Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

¿Què aporten les Family Offices a les famílies empresàries?

  • 10 de setembre de 2019
Image de la noticia

Prop de 100 empresaris familiars es reuneixen per abordar les Family Offices com a instrument de gran utilitat per a preservar el patrimoni familiar i cohesionar la família.

Hui, dijous 26 de setembre, la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEF-UV), promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de la empresa Familiar (IVEFA) i l'Institut de l'empresa Familiar (IEF), i compta actualment amb el patrocini de BANKIA i BROSETA ABOGADOS ha celebrat un nou esmorzar sota el títol: "Què aporten les Family Offices a les famílies empresàries?", a la qual han assistit prop de 100 empresaris i directius de famílies empresàries.

Durant l'esdeveniment, els empresaris Santiago Royo (CEO de Invext Corporation), Elena Lis (directora general d'el grup Pizarro Dotze) i Raúl Aznar (Soci Director d'Aznar Patrimoni) han traslladat als assistents la seua experiència en la creació, posada en marxa i desenvolupament d'una oficina familiar dedicada a gestionar i preservar el patrimoni de les seues famílies empresàries. En el tercer cas, aquesta aposta va evolucionar fins a convertir-se en una empresa d'assessorament financer independent que actua com a multifamily office per a un conjunt de famílies empresàries.

Els tres ponents han destacat el valor que aporten aquestes eines per generar valor per a la família empresària, ja siga a través de les gestions dirigides a fer créixer el patrimoni, o mitjançant l'atenció a les aspiracions professionals, personals o filantròpiques dels membres de la família.

En paraules de Santiago Royo, aquests instruments faciliten la gestió dels riscos assumits per la família, i la recerca d'equilibris entre rendibilitat, risc/seguretat, i liquiditat. Així mateix, Raúl Aznar ha destacat que una bona reflexió sobre les prioritats de la família i una bona planificació dels objectius d'inversió constitueixen un element clau per aconseguir una major implicació i cohesió dels membres de les famílies empresàries: És bo reflexionar si es prefereix "menjar molt bé cada dia, o dormir molt bé totes les nits". Tant Raúl Aznar com Elena Lis han destacat que aquestes oficines són molt útils per a exercir un control de gestió de l'empresa familiar representant als accionistes en els diferents negocis en què tenen interessos, d'una manera professionalitzat i mantenint les emocions en la seua justa mesura .

Pel que fa als recursos i estructures necessàries per desenvolupar aquests instruments d'una manera efectiva i exitosa, els tres ponents han ressaltat la importància de comptar amb els perfils adequats, tant pel que fa a les competències professionals de planificació, gestió i negociació d'inversions, com en la confiança que han de transmetre a la resta de membres de la família. Així mateix, han explicat la importància de la diversificació per projecte per a un major equilibri.

La sessió ha estat moderada pel director de la Càtedra, Alejandro Escribá. Aquest últim ha destacat la importància de divulgar les bones pràctiques de gestió entre les famílies empresàries per millorar la solidesa dels seus projectes empresarials, aspecte que redunda a mig i llarg termini en una societat amb esperit emprenedor i amb bona capacitat per desenvolupar projectes empresarials ambiciosos i ben governats. En aquest sentit, una societat amb una estructura empresarial més sòlida redundarà en la generació de més ocupació, més valor afegit i millors condicions socioeconòmiques.

La Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEF-UV) es va crear l'any 2006, promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa familiar (IVEFA) i l'Institut de l'Empresa familiar (IEF), i compta actualment amb el patrocini de BANKIA i BROSETA ABOGADOS. Les seues activitats es centren en la docència, divulgació e investigació sobre la idiosincràsia i els desafiaments per a la millora de la competitivitat de les empreses familiars.

Més informació a www.cefuv.org.