Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Lliçons pràctiques de gestió en el empresa familiar: Els casos d'Aràbia, França i els Països Baixos

  • 4 d’octubre de 2018
Image de la noticia

Aquest dijous 4 d'octubre, ha tingut lloc la Jornada "Empreses Familiars al Món II" organitzada per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València. L'esdeveniment ha tingut lloc a EDEM Escola d'Empresaris, on han participat quatre ponents estrangers que han presentat els casos de tres territoris en què les empreses familiars tenen un paper fonamental: Rodrigo Basco (Països de l'Golf), Anita Van Gils (Països Baixos) , Céline Barrédy (França) i Miruna Radu (França).

Amb l'objectiu de comparar la situació competitiva de les empreses familiars en aquests països amb Espanya, la Càtedra ha comptat amb la presència d'empresaris familiars espanyols amb negoci en aquests països que han oferit un debat-col·loqui sobre aspectes traslladables al context espanyol: Salvador Martínez (Director general de Obeikan MDF), Héctor Dominguis (Conseller Delegat de Grup Dominguis) i Carlos Moldes (President de Grup Moldtrans). Les seues experiències han il·lustrat als assistents.

La inauguració ha sigut a càrrec d'Hortensia Roig, Presidenta de EDEM Escola d'Empresaris, i Alejandro Escribá, Director de la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València, i els debats han sigut moderats per Alejandro Ríos (Soci i Director de Broseta) i Carlos Aguilera (Director Corporatiu de Negoci d'Empreses en la Comunitat València i Múrcia Bankia), respectivament.

El professor Escribá va oferir algunes dades obtingudes per l'Observatori GECE (promogut per Bankia i l'IVIE, i en col·laboració amb la Càtedra). S'ha pogut comprovar com les empreses familiars de gran grandària són més competitives que les no familiars de la mateixa grandària.

El professor de la Universitat Americana de Sharjah, Rodrigo Basco, ha destacat els desafiaments de desenvolupament i evolució en la concepció del govern de l'empresa familiar, Salvador Martínez va comptar la seua experiència en la relació amb les estructures de govern amb l'empresa matriu de capital saudita destacant el desenvolupament d'oportunitats d'emprenedoria per a la família.

Les professores Miruna Radu i Céline Barrédy han destacat diferents models de govern per a l'empresa familiar a França, focalitzant la seua en el qual separa clarament l'òrgan de direcció (management) i el de supervisió (control). Anita Van Gils, ha destacat les principals preocupacions de l'empresa familiar a Holanda: Successió, Creixement i Digitalització.

Carlos Moldes va deixar una reflexió interessant sobre la importància del talent i la successió en l'empresa familiar: “Les participacions es transmeten però la direcció cal guanyar-li-la”.

L'acte ha sigut clausurat per Alejandro Escribá Esteve on s'han repassat les conclusions de la jornada:

  • S'ha d'intentar buscar un equilibri entre la riquesa emocional de la família i la riquesa patrimonial.
  • Emfatitzar en la formació dels membres de la família empresària en els diferents rols que poden ocupar: accionistes, consellers, directors, externs…
  • No descartar l'opció d'obrir el capital de l'empresa a inversors externs.
  • Desenvolupar el protocol familiar i definir clarament els criteris previstos a l'hora de valorar les accions.
  • La importància de traslladar els valors de l'empresa tant a familiars com a membres que no pertanyen a la família i treballen en l'empresa.
Imatges: