Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

PRESENTACIÓN DEL ANALISIS 2 DEL OBSERVATORIO GECE - CAIXABAK E IVIE

  • 1 de juny de 2022
Image de la noticia

Només un 17,3% de les empreses valencianes disposa de consell d'administració, enfront del 20,8% de mitjana a Espanya

El dimarts 31 de maig, la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE),l 'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), que compta amb el patrocini de CaixaBank Broseta, va participar en la jornada de Presentació de l'anàlisi de l'observatori *GECE de la mà de CaixaBank i l´Ivie.

En aquesta nota d'investigació es destaca que 62,2% de les empreses de la Comunitat Valenciana estan controlades per un accionista majoritari i es gestionen a través de mecanismes personalistes (administrador únic, o administradors solidaris o mancomunats). Encara que a nivell nacional també destaca aquest model empresarial, el percentatge es redueix al 58,6% en el cas de la mitjana per a Espanya. Enfront d'aquestes xifres, el cas oposat, amb una estructura de capital no dominada per cap accionista majoritari, i governades mitjançant un consell d'administració, suposen un 11,3% d'empreses valencianes (12,8% en el total nacional). Mentre que les característiques de l'estructura de propietat no mostren una clara relació amb els nivells de competitivitat de l'empresa, els sistemes de govern triats sí que són rellevants, en tant que els més formalitzats (els consells d'administració) s'associen a millors resultats econòmics de les companyies.

Aquesta és una de les principals conclusions que aporta la nova Anàlisi de l'Observatori GECE, l'Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses (GECE), presentat aquest dimarts per CaixaBank i l´Ivie (Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques) en ADEIT - Fundació Universitat-Empresa.

En concret, el document, elaborat per l'investigador de l´Ivie Alejandro Escribá, i l'economista Carlos Albert, també del *Ivie, conclou que les empreses que compten amb consell d'administració gaudeixen de nivells de competitivitat més elevats, poden oferir millors salaris i tenen un perfil més internacional, tant per la seua xifra d'exportacions com per la creació de filials en l'exterior. En general, aquestes empreses solen ser també de major dimensió i edat.

L'acte de presentació de l'informe ha comptat amb la participació de Felipe Pulido, director comercial d'Empreses de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, qui ha destacat “el compromís de CaixaBank amb la generació de coneixement per a donar suport a la millora competitiva de les empreses valencianes”. Seguidament, Alejandro Escribá, responsable de l'Observatori GECE en l´Ivie, ha detallat les principals conclusions de l'informe. A continuació ha tingut lloc un col·loqui moderat per Amparo García, directora de Centre d'Empreses de CaixaBank en Port de València, amb els representants de dues empreses amb diferents estructures de propietat però amb excel·lents nivells de competitivitat, a nivell nacional, en els seus respectius sectors: Grupo Huevos Guillén, representada pel seu adjunt a Direcció General, Enrique Sanfélix, i Indústries Alegre, de la mà d'Enrique Careaga, CEO de l'empresa.

Tots dos ponents han explicat el funcionament dels seus consells d'administració, els processos que els van portar a la seua constitució i desenvolupament, les bones pràctiques de gestió que han incorporat i els diversos beneficis que aporta un sistema de govern professionalitzat i eficaç. Finalment, ha clausurat l'acte el director de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca conjunt a Alejandro Escribá que ha volgut reunir i englobar tots els conceptes explicats pels ponents amb anterioritat:
 

"La importància d'un sistema de govern que sotmet als gestors a un major control" - Alejandro Escribá

 

Podeu accedir a la nota de premsa completa a través d'aquest link.

I, per a descarregar la nota d'investigació completa a través d'aquest link.