Càtedra Bretxa Digital de GènereUniversitat de València Logo del portal

El projecte GEN10S persegueix acostar la tecnologia a xiquets/es i adolescents

  • 29 d’octubre de 2020
Image de la noticia

El projecte GEN10S persegueix acostar la tecnologia a tots els xiquets i xiquetes, apostant per una educació en valors mentre es lluita contra la bretxa digital i de gènere.

GEN10S va nàixer en 2015 de la mà d'Ajuda en Acció amb la col·laboració de Google.org, que es van plantejar un repte: acostar el món de la ciència i la tecnologia a xiquets, xiquetes i adolescents en igualtat de condicions. Per a això, compten amb uns aliats d'excepció: una xarxa de centres educatius en tota Espanya que, a les seues aules, ajuden al fet que milers d'alumnes descobrisquen la genialitat que porten dins. 
Es pot participar en el projecte a través d'aquest formulari
Els objectius són democratitzar l'accés a la educació tecnològica i fomentar una major inclusió tecnològica i social a través de la innovació educativa, reduir la bretxa de gènere en el món tecnològic i apoderar a les dones en vocacions científiques i tecnològiques, i despertar vocacions científiques i tecnològiques.
Es treballa perquè els xiquets, xiquetes i adolescents es convertisquen en una ciutadania activa amb enfocament de drets i que siguen conscients de la seua responsabilitat enfront de situacions injustes i el seu poder transformador per a canviar la realitat.
A través d'aquest projecte es promouen processos d'Educació per a la Ciutadania Global. En concret, l'educació en valors es treballa sota el paraigua dels següents Objectius de Desenvolupament Sostenible: Educació de Qualitat, Igualtat de Gènere i Acció pel Clima.

Programació

La programació per a alumnes de Primària i Secundària en els centres que participen es desplega mitjançant activitats quadrimestrals que s'imparteixen durant l'horari lectiu en la xarxa de col·legis i instituts pertanyents al programa.
El grup de classe s'organitza en parelles o trios i treballa reptes que planteja la persona instructora segons els materials educatius GEN10S.
Les sessions GEN10S estan dinamitzades per una persona instructora tecnòloga, aportada per Ajuda en Acció, a la qual acompanya el tutor/a del grup de classe. D'aquesta manera, el professorat assisteix i assimila la metodologia formativa del projecte.
Tots els instructors i instructores passen un exigent procés de selecció que ha format un equip de treball altament qualificat. Així mateix, a final de curs es porta a cap una avaluació del projecte en la qual participen tots els actors implicats.
La metodologia de GEN10S, dissenyada amb organitzacions especialitzades en formació tecnològica en col·laboració amb l'equip educatiu d'Ajuda en Acció, s'articula sobre 3 dimensions: 

  • Fonaments en programació
  • Treball per projectes amb enfocament de 'learning by doing' (aprendre fent)
  • Treball cooperatiu entre equips

És important reforçar l'educació digital des d'edats primerenques. Per a això, la programació es converteix en una eina molt útil que ajuda els xiquets i xiquetes a desenvolupar-se com a pensadors computacionals, fomenta valors com el treball en equip, forma noves estructures de pensaments més creatives i emprenedores i permet el desenvolupament de la imaginació en un context tecnològic.
En Primària s'utilitza l'eina Scratch, un programari que permet realitzar programes molt vistosos i cridaners de manera molt senzilla, la qual cosa resulta molt útil per a començar amb xiquets i xiquetes d'aquestes edats.
En educació secundària, es desenvolupen les capacitats dels adolescents -com el pensament computacional- mitjançant la programació informàtica i el treball en equip. També s'utiliza tecnología per a transmetre valors  relacionats amb la convivència, respecte a la diversitat, medi ambient, cooperació, etc.
S'incorporen l'aprenentatge de llenguatges i eines de programació orientades a establir les bases per a poder realitzar desenvolupament web en entorns creatius, artístics i visuals, i també s'utilitza App inventor, desenvolupat per Google i enfocat a crear aplicacions per a Android en dispositius mòbils.