http://www.uv.es/avam
Associació Valenciana d'Amics dels Molins (AVAM)
Español
English
Français

Inici | Associació | Revista El Rodet | Catàleg de molins valencians | Tipus de molins | Com funciona un molí hidràulic de roda horitzontal Bibliografia i estudis sobre molineria valenciana | Molins en la Xarxa | Visita als molins | Mapa del web
Tornar al sumari

El molí de Bonany. Un enginy fariner i batà

Articles 2/2
El Rodet Núm. 2 Primavera 2000
Anterior
Editorial
Notícies
Monogràfic
Projectes
Publicacions
Dossier extra

A partir de la dècada de 1940 s'anà perdent l'activitat i als cinquanta s'abandonà la part del molí situat a Benimàmet, on es construí una fàbrica tèxtil que aprofitava l'aigua del molí per fer moure la maquinària. El molí va perdre les funcions tradicionals per a les quals fou construït i la seua evolució posterior l'ha conduït a ser un taller de reparació de barques i, més recentment, un taller de falles.Les diferents activitats productives del molí de Bonany feren que la seua arquitectura anés evolucionant al llarg dels segles per tal d'adequar-se a totes eixes funcions (molí fariner, arrosser i batà), modificant els volums, elevant plantes i construint annexos. Hui en dia encara es pot diferenciar l'estructura original del molí fariner i l'ampliació del batà. Les construccions més recents, com la fàbrica tèxtil, es desenvoluparen de forma adossada i mai superposada.

Entrada d'aigua al Molí de Bonany

De tot el complex de construccions destaquen dos edificis centrals ubicats sobre el caixer de la séquia. Tot i que la construcció del batà comportà l'ampliació d'aquest.El cos principal és una nau allargada, transversal al traçat de la séquia. Té una planta baixa i un primer pis, amb la coberta a dues aigües cap a les façanes laterals. La porta d'accés està al sud, amb dues grans fulles de fusta que s'obrin a sota d'un enreixat interessant. La fàbrica de l'edifici és de rajoles, mentre que els dos carcaus i el vessador de l'aigua estan fets amb carreus i tenen arcs rebaixats.

El segon edifici interessant és el batà, construït al segle XVII. Aquest cos està adossat a l'anterior i té una planta baixa i dues altures. El nivell de la primera planta coincideix amb el de la nau principal, però no així els dos pisos següents que queden més elevats. La porta d'accés a aquest cos queda dissimulada en l'actualitat per tota la sèrie de xicotetes construccions que han anat envoltat l'edifici. Aquesta construcció disposava de dos carcaus i un vessador, que foren construïts amb rajoles i obligaren a eixamplar el caixer de la séquia. Es diferencien dels altres en ser més alts i estrets.

La fàbrica tèxtil que es construí a la segona meitat del segle XX es troba immediata al cos principal del molí i consisteix en una nau allargada, amb lluneta central més elevada i orientada cap al poble. Davant del molí hi ha un camp d'horta que encara es cultiva i que pot correspondre amb aquella cafissada de terra situada entre l'edifici i la séquia que el gremi de Peraires de València arrendà l'any 1709 als germans Blat. Pels voltants i sobre les séquies que el reguen es troben fragments de moles farineres. L'edifici del molí de Bonany es troba encara en un estat de conservació acceptable i manté al seu interior part de la maquinària moderna que utilitzà, com la turbina metàl·lica. Les possibilitats de l'edifici són múltiples i així caldria que s'entengués de cara al seu futur més immediat, ja que sembla amenaçat per la construcció d'un nou vial de circulació a l'Horta de València.

Redacció

Articles 2/2
Anterior
Tornar al sumari
Amunt
Inici | Associació | Revista El Rodet | Catàleg de molins valencians | Tipus de molins | Com funciona un molí hidràulic de roda horitzontal Bibliografia i estudis sobre molineria valenciana | Molins en la Xarxa | Visita als molins | Mapa del web

Web creat i mantigut per Andreu Martínez i Arnal
Escriu-nos per qualsevol comentari  o dubte sobre el disseny d'aquest web
Data de creació: 5 de juliol 2001
Darrera actualització 20 de gener 2003