Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible Logo del portal

Jornada ODS, Cooperació i Treball Social

  • 25 de maig de 2020
Image de la noticia

Data prevista octubre 2020.

 

Coordinadores:

Professores: Ana Isabel Vázquez Cañete i Elena Mut Montalvá.

Departament de Treball Social i Serveis Socials de la UV.


A nivell internacional, existeix el consens que les universitats constitueixen les institucions amb major capacitat de transformació social i, per això, tenen una major responsabilitat a l'hora d'afrontar els grans reptes actuals. Com a resposta a això, la Universitat de València es troba compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 proposta per l'Assemblea General de Nacions Unides en 2015, portant-los a la pràctica a partir dels principis de responsabilitat compartida i de subsidiarietat, com a actor capacitat i compromés amb la realitat (Alcaraz i Alonso, 2019)[1].
A través de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, la Universitat de València afavoreix la realització de diferents activitats que donen suport a eixe compromís entre la societat valenciana. I, de manera específica, aquesta Càtedra vincula la seua acció en l'eix central d'aquesta Agenda, Les Persones, que aborda els cinc primers Objectius de Desenvolupament Sostenible: la fi de la pobresa, la fam zero, la salut i benestar, l'educació de qualitat i la igualtat de gènere.
El Treball Social tradicionalment ha estat vinculat a la cooperació al desenvolupament, també des de la Universitat de València, com el posen de manifest les múltiples accions realitzades i els àmbits d'investigació i de formació en els seus plans d'estudi i a les seues aules. És més, des del marc dels Drets Humans, la disciplina del Treball Social manté un estret vincle amb els principis bàsics de la cooperació com el respecte a la dignitat de totes les persones, la qualitat de vida dels individus com a manifestació del progrés social o la participació lliure de la ciutadania com una eina de desenvolupament (Esquerre, Hidalgo i Fernández, 2007)[2]. Aquests principis formen part, hui també, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l'eix d'acció centrat en les Persones.
Així mateix, investigadors i investigadors de diferents disciplines de la UV, entre elles el Treball Social, han analitzat el paper de la universitat com a agent de transformació social[3].
No obstant això, el context actual, en el qual es configuren escenaris canviants determinats pels efectes d'una pandèmia global, fa necessari reflexionar sobre quins són els reptes que s'han d'abordar, quines són les necessitats, però també les experiències que han de ser visibilitzades, així com la necessitat d'establir xarxes de col·laboració entre els diferents actors que formen part d'aquest compromís. Per això, es planteja una iniciativa que permeta obrir llits de reflexió i anàlisi, així com d'identificació de noves necessitats.


Activitat

L'acció ací plantejada té com a objecte oferir un espai de trobada que afavorisca el debat sobre el paper de la universitat en la promoció del desenvolupament humà, així com la presentació d'experiències, la reflexió i el debat, i permeta identificar els nous reptes cap als quals ha d'encaminar-se la investigació vinculada a la cooperació al desenvolupament des de les ciències socials i, específicament, en el Treball Social, la intervenció social i el desenvolupament humà.

Com a àmbit específic d'interés, sempre en el marc de l'Eix de les Persones de l'Agenda 2030, es planteja abordar la Salut i el Benestar i la Igualtat de Gènere, Objectius de Desenvolupament Sostenible núm. 3 i núm. 5 respectivament. L'estreta relació entre tots dos Objectius ens convida a considerar detingudament les condicions de vida reals de la meitat de la població mundial, com són les dones i xiquetes, i com, la garantia de la salut i del benestar, no sols constitueixen una barrera davant la violència i la desigualtat, sinó que garanteixen l'impuls de les seues capacitats i potencialitats, una aposta clara pel seu propi desenvolupament.


Objectius

Augmentar la sensibilització de la societat valenciana i a la comunitat universitària, entorn dels ODS com a eix de les polítiques internacionals per al desenvolupament.
Generar coneixement sobre la nova realitat, emmarcada en l'eix de les Persones de l'Agenda 2030, específicament en els ODS 3 Salut i Benestar i 5 Igualtat de Gènere.
Oferir un espai d'intercanvi d'experiències i debat entre actors socials vinculats a la cooperació.
Desenvolupament:
Jornada de ODS, Cooperació i Treball Social: Aquesta activitat estarà conformada per un panell d'experts/as en diversos àmbits vinculats amb la cooperació i d'una taula d'intercanvi d'experiències amb ONGD (Assemblea de Cooperació per la Pau,...).

Duració: Jornada d'un dia, de 6 hrs. de duració.


Dirigit a:

El compromís global de la Universitat de València amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030, convida a fer partícip de les accions vinculades amb aquesta tasca al conjunt de la societat valenciana. D'aquesta manera, l'acció presentada s'ofereix com un espai privilegiat per al coneixement, en anàlisi i el debat, entre els diferents actors del conjunt de la societat, i, de manera singular a PDI del Departament de Treball Social i Serveis Socials, en primer lloc, i de la Facultat de Ciències Socials de la UV; Estudiants del Grau de Treball Social; diferents actors del desenvolupament com a membres de REEDES, entitats socials, ONGD i Àrea de Cooperació de la Universitat de València vinculades a la cooperació. Al mateix temps, afavoreix la connexió i implicació de tota la comunitat universitària: estudiants de grau, màster i doctorat, PDI, PAS, etc.


Resultats esperats:


Afavorir l'acostament de la societat valenciana als nous reptes del desenvolupament en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS, i la visibilització de les noves realitats sorgides pels efectes de la pandèmia del COVID-19 en la salut, les condicions de vida i la igualtat de gènere en les diverses poblacions.
Identificar nous reptes vinculats als ODS i a la nova situació mundial, en l'àmbit de la Salut i el Benestar i la Igualtat de Gènere.
Establir xarxes de cooperació i aliances entre investigadors de la UV i altres entitats que permeten la col·laboració entre actors vinculats a aquest àmbit.
Oferir a les i els estudiants nous espais de coneixement i capacitat des de l'enfocament dels ODS i els principis d'Educació per al Desenvolupament Sostenible.
Augmentar la visibilitat de la realitat dels pobles i la sensibilització sobre els ODS entre PDI, estudiants i, per tant, de la comunitat universitària.
Data i lloc de realització: Octubre 2020 en la Sala d'actes de la Facultat de Ciències Socials.


[1] Alcaraz, A. y Alonso, P. (2019). La contribución de las Universidades a la Agenda 2030. València: Unitat de Cooperació, Servei de Relacions Internacional i Cooperació. 

[2] Izquierdo, J.; Hidalgo, A., y Fernández, T. (2007). Cooperación al Desarrollo y Trabajo Social. Madrid:

Ediciones Académicas.

[3] Lloret Català,C; Martínez Usarralde, MJ; Mut Montalvá, E; Revert, X. en Iborra Eres, J.J. y Soriano del Castillo, J.M.  (2018). Desarrollo Humano y Transformación Social. El papel de la Universitat desde la percepción del alumnado. Publicacions de la Universitat de València.