Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Transcurs de la 3ª i 4ª Sessió del Curs EF

  • 24 de febrer de 2020
Image de la noticia

El divendres 21 de febrer van tindre lloc les sessions 3 i 4 del Curs d'Empresa Familiar, tractant 'Emocions i Cultura Compartida' i 'Desenvolupament de la Carrera Professional en l'Empresa Familiar' respectivament. Els sessions van ser impartides per María Beltrán (Consultora FIBAC) i Juan Vicente Tamarit (Director d'Alba Horneados).

María Beltrán va dirigir una sessió centrada en la Cultura Compartida en l'empresa familiar (EF), i va començar formulant una pregunta als alumnes: "Realment volem tindre una Empresa Familiar?" i com és necessari tant una correcta gestió del negoci i patrimoni familiar (destacant la funció de les Family Offices) com mantindre a la família unida per a assegurar la perdurabilitat de l'empresa familiar i el seu llegat empresarial.

A continuació, els alumnes van passar a detallar els valors de la seua Família Empresària i la seua Empresa Familiar, entre els quals coincidien: Compromís, Respecte, Humilitat, Honradesa, Esforç, Austeritat, Comunicació, Lleialtat, Equitat, Unió, Responsabilitat Social, Col·laboració... i els 3 distorsionadors de la relació Família-Empresa: Poder (successió), Diners (beneficis i retribucions) i Treball (formació, validesa, protocols...).

La sessió va prosseguir destacant la importància d'establir una Estructura, tant en l'empresa familiar com en la família empresària. Es va subratllar el paper del Consell de Família com a origen dels valors a transmetre i la importància de l'entrada d'externs per al seu bon funcionament. Com a tancament vam veure els 5 passos per a transmetre valors en la família empresària: 

  1. Donar exemple des del principi.
  2. Educar, no garantir drets sense obligacions.
  3. Meritocràcia.
  4. Respecte a les individualitats.
  5. Documentar la Història Familiar.

La segona part de la jornada va ser a càrrec de Juan Vicente Tamarit, que ens va parlar del desenvolupament de la carrera professional en Empreses Familiars (especialment per a aquells que no són membres de la família). Juanvi va començar explicant les Fortaleses (valors, proximitat, flexibilitat, projecte durador) i Febleses (aversió al risc, menor creixement potencial...) que presenten les Empreses Familiars.

La sessió va avançar amb la necessitat d'atraure talent a la EF i la funció dels directius no familiars. Es van veure problemes típics que enfronta la seua incorporació, com el requeriment de confiança en la seua gestió, la falta de cultura compartida amb la EF, o les dificultats per a assumir la separació entre propietat i gestió. L'atracció de talent a la EF, per part seua, requereix de 3 pilars: Propietat (recolza i motiva), Professionalitat (manté posicions competitives) i Projecte (reptes atractius). Les EF han de buscar un talent superior al que ells ara mateix tenen per a créixer.

El següent pas va ser desmuntar una sèrie de tòpics associats a la EF, així vam veure que: No estan obsoletes, Saben innovar, No són només PIMES, Perduren i són conservadores... amb el seu Llegat. La sessió va tancar destacant la paraula clau per al desenvolupament de la EF, PASSION:

P: Persones
A: Actitud
S: Estratègia (Strategy)
S: Simplicitat
I: Innovació
O: Objectius
N: Never give up (No rendir-se)

Imatges: