http://www.uv.es/avam
Associació Valenciana d'Amics dels Molins (AVAM)
Español
English
Français

Inici | Associació | Revista El Rodet | Catàleg de molins valencians | Tipus de molins | Com funciona un molí hidràulic de roda horitzontal Bibliografia i estudis sobre molineria valenciana | Molins en la Xarxa | Visita als molins | Mapa del web
Tornar al sumari

La séquia de Montcada. El patrimoni hidràulic de l'horta de València

Monogràfic 1/2
El Rodet Núm. 2 Primavera 2000
Següent
Editorial
Notícies
Articles
Projectes
Publicacions
Dossier extra

La Reial Séquia de Montcada és un dels més importants sistemes hidràulics del País Valencià, tant per la seua extensió i organització com per la seua història tan antiga. Els seus orígens són pràcticament mil·lenaris, ja que va ser construïda en època islàmica, tot i que a hores d'ara és impossible datar exactament el moment inicial de la seua construcció així com els seus protagonistes, bé siguen les comunitats rurals instal·lades al llarg del seu recorregut, des de Paterna fins al Puig de Cebolla, bé siga com és més probable l'Estat islàmic.

En tot cas és raonable situar entre els segles X i XI la seua antiguitat i és el major sistema hidràulic que es trobaren en funcionament els conquistadors feudals en el segle XIII. El recorregut principal arriba a més de 25 km i són uns centenars més els que tenen les seues files o rolls. Comprén pràcticament tota la comarca de l'Horta-Nord, amb una vintena de pobles.

Molí de Capa (La Pobla de Farnals)
Són totes aquestes consideracions les que han portat a un equip d'historiadors i geògrafs encapçalats pel professor Enric Guinot, i del qual formen part Sergi Selma, Javier Martí, Vicent Sales, Andreu Martínez, Ignasi Mangue i Marc Ferri, a dur a terme un estudi sobre el patrimoni hidràulic que s'ha generat durant segles al voltant de la construcció, l'ús i l'aprofitament com a energia del cabal d'aigua circulant per aquesta gran séquia.

El contingut de l'estudi ha estat dividit en dues parts, una primera dedicada a la mateixa séquia, el seu recorregut, els seus trams, el paisatge agrari que ha crescut al seu voltant, els seus materials de construcció, així com la seua organització humana, els seus papers i les seues institucions de govern, perquè consideren que el primer element patrimonial que cal destacar és la pròpia séquia de Montcada, la seua realitat física i el seu funcionament.

La segona part i més extensa de l'estudi és la dedicada a l'inventari, catalogació i avaluació del conjunt d'elements d'arquitectura hidràulica que s'ha generat sobre la mateixa séquia de Montcada i el seus braçals. Hi tenen un paper molt majoritari el conjunt de molins històrics d'aigua que han anat bastint-se al llarg dels segles, tot i que açò no ha de fer-nos oblidar el valor d'altres elements, alguns tan imprescindibles com l'assut o el conjunt de comportes i almenares que, a la capçalera del sistema, permeten la captació d'aigua i la seua conducció vers el seu repartiment.

A l'estudi s'han inclós apartats monogràfics dedicats a alguns altres elements constructius que són específics i peculiars del sistema de conducció i repartiment de l'aigua, com ara els quadrats, comportes que tallen el caixer de la séquia i, parant el corrent de l'aigua, fan elevar el seu nivell perquè puga regar-se el marge esquerre o alters de la séquia; el cas del cano o gran sifó subterrani perquè la séquia creue els obstacles naturals del barranc del Carraixet i el barranc de la Calderona, i encara el gran partidor d'aigües conegut com les llengües del Puig-Puçol, del qual s'ha trobat notícia de la seua existència a meitat del segle XIII.

Monogràfic 1/2
Següent
Tornar al sumari
Amunt
Inici | Associació | Revista El Rodet | Catàleg de molins valencians | Tipus de molins | Com funciona un molí hidràulic de roda horitzontal Bibliografia i estudis sobre molineria valenciana | Molins en la Xarxa | Visita als molins | Mapa del web

Web creat i mantigut per Andreu Martínez i Arnal
Escriu-nos per qualsevol comentari  o dubte sobre el disseny d'aquest web
Data de creació: 5 de juliol 2001
Darrera actualització 20 de gener 2003