Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Publicacions

Els «Béns Democràtics» en l’Economia del Bé Comú: quatre vies per a la seua delimitació conceptual

14 de d’agost de 2017

Els «Béns Democràtics» en l’Economia del Bé Comú: quatre vies per a la seua delimitació conceptual és un article redactat per Luis F. Campos Saavedra i Carmen Rodríguez Morilla de la Universidad de Sevilla. 

És possible delimitar una nova categoria econòmica -els Béns Democràtics (BBDD)- per posar en marxa i operativitzar un nou marc dins el qual concebre la gestió de béns més indispensables com a drets econòmics, pel seu paper central en la realització dels Drets Humans? De què manera podríem identificar els Béns Democràtics? Què directrius o principis rectors guiarien la cerca? Per respondre a aquestes preguntes vam presentar una proposta amb la qual tractem de proporcionar els fonaments necessaris per establir la seua delimitació conceptual, des de quatre arestes o vies que li donen contenció: (1) La sociohistòrica, amb un recorregut per les grans transformacions socioculturals de la Humanitat, en què els BBDD es posen de manifest, amb un caràcter vital i fundacional per a la condició humana. (2) L’econòmica: amb l’articulació dels BBDD dins de l’ampli camp dels commons, els elements diferencials que els distingeixen, la qüestió de la reciprocitat sistèmica i els trams, en els quals cada BBDD s’especifica i concreta. (3) La política: que comença amb la presa de consciència de l’escassa institucionalització i funcionalitat real de les comunitats -el subjecte actiu que ha de gestionar aquests béns-, que a organitzar-se amplia l’espai que defineix les possibilitats polítiques, creant governança. (4) La jurídica: que posa en relació la manera de gestió dels béns econòmics assenyalats amb alguns dels drets fonamentals, establint drets econòmics. Galtung (1977), Bruni i Zamagni (2007) i Felber (2010) ens aporten els punts de partida.

Text complet

Etiquetes
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies