Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Internacionalització de l'Empresa Familiar: més enllà de les exportacions

  • 3 d’abril de 2019
Image de la noticia

Invertir en filials és una decisió empresarial que aporta valor, però requerix paciència, capacitat d'adaptació i assumir riscos controlats.

Aquest dimarts 16 d'abril, ha tingut lloc un nou esmorzar de la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València amb el títol: "Internacionalització de l'Empresa Familiar: més enllà de les exportacions".

Durant l'esdeveniment, els empresaris Estefania Ferrer (Responsable de l'Àrea Jurídica i RSC de Válvulas Arco SL) i Miguel Ruíz (President i CEO de Molls i Ballestas Hispano-Alemanyes) han traslladat als assistents la seua experiència pel que fa a la implantació a l'exterior mitjançant la constitució de filials productives i comercials. Válvulas Arco es va instal·lar a Tunísia buscant la proximitat i el servei a el client de el nord d'Àfrica, una decisió de negoci en la qual la família va analitzar els riscos per mantindre'ls controlats. Molls i Ballestas va apostar per Turquia perseguint atendre millor als seus principals clients. La inversió en filials comporta abordar situacions noves, de vegades complexes, que requereixen paciència, perseverança i el suport d'experts que coneguen bé el terreny, les pràctiques i la cultura de país de destinació.

L'esmorzar ha aportat interessants experiències sobre la selecció de país en funció del seu ajust als objectius estratègics de l'empresa, així com sobre la importància de discernir quan convé entrar mitjançant l'ús d'aliances i quan fer-ho només mitjançant inversió pròpia. Si no es troba a el soci adequat per la seua complementarietat estratègica i el seu bon ajust de valors, confiança i possibilitats de control, convé buscar el suport d'un expert i desenvolupar una iniciativa pròpia.

Com a aspectes clau, els empresaris han destacat la importància de seleccionar i desenvolupar el capital humà local, així com transferir els coneixements i valors mitjançant processos de socialització amb  els treballadors espanyols.

Miguel Ruiz i Estefanía Ferrer han destacat també la importància de protegir les tecnologies i coneixements clau, i adaptar-se a la cultura i els usos de país, sobretot quan hi ha diferències notables amb Espanya. Les empreses familiars compten, a més, amb l'avantatge que la pressió dels retorns a curt termini és menor, el que aporta una perspectiva a llarg termini i la paciència suficient per facilitar l'aprenentatge i l'adaptació.

La sessió ha estat moderada pel Soci Director d'Consortia, David Carnicer, i el director de la Càtedra, Alejandro Escribá. Aquest últim ha destacat la forta relació existent entre l'adopció de perfils internacionals d'alt compromís i l'assoliment de millors nivells de competitivitat empresarial. David Carnicer ha apostat per aquesta opció amb l'ambició que aquesta actitud de major compromís internacional cresca entre les empreses de la Comunitat Valenciana i puguem parlar en breu d'empreses de la Comunitat amb implantació global.