Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Transcurs de la 6a i 7a sessió del Curs d'Empresa Familiar

  • 9 de març de 2020
Image de la noticia

El divendres 06 de març van tindre lloc la sessió 6 i 7 del Curs d'Empresa Familiar (EF). La sessió 6 va ser a càrrec de Pascual Fernández (UV) i va tractar “Aspectes Civils de l'Empresa Familiar” mentre que la sessió 7 va ser portada per Enrique Hervás (Broseta Abogados) tractant els “Aspectes Laborals de l'Empresa Familiar”.

Pascual Fernández va posar l'accent principalment en la importància de planificar adequadament la successió des del prisma legal. La EF sol veure's embolicada en crisi quan s'han de dur a terme processos successius, ja que la Llei suposa un límit a la voluntat de com encarar la mateixa. A causa d'això una adequada planificació del procés de successió serà la clau per a garantir la Conservació i Continuïtat de la EF.

La dificultat de valorar adequadament els actius de l'empresa, el pagament d'Impost de Successions i les rigideses de la figura de la legítima (que pot suposar fins a 2/3 de l'herència quan aquesta no es planifica), ens porta a la necessitat d'adoptar uns Mecanismes de Prevenció:

1. Civils

a. Testament: Suposa l'ordenació de la successió segons la voluntat de l'empresari, sempre ajustat als límits legals. Es decideix qui continuarà l'activitat de la EF i baix que esquema de propietat. Es recomana la figura del Testament Obert, on s'ordena la successió completa i s'estableix la forma de pagament de la legítima a aquells que no hereten la EF (commutació de béns).

b. Capítols matrimonials: Estableixen el règim econòmic del matrimoni. Encara que per defecte s'estable el règim de guanys, però en suposar aquest drets i obligacions comunes sobre la EF, es recomana el règim de Separació de Béns per a deslligar de responsabilitat al cònjuge. En cas de parelles de fet i altres figures de convivència es pot establir un Pacte de Convivents amb clàusules equivalents a les d'una separació de béns.

2. Mercantils

a. Figura Societària: Es recomana establir la figura d'una SL enfront d'alternatives com a Empresa Individual i SA, per permetre una responsabilitat limitada que només aconsegueix la persona jurídica que és la societat, i no a propietari, cònjuge o hereus, i al seu torn un major control sobre la propietat, la seua transmissió, venda i successió.
b. Figures Estatutàries: Permeten assegurar que la propietat seguirà en la família i concretament sobre aquells que es considere en testament, la forma d'actuació de la família, restriccions al vot familiar, a la transmissió de participacions a tercers, regular l'eixida de l'empresa d'aquells familiars no interessats.

3. Familiars

a. Protocol Familiar: Ajuda a preservar la Cultura Empresarial, estableix un pla de viabilitat a llarg termini, el règim de participació de cònjuges i hereus, l'establiment i funcionament del Consell de Família.

El conjunt de totes aquestes mesures, va comentar Pascual, compon el que anomenem protocol de successió, que serà la clava per a una ordenada i adequada successió en l'Empresa Familiar.

El dia va continuar amb la sessió centrada en els Aspectes Laborals de la EF. La sessió es va centrar en com enfocar correctament les figures i relacions laborals dins de la EF.

Enrique Hervás va recordar la figura del Treball Familiar com a part clau de les relacions laborals en la EF, recordant que es troba exclòs de l'Estatut dels treballadors. Existeixen 2 requisits que pressuposen aquesta relació de familiaritat i no de laboralidad, el grau de parentiu (fins a segon grau) i la convivència o pertinença a la mateixa unitat familiar.

Enrique va continuar mostrant les diferents posicions que els membres de la família empresària poden desenvolupar dins de l'Empresa Familiar, i la compatibilitat entre aquests. Aquests són:

a. Soci: Ostenta un percentatge de la propietat.
b. Administrador o Conseller: Part del govern corporatiu.
c. Treballador: Comú (RLC) o Personal d'Alta Direcció (PAD).

Pot existir relació laboral en cas de ser Soci i Treballador sempre que no es posseïsca un Control Executiu de la Societat, i en aquest cas la relació es convertiria en mercantil. Alguna cosa semblança succeeix amb l'Alta Direcció i l'Administració, que només pot compaginar-se sota una relació mercantil.

Enrique va concloure recalcant la importància d'establir les relacions laborals adequades, les clausulas associades a les relacions mercantils i els enquadraments dins la Seguretat Social, que poden ser: Règim General (RLC), RETA (autònoms) o Règim General com assimilat (són dret a prestació per desocupació i FOGASA).

Divendres pròxim, 13 de març, tindrem a Alejandro Ríos (Soci Directes de Broseta Abogados) tractant la “Organització Mercantil i els Protocols Familiars en la EF”.

Imatges: