venus és el disc negre en la part inferior.

Enric Marco, tots els drets reservats.

Venus viatja en una òrbita situada en l’interior de l'òrbita de la Terra. La  lleugera inclinació de 3.4 graus d'aquesta òrbita respecte al pla de l'òrbita terrestre, anomenada eclíptica, és suficient per a què Venus en el moment en que es troba en la direcció del Sol, vist des de la Terra, passe  per damunt o per sota del disc solar sense superposar-se. Cada 121 anys, però, un miracle es produeix. Venus es troba, aleshores,  perfectament alineat amb la Terra i el veiem passar lentament  com un disc nítid negre,  per la cara del Sol. És realment el que podríem anomenar un minieclipsi de Sol i en ser el planeta tan menut en comparació a la nostra estrella, solem anomenar-lo un trànsit.

Els passos venen agrupats cronològicament de dos en dos. El passat va ser el 8 de juny. El següent pas es produirà d'ací a 8 anys, el 6 de juny de 2012. Després caldrà esperar que d’altres generacions futures ho observen.

 

Horaris de les fases del trànsit de Venus del 8 de juny de 2004

Event

Hora local

Descripció

Primer contacte

07:13:29

començament entrada

Segon contacte

07:32:55

acabament entrada

Punt més centrat

10:19:44

Meitat

Tercer contacte

13:06:33

començament eixida

Quart contacte

13:25:59

acabament eixida

Els trànsits de Venus per davant del Sol han estat històricament molt apreciats pels astrònoms dels segles passats. Als segles XVIII i XIX es van organitzar expedicions científiques a regions allunyades d'Europa per observar aquests fenòmens. El llegendari capità James Cook, en la seua exploració del Pacífic, de Nova Zelanda i d’Austràlia, a bord del vaixell Endeavour va observar el 1769 el trànsit de Venus des de Tahití.

Però, per què aquest interés? L'observació simultània des de molts llocs sobre la superfície terrestre i la mesura dels temps exactes en què el disc de Venus i el del Sol entren en contacte permet calcular per triangulació, és a dir utilitzant fórmules bàsiques dels triangles, la distància Terra-Sol, també anomenada unitat astronòmica. El coneixement exacte d'aquesta unitat de mesura és bàsic per al càlcul de distàncies en el sistema solar i també en la nostra galàxia. Ara sabem que el Sol es troba a uns 150 milions de quilòmetres de la Terra, però el fet d’haver arribat a la certesa d’aquesta distància ha estat, bàsicament, per l’observació dels trànsits de Venus.

Actualment, el càlcul de la unitat astronòmica es fa mitjançant immensos radiotelescopis que envien fluxos d'ones de ràdio a Venus. Els astrònoms mesuren el  temps d’anada a Venus i de tornada a la Terra quan aquestes ones reboten sobre el planeta. La mesura és molt precisa.

L’ESO (European Southern Observatory), l’organisme europeu encarregat dels telescopis professionals a l’hemisferi sud, i altres institucions europees han organitzat una observació d'abast internacional. A l’esdeveniment hi participen observadors des d'escoles, instituts, universitats i també aficionats a l’astronomia en general. La idea és que entre tots es recalcule la unitat astronòmica. Això no té ara un gran valor científic, però és l’oportunitat de participar en una experiència única en una col·laboració internacional. Podeu trobar més informació a la web creada expressament per a l’esdeveniment:  www.vt2004.org

Les observacions obtingudes a l'Aula d'Astronomia han servit per calcular la unitat astronòmica. Una col·laboració europea ha permés recollir les dades dels temps de contacte de molts dels observadors del món. A continuació podem veure els resultats obtinguts. Es vanobtindre les dades de contacte (2,3 i 4). El primer temps no ser observat amb seguretat i no es va donar. Els temps estaven donats pel rellotge digital actualitzat per ràdio.

 

 

 

 

 

Així, per tant, el valor obtingut per a la Unitat Astronòmica amb les observacions de l'Aula d'Astronomia ha estat:

unitat astronòmica en km (ua) paral·laxi solar en segons d'arc error mitjà (%)
149715143 8.7873 0.078

 

Tornar a la pàgina anterior