Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

El consell de família: Un fòrum per a la comunicació entre els membres de la família empresària

  • 29 de gener de 2019
Image de la noticia

Els consells de família constitueixen una herramienta útil per a conèixer sensibilitats, transmetre valors i desenvolupar la confiança de les empreses familiars.

Aquest divendres, 14 de febrer, va tindre lloc en un nou desdejuni de la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València, amb el títol: “El Consell de Família: Un fòrum per a la comunicació entre els membres de la família empresària”.
Durant l’esdeveniment, els empresaris Pablo Serratosa (president del Grup Zriser) i Teresa Puchades (presidenta d’Avança Urbana) han estat traslladant als assistents de la seua experiència a l'execució del consell de família amb els seus respectius grups familiars i els avantatges que aporta la formalització a la contribució a la millora de les probabilitats de perdurabilitat de les empreses familiars.
Els ponents han destacat que cada família ha d’adaptar la composició i el funcionament del consell a les seves circumstàncies particulars. Sense embargament, tots dos han coincidit en que la formació d’un consell de família suposa una oportunitat excel·lent per crear un vincle entre la família i el projecte empresarial (o l’empresa). Pablo Serratosa va comentar que "és difícil voler alguna cosa que no es conega", i que el consell permet transmetre els valors i el projecte a les noves generacions de la família. Així mateix, Teresa Puchades explica que és important per oferir un context extraordinari per formar als membres de la família en els diferents papers que poden tindre o tindran que desenvolupar en el futur (accionistes, directius, consellers ...), i per fomentar el desenvolupament personal i professional. de cada individu. Aquestos forums “formals” proporcionen un marc adequat per a la comunicació que es produeix d’un mode més efectiu i alimenten la confiança entre les diferents branques familiars. A més a més, són útils per a modificar i gestionar els conflictes (inherents a tota relació social) d'una manera positiva i efectiva.
Pel que fa al moment d’iniciar el procés, tots dos han coincidit en desenvolupar un consell “quan les coses van bé” ja que la comunicació és més fluida, i que independentment de la mida de l’empresa, pot resultar molt positiu amb un consell de família. Quan abans es comence a treballar a aquest àmbit, millor resultats s'obtindran, ja que la transmissió de valors i la creació de canals de comunicació són elements clau per al seu posterior funcionament.
Les famílies empresàries que s’inicien en aquest tipus d’òrgans de govern en la relació familiar-empresa, poden recolzar-se amb experts externs que generen confiança i dinamitzen el diàleg activament. En cas que el diàleg no fluïsca de manera natural, és bo que tinguen contacte amb professionals que s’encarreguen de canalitzar-ho i dinamitzar-ho.
La sessió ha sigut moderada pel director de la Càtedra, Alejandro Escribá, qui ha destacat que l'estructuració dels òrgans de govern de l'empresa i la relació familiar-empresa estan associades a millors nivells de competitivitat i que les estructures accionials i els sistemes de govern a les que es fomentarà la dació de continguts anteriors a altres interessats (accionistes, consellers independents, etc.) són molt més comuns entre les empreses més competitives que entre aquelles que es troben a nivells de competitivitat més baixos.

Imatges: