Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Bàsquet l'Alqueria del Basket Logo del portal

“Traslladar els coneixements de la Psicologia al bàsquet ens permet fer millors entrenadors i jugadors”

  • 1 de desembre de 2020

El primer seminari transversal de la Càtedra de Bàsquet de L’Alqueria del Basket amb la Universitat de València ja s'ha celebrat amb la Psicologia com a protagonista. Dissabte 28 de novembre entrenadors i estudiants es van congregar en la Sala de Coinnovació per a aprendre dels millors professionals sobre la psicologia adaptada a l'esport i, concretament, al bàsquet.
La jornada va arrancar amb la ponència de Paco Pardo, responsable de l'Àrea de Desenvolupament Personal de Valencia Basket, sobre “Comportaments que afavorixen la transmissió de valors”. L'orientador creu que este seminari suposa “una obertura al món de la psicologia tan important hui en dia en l'esport. Són unes portes que s'obrin al millor coneixement de la persona, a les experiències que som capaços de viure amb els esportistes i és una manera de millorar. Esta iniciativa per part de L’Alqueria, eixe impuls que es vol donar a la psicologia és una cosa que és d'agrair. Junt amb la UV i la Càtedra, que conjuntament farem que la psicologia no siga l'inici, sinó que siga un camí per a seguir avant”.
A continuació va ser el torn de David Llopis (a la imatge de portada), Director de l'Àrea de Desenvolupament Personal de l'Escola de Futbol del Llevant UD, amb la seua ponència sobre “L’entrenador i el desenvolupament del jugador i jugadora com a camí per a aconseguir el màxim rendiment”. En la visió de Llopis, “cada vegada es dóna més importància a la psicologia i els seus fonaments estan més impregnats en els entrenadors. Per açò esta jornada és molt oportuna i marca una tendència en el que és el Valencia Basket i innovar en aspectes que són fonamentals per al desenvolupament dels jugadors. És important que este tipus d'accions formatives vinguen de la mà d'una entitat del prestigi com la UV, que és on grans professionals ens hem format. Connectar l'àmbit acadèmic amb l'aplicat és un dels grans reptes que té la psicologia de l'esport. Traslladar eixos coneixements a les necessitats del bàsquet és el que ens permet fer millors entrenadors i des d'ací fer millor”.
L'encarregat de tancar la jornada va ser Juan González, responsable de l'Àrea de Psicologia Esportiva de la Tecnificació de la Real Federació Espanyola de Ciclisme. La seua ponència va tractar sobre “Els xiquets i xiquetes. La seua comprensió de l'esport. Ajudes i barreres psicològiques”. Segons l'opinió de González, “és un gran encert apostar per realitzar una jornada especialitzada a treballar elements de la psicologia de l'esport, sobretot orientada a l'esport base on és més important i on és necessari construir recursos psicològics i d'aprenentatge personal. Açò enfortix que els xiquets utilitzen l'esport com un aprenentatge, ja no sols cap al competitiu, sinó també que ho porten a altres facetes vitals que reforcen molts components personals. En la manera de socialitzar-se, de millorar-se a si mateix, triar el que volen...”