Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Desenvolupament sessions 5 i 6 Curs Ocupabilitat en l'Empresa Familiar (2a Edició): "Idiosincracia de la relació amb la família empresària"

  • 4 de desembre de 2020
Image de la noticia

El divendres 4 de desembre van tindre lloc les sessions 5 i 6 del Curs d'Ocupabilitat en l'Empresa Familiar organitzat per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València. Miguel Navarro (Soci Àrea Dret Mercantil de Broseta Abogados) i Pilar González (Professora Psicologia en la UV ) van ser els encarregats d'impartir aquestes sessions.

Miguel Navarro és llicenciat en Dret per la Universitat de València i actualment exerceix com a advocat en l'àrea de Dret Mercantil de Broseta Abogados, amb especialització en Empresa Familiar i elaboració de protocols familiars.

Pilar González imparteix docència en les àrees de Psicologia Social i Psicologia del Treball i les Organitzacions de la Universitat de València i participa en projectes d'investigació.

“Comprendre les particularitats legals de l'Empresa Familiar” va ser el títol triat per Miguel Navarro per a presentar la seua sessió als alumnes. Primerament, Miguel va exposar les diferents problemàtiques derivades de l'Empresa Familiar esmentant que: “Hi ha un problema evident amb la implicació dels successors en la gestió de les Empreses Familiars”.

“Conforme l'empresa es va fent més madura, es va afegint complexitat en l'estructura, i això es deu a la interacció entre la família”

Miguel Navarro

Miguel també va explicar què és un protocol familiar i les raons per les quals és convenient aplicar-lo en les Empreses Familiars destacant que: “El protocol familiar és un document únic, un vestit a mesura per a cada empresa i cada família”

Per a completar la seua sessió, Miguel va fer referència a la importància de redactar de manera correcta i amb suficient antelació el testament, ja que segons les seues paraules: “El testament és un document redactat en vida amb conseqüències després de la mort, per la qual cosa ha de ser totalment clar i meridià.”

Per part seua, Pilar González va plantejar una sessió molt dinàmica i participativa sota el títol “Estratègies de Mediació i Gestió de Conflictes en l'Empresa Familiar”. Pilar va començar exposant la metàfora de l'avió i fent participar als alumnes amb l'objectiu de trobar entre tots allò que podia generar conflictes en un futur.

“Heu de buscar tots aquells aspectes que puguen generar conflictes en el futur”

Pilar González

Després de l'explicació de la metàfora, Pilar va oferir alguns elements útils i pràctics amb els quals començar a gestionar els conflictes ocasionats en les Empreses Familiars, entre ells:

•             La diferenciació entre conflicte de tasca i conflicte de relació

•             Interdependència de metes

•             Comunicació eficaç

Finalment, Pilar va exposar “el cas de Miguel”, que mitjançant la divisió de la conferència en sis grups de treball, va aconseguir la posada en comú de les diferents percepcions de cadascun dels grups sobre el cas, fent d'aquesta una sessió molt interessant i col·laborativa.

Divendres que ve comptarem amb María Beltrán (Consultora de FIBAC) i Marta Beltrán (Gestió Family Office de GMM) per a parlar-nos de “El paper dels empleats en la gestió de les emocions i transmissió de valors en l'Empresa Familiar” i “Distingir àmbits financers de l'Empresa Familiar”

La Cátedra de Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), promoguda per la Asociación Valenciana de Empresarios (AVE), la Escuela de Empresarios (EDEM), el Instituto Valenciano para el Estudio de la Empresa Familiar (IVEFA), el Instituto de la Empresa Familiar (IEF) y la Universidad de Valencia (UV), y compta amb el actual patrocini de BANKIA y BROSETA ABOGADOS.