VilaWeb.cat
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
INFORMACIÓOPINIÓCANALSDIARISPARTICIPACIÓSERVEISVILAWEB 10 ANYS dimecres, 29 de març de 2006
DIMECRES, 29/03/2006 - 06:00h
Els núvols desllueixen l'eclipsi parcial de sol
El fenomen s'observa amb més nitidesa a les Illes

L'eclipsi de sol d'avui a migdia ha durat dues hores. Ara, des del nostre país sols es podia veure parcialment, tant que des del carrer amb prou feines si s'ha notat. Però des de les Illes Balears encara s'ha pogut apreciar prou bé, tant perquè la situació era més idònia, com perquè el cel s'ha mantingut força serè durant el fenomen. Als altres punts del país, en canvi, els núvols no l'han deixat apreciar als qui volien observar-lo.

La Universitat de Barcelona ha enviat un equip de científics a Egipte perquè prengui dades del fenomen i el transmeti en directe via satèl·lit. I és que la màxima visibilitat s'esqueia a la frontera entre Egipte i Líbia. Les imatges s'han pogut veure al portal Serviastro, del Departament d'Astronomia i Meteorologia.

El Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València ha posat telescopis a disposició del públic que volia observar l'eclipsi i també l'ha transmès des de l'Aula d'Astronomia.

Xavier Luri, del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, ha explicat que avui l'observació d'un eclipsi no tenia el mateix valor que abans, 'quan era una ocasió única per a aconseguir certes dades, com la de la distància de la Terra a la Lluna. Avui, recursos com el satèl·lit Soho, de l'Agència Espacial Europea i de la NASA, permeten d'obtenir informacions d'aquesta mena amb més qualitat i precisió que no pas abans'.

La Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC) han seguit en directe el fenomen des de la plaça Cívica de la universitat i han posat material a disposició del públic que vulgui observar l'eclipsi, com ara telescopis i ulleres amb filtres.

L'anterior eclipsi de sol que vam poder observar va ser el del 3 d'octubre de l'any passat. Però ara, després del d'avui, ja no en podrem veure cap més fins l'any 2011.

 
+ Eclipsi en directe des de Serviastro i de la NASA.
+ Informació de l'eclipsi a la web del IEEC.
+ Més notícies: VilaWeb Tecnologia i Ciència i a VilaWeb Gandia.
+ Pols d'estels, el bloc d'Enric Marco, astrònom de la Universitat de València.
tornar
Versió per imprimirEnviar a un amic
Què és Vilaweb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. OJDIqua