La biblioteca

del P@tio
(virtual)

Si vols fer-te patier actiu, gaudeix de la
RONDA DE CERVESES AL PATIO VIRTUAL!

 

Vaig entrar a fomar part de les tertúlies del Patio en 1999, si no ho recorde malament. Un parell d'amics em van introduir en aquelles reunions setmanals de filòlegs i escriptors que compartien, per damunt de tot, una vella amistat i la passió per les converses sobre temes interessants. El Patio, un un tuguri de bona vida que continua existint al costat de la Facultat de Teologia, era el lloc de reunió, i cadascú preparava els materials i les intervencions que tenia ganes de presentar als amics. El temps, la vida i les circumstàncies van anar dissolent aquell context privilegiat, però les amistats es van mantenir i es van reforçar.

 

Una fotografia històrica: els tertulians del Patio, fa una pila d'anys. D'esquerra a dreta: el poeta Isidre Martínez, els filòlegs Josep Antoni Ysern Lagarda i Josep Enric Rubio (aquest, sense barba! I amb unes ulleres indescriptibles...), el narrador Rafa Gomar, el periodista Jordi Sebastià, la filòloga Laura Hernán i l'hel·lenista Jesús Cabezas Tanco. La foto és propietat del segon dels interfectes, que en aquella època tenia gustos inconfessables com ara la gramàtica liminar.

 

Aquesta secció, a banda de ser un homenatge a aquell àmbit inoblidable de companyonia i intel·ligència, recull textos sobre temes que em semblen importants, que serien magnífics motius de debat en aquelles tertúlies patieres, i que ens serveixen com a punt de partida per a les nostres converses virtuals.

 

TEXTOS PER A UN DEBAT VIRTUAL
EL FUTUR DE LA MEMÒRIA
Taula rodona amb Czesław Miłosz, Günther Grass i Tomas Venclova
EL SEGLE DE LA MENTIDA
Entrevista a Zygmunt Bauman (versió autoritzada per Bauman)
MERCADERIA FRÀGIL
Entrevista amb el sociòleg Piotr Sztompka (versió autoritzada per Sztompka)
LA BANALITAT DEL MAL EN L'HOME-MASSA
Lectura d'El conformista, d'Alberto Moravia, per Enric Gil

HISTÈRIA A LES PAELLES, O LA MISÈRIA DELS GRANS NACIONALISMES D´EUROPA DE L´OEST, per Enric Gil

FRANKFURT 2007: LES FRONTERES D'UN DEBAT, per Sebastià Moranta
ELLS SABEN ON SOU, per Gus Hosein (versió autoritzada) VIATGE, NOSTÀLGIA, MEMÒRIA. Un diàleg
SER I NO SER, MOSTRAR I NO MOSTRAR, per Guillem Calaforra  

Si vols fer-te patier actiu, gaudeix de la
RONDA DE CERVESES AL PATIO VIRTUAL!

 

 

 

Posteritats i supervivència del Patio: Oktoberfest a Massarrojos, el 13 de setembre de 2006. Un petit comitè d'amics, reunits a casa del Josep-Enric i d'Alícia per buidar un barrilet de cervesa alemanya entre converses de molta altura. Un servidor i el Josep-Enric, intentant extraure del recipient la líquida alegria; Rafa Gomar, l'única persona seriosa del grupuscle, amb pinta de pròcer de la Renaixença progressista valenciana. La foto, la feia Alícia Santolaria.