El mercat dels lladres

de Jan Guillou

Traducció de Carolina Moreno

ISBN: 84-95616-69-6

Edicions La Campana


 

No es tracta d'un petit mercat pintoresc en un suburbi qualsevol. Jan Guillou, l'escriptor suec, autor de la Trilogia de les croades, ha escrit una novel·la que descriu com l'elit de la nostra societat s'ha enriquit en aquests últims anys gràcies a una bombolla econòmica generada a costa dels contribuents. I això ha passat de Suècia a Itàlia, d'Espanya a l'antiga Unió soviètica. Jan Guillou s'ha servit del seu domini narratiu per treure a la llum, amb l'atractiu d'una novel·la, el conflicte entre societat i política, i així dóna dimensió literària a una classe social i econòmica que coneix molt bé. La deixa en evidència amb una ironia finíssima i alhora mordaç.

El mercat dels lladres no és un pamflet moralista. És un retrat vivíssim del frau i de la corrupció -present en tots els països- que Guillou presenta amb una valentia i una eficàcia narrativa ben poc freqüents. I no es perdin la capacitat de l'autor per caricaturitzar els distingits alts càrrecs quan trien un vi o decoren casa seva. Una classe emergent que ho té tot, menys el sentit del ridícul.


Jan Guillou (1944) és un expert periodista d'investigació, molt crític amb les autoritats sueques, que el 1973 va ser condemnat a deu mesos de presó per espionatge. Ha publicat una trentena de novel·les d'espies, cosa que el fa ser un dels escriptors més llegits del seu país. Ha estat guanyador de diversos premis literaris i recentment ha publicat Trilogia de les croades, que ha despertat un enorme interès en la crítica i el públic.