Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Com evitar les successions tardanes en l'Empresa Familiar?

  • 11 de novembre de 2020
Image de la noticia

El dimecres 18 de novembre de 2020 a les 9.30h, la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), promoguda per la Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), la Escola d'Empresaris (EDEM), el Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), el Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i patrocinada per BANKIA i BROSETA ABOGADOS ha celebrat un nou col·loqui sota el títol “Com evitar les successions tardanes en l'Empresa Familiar?” 

Després d'una breu presentació realitzada per Alejandro Escribá, catedràtic de la Universitat de València i director de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV), en el qual ha destacat que la continuïtat i manteniment del projecte familiar depenen fonamentalment de l'èxit dels processos de successió, ha tingut lloc un col·loqui amb Gràcia Burdeos (Directora General de SPB) i Pedro López (President Executiu de Xocolates Valor), en el qual s'han il·lustrat dos exemples d'empreses que han dut a terme processos de successió amb èxit. Els ponents han transmés als assistents com s'han treballat en les seues respectives famílies els plans de successió entre generacions mitjançant l'establiment de protocols familiars, la creació de vincles emocionals i la transferència de valors.

Xocolates Valor és una Empresa Familiar, entre 4a i 5a generació, amb segle i mig d'història i referent espanyola en el mercat de xocolates, amb especial focus en el segment Plaer. Amb 360 persones, 2 plantes, 36 xocolateries i present en 60 països, Valor manté el pols per ser una Lovebrand i liderar el mercat nacional.

SPB és una Empresa Familiar amb més de 40 anys d'experiència i un equip de 600 persones. Són líders en la fabricació de productes de cura de la llar, cuidat de la roba i cura personal i compten amb un Centre d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic i 4 centres productius. La seua xifra de negoci va ascendir en 2019 a 134 milions d'euros. Aspiren a ser globals, innovadors, únics i sostenibles amb talent, senzillesa i lideratge.  Defineixen la innovació, la capacitat productiva, l'ampli coneixement de les seues categories, el focus en la sostenibilitat i l'orientació al client i al consumidor com algunes dels seus senyals d'identitat.

"La successió és un procés natural en la vida de les empreses familiars, per la qual cosa és fonamental que existisca una cultura encaminada a aquesta fi"

Gracia Burdeos

Tots dos han exposat la importància d'una preparació prèvia de la successió, amb l'objectiu que els valors, la missió i visió de la companyia no es vegen afectats per això. Sota la moderació d'Alejandro Escribá, Gracia Burdeos ha posat en valor el llegat del president de la companyia, Miguel Burdeos, i ha explicat el cas de l'empresa SPB. Ha destacat que la successió és un procés natural en la vida de les empreses familiars, per la qual cosa és fonamental que existisca una cultura encaminada a aquesta fi. En la seua família es comparteix el convenciment que les següents generacions tenen la responsabilitat de millorar les companyies. Per això, Gracia ha destacat que entre les seues prioritats es troba la professionalització dels equips de direcció, i el propòsit de passar de ser una empresa familiar a una família empresarial, així com la importància d'adaptar protocols familiars amb unes bases ben assentades.

Gracia Burdeos ha remarcat que cada empresa i cada família són diferents, i que no hi ha una solució única i vàlida per a totes les empreses familiars. Com a recomanació, destaca que “s'ha d'intentar és que les persones que assumisquen el lideratge en les empreses estiguen formades, tinguen legitimitat tant en la família com en l'empresa per a ocupar aqueix lloc i, per descomptat, tinguen un vincle emocional i compartisquen els valors i el propòsit de la companyia”

"El líder sortint deixe fer a l'entrant, si bé és necessari que tots dos mantinguen una visió comuna a llarg termini"

Pedro López

Per part seua, Pedro López ha posat èmfasi en la confiança, assenyalant que confies en algú quan aconsegueixes que aqueixa persona senta la teua confiança. A més, també ha posat el focus en el respecte, la passió pel sector i la sanitat econòmica com a claus per a la salut de l'Empresa Familiar. L'èxit del procés de successió requereix que el líder sortint deixe fer a l'entrant, si bé és necessari que tots dos mantinguen una visió comuna a llarg termini. En el seu cas personal, Pedro López considera que, des de la presidència executiva contribueix al desenvolupament de l'empresa, compartint amb el nou equip la seua experiència i passió per l'empresa, així com el seu coneixement de la indústria i del mercat.

El col·loqui ha permés crear un interessant diàleg entre els ponents i els assistents a l'esdeveniment, que ha deixat entreveure una necessitat d'anticipació quant al procés de successió per a evitar retards i bloquejos durant aquest.

"Les persones que exerceixen el lideratge en les empreses han d'interioritzar que aquest procés és crític per a la continuïtat a llarg termini del projecte empresarial i familiar, i que han d'afrontar-ho de la mateixa manera i amb la mateixa importància que aborden altres processos estratègics"

Alejandro Escribá

En les conclusions del desdejuni, el Director de la Càtedra, Alejandro Escribá ha destacat que les persones que exerceixen el lideratge en les empreses han d'interioritzar que aquest procés és crític per a la continuïtat a llarg termini del projecte empresarial i familiar, i que han d'afrontar-ho de la mateixa manera i amb la mateixa importància que aborden altres processos estratègics. El colofó d'una carrera directiva i empresarial reeixida també radica en la capacitat individual per a adaptar el rol que s'exerceix en les diferents etapes vitals i professionals. Les successions relativament primerenques aporten el temps necessari per a poder aportar valor a la nova direcció i facilitar el desenvolupament natural del procés successori.

A manera de conclusió, Alejandro Escribá ha destacat que els líders d'empreses familiars eviten successions tardanes demostren gran valentia i generositat, tenen una clara visió a llarg termini del projecte empresarial, construeixen l'entorn perquè es genere la confiança en els successors, de manera que aquests senten que es confia en ells i adquirisquen la legitimitat requerida per a assumir el lideratge, i desenvolupen les estructures de suport necessàries (ja siguen suports externs, òrgans de govern o estructures familiars) per a facilitar el procés.

Pots consultar les notícies publicades per:

La VanguardiaExpertos recomiendan planificar las sucesiones en las empresas familiares

Castellon InformaciónValentía, generación de legitimidad y visión a largo plazo para evitar sucesiones tardías en la Empresa Familiar

Levante-EMVLos expertos recomiendan planificar la sucesión en la empresa familiar

Gaceta del turismo: Valentía, generación de legitimidad y visión a largo plazo para evitar sucesiones tardías en la Empresa Familiar

Veintepiés: Valentía, legitimidad y visión a largo plazo para evitar sucesiones tardías en la Empresa Familiar

SPB: Cómo deben ser las sucesiones en las empresas familiares

AVE: Valentía, generación de legitimidad y visión a largo plazo para evitar sucesiones tardías en la Empresa Familiar por la CEF-UV

IVEFA: Valentía, generación de legitimidad y visión a largo plazo para evitar sucesiones tardías en la Empresa Familiar.

 

Imatges: