Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Implicacions i efectes de la incorporació de consellers independents en l'EF

  • 17 de maig de 2018
Image de la noticia

Incorporar consellers independents a l'empresa familiar aporta més valor quan l'empresa està preparada per a això.

Ha tingut lloc un nou esmorzar de la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València sota el títol "Implicacions i efectes d'incorporar consellers independents a l'Empresa Familiar".

A la sessió, els assistents han pogut conèixer de primera mà l'experiència de l'CEO de GD Energy Services, Hèctor Dominguis, qui lidera una empresa familiar de serveis al sector energètic i la factuació prové en un 80% de l'estranger, i de consellers independents, com Kim Faura, (qui al seu torn és director general de Telefónica per a Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears i Múrcia), i José Antonio Moreno (Soci Director d'Lantia Urbana i MMC consulting), tot això sota la moderació de Carmen March, sòcia Directora de Broseta Advocats i d'Alejandro Escribá, director de la Càtedra.

L'esmorzar va abordar la qüestió de quan convé fer el pas a incorporar professionals independents al consell i els processos possibles que poden seguir-se. Els ponents van concloure que l'empresa (i la família) ha d'haver madurat prou aquest pas i haver-se preparat per aprofitar bé el valor que poden aportar aquests professionals.

Així mateix, es va debatre sobre el perfil adequat d'aquests consellers, destacant la importància de la confiança que han de transmetre tant a l'àmbit professional com al personal. L'empresa ha de definir el perfil professional que necessita i buscar la diversitat experiencial de les persones i del grup generat.

Els ponents han exposat les maneres en que els consellers aporten valor, ajudant a que les decisions es prenguen amb criteris més sòlids, i contribuint al fet que els accionistes i propietaris no representats a l'empresa es senten més tranquils sobre la gestió de l'empresa, i la recerca del bé comú.

Per part dels intervinents s'ha coincidit que la presència de consellers independents ajuda també a moderar les emocions i l'efecte dels sentiments familiars. Incorporar consellers pot suposar certa pèrdua de llibertat a l'hora de prendre decisions, però tant el valor afegit que suposen les seues aportacions com el contrast que suposa el debat a l'hora d'adoptar decisions, ha estat valorat com a positiu.

De la mateixa manera que els participants van ressaltar la importància de la rotació, la independència de criteri i la lleialtat cap a l'empresa, com a bases clau per al bon funcionament d'aquesta figura. Es molt rellevant el valorar periòdicament el treball desenvolupat per part d'aquests professionals, a nivell individual, així com l'acompliment del consell en el seu conjunt.

Cada empresa troba el seu camí i el seu procés per aconseguir l'objectiu d'aprofitar el criteri professional, mantenint la pau social i el benestar familiar. Amb la vista posada en la professionalització dels òrgans de govern, seguint les indicacions dels codis i recomanacions de bon govern, l'empresa ha de seguir aquest procés de manera que els possibles conflictes no acaben frustrant l'objectiu final.

Durant l'esmorzar s'ha donat als assistents el quadern de treball elaborat per la Càtedra sota el títol "Llegó mi momento" que aborda les eines i tàctiques per a un relleu efectiu del lideratge en l'empresa familiar i els autors són Alejandro Escribá (director de la CEFUV), Fidel García-Guzmán (Conseller Delegat de Guzmán Global) i Agustín Gregori (Conseller Delegat de Grefusa).

Imatges: