Yahoo! Noticias Yahoo! Noticias - Yahoo! - Ayuda
 Noticias    Finanzas     Deportes    Tiempo
Europa Press

Yahoo! Noticias
Buscar
por  
Inicio Portada España Local Mundo Economía Cultura Sociedad Insólitas Ciencia Tecnología Perfiles Deportes

Notícies en valencià
  

30 de septiembre de 2005, 17h58

TemasTemas de actualidad
Inmigración
Últimas noticias ETA
IRA
Todos los temas

Novedades Yahoo!
Recibe gratis por email todas las novedades de Yahoo!:

Política de privacidad
Más boletines en Yahoo!

  
La Universitat de València organitza una observació popular de l'eclipsi a l'Aula d'Astronomia

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

La Universitat de València ha organitzat per a dilluns que ve una observació popular de l'eclipsi de sol ja que posarà a l'abast de la societat valenciana les seues infraestructures perquè els interessats puguen gaudir de l'"exclusiu fenomen", un dels espectacles "més insòlits" que oferix la naturalesa, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Així, el Departament d'Astronomia i Astrofísica i l'Observatori Astronòmic han preparat diverses
Publicidad
activitats que facilitaran l'observació de l'esdeveniment i ajudaran a entendre'l. A més, també es donaran uns consells bàsics però "fonamentals" per tal que esta visió "siga segura i no afecte la salut visual dels espectadors".

El Departament d'Astronomia ha organitzat una observació popular del fenomen a l'Aula d'Astronomia on s'utilitzarà un telescopi solar, un altre òptic i un radiotelescopi per a observar-lo. A més, es podrà vore per internet en la direcció www.uv.es/aulaastronomia/divulgacio/EASOL2005.html o al Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques al Campus de Burjassot-Paterna.

A més, ha indicat que per a obtindre més informació de l'eclipsi es pot visitar la pàgina web de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center (sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html). La Universitat espera una "gran afluència" de públic al campus Burjassot-Paterna, recinte on, a més d'estar obert a tots els ciutadans que vulguen anar, s'han concertat visites de centres educatius que ho han sol·licitat.

EN DIRECTE

A més l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i la Càtedra de Divulgació de la Ciència han preparat una jornada especial en la qual l'edifici del Rectorat obrirà, de nou, les portes perquè es veja un espectacle d'estes característiques. Així, el desplegament de mitjans que es va realitzar el juny del 2004 per a observar el trànsit de Venus es tornarà a repetir, encara que "ampliat" en esta ocasió.

La institució té previst fer una retransmissió a través d'internet de l'eclipsi de sol des del telescopi Grubb del 1909 que es troba a la seu del Rectorat. En este telescopi se situaran, segons han explicat, "els filtres adequats i els equips de vídeo fotogràfics necessaris per a enviar a internet, en directe, la retransmissió". L'objectiu és que "arribe al màxim nombre de persones possibles" ja que s'ha registrat una "gran demanda" des d'escoles i altres organismes interessats a poder seguir l'esdeveniment.

A més, les imatges es voran també en una pantalla gegant que estarà instal·lada al vestíbul de l'edifici del Rectorat, de manera que els membres de la comunitat universitària i tots els ciutadans interessats estan convidats a assistir a la retransmissió en directe.

A més, podran seguir també les explicacions que oferiran alhora membres de l'Observatori. La iniciativa estarà en marxa des de les 9:30 fins a les 13:00 hores. La institució ha previst que es realitzen comentaris breus cada deu minuts i durant tot el matí es resoldran dubtes i preguntes dels assistents. La idea, segons han indicat, és que durant la fase menys espectacular, mentre l'eclipsi siga parcial, "es faça una xicoteta explicació, cada vegada diferent".

En el moment de l'anul·laritat, el fenomen s'observarà "en silenci i amb una música de fons elegida per a l'ocasió". Posteriorment, a les 11:05 hores tornarà a ser parcial i a les 12:30 es farà un resum o una història dels eclipsis.

TELESCOPIS AL CARRER

Alhora, els membres de l'Observatori posaran telescopis de projecció al carrer, entre la cantonada de Blasco Ibáñez i Jaume Roig, per a facilitar la visió als transeünts. Com no es pot mirar directament el sol, la projecció es farà a terra, de manera que l'observació "no es limitarà a una sola persona, sinó que podran estar mirant el que passa fins a 10 o 12 persones simultàniament i amb seguretat".

L'eclipsi es podrà seguir en directe a través de la web de l'Observatori (www.uv.es/obsast/), però, a més, s'inclouran connexions a enllaços per a seguir les retransmissions d'altres organismes a Espanya i a l'estranger. D'esta manera "no només es tindran altres experiències, sinó que la iniciativa permetrà que els ciutadans gaudisquen de l'esdeveniment encara que a València estiga ennuvolat".

La Universitat ha recordat que cal observar este fenomen d'una manera segura ja que encara que la llum solar disminuïx molt, "pot encegar si es mira directament". Per este motiu, han advertit que no s'ha de mirar mai el sol ni utilitzar telescopis ni prismàtics. La manera "més segura i fàcil" d'observar el sol en qualsevol ocasió és fer-ho per projecció.

La Universitat ha subratllat que els eclipsis de sol són "realment molt escassos" i, de fet, el segle passat només es van vore dos a les terres valencianes: el 28 de maig del 1900 al Baix Vinalopó i fa cent anys, el 30 d'agost del 1905, a les comarques de Castelló. Segons la institució, caldrà esperar fins al 12 d'agost del 2026 per a tornar a repetir l'experiència.

Envía esta página a un amigo Envía esta página a un amigo

Correo  Consigue gratis tu cuenta de correo-e: ¡Regístrate!

Copyright © 2005 Yahoo! Iberia, S.L. Todos los derechos reservados.
Copyright © 2005 Europa Press. Todos los derechos reservados.
Política de privacidad - Condiciones de servicio - Ayuda