Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Desenvolupament sessions 7 i 8 Curs Ocupabilitat en l'Empresa Familiar (2a Edició): “Contribuir a la continuïtat i competitivitat de les Empreses Familiars”

  • 11 de desembre de 2020
Image de la noticia

El divendres 11 de novembre van tindre lloc les sessions 7 i 8 amb les quals es donà per conclosa la 2a Edició del Curs d'Ocupabilitat en l'Empresa Familiar organitzat per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València. María Beltrán (Consultora de FIBAC) i Marta Beltrán (Family Office de GMM) van ser les encarregades d'impartir aquestes sessions.

María Beltrán és llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses per la ESADE i MBA per la Universitat IVEY London Ontario, és membre de 3a generació d'una família empresària, i sol impartir classes i conferències sobre Management i Empresa Familiar.

Marta Beltrán actualment s'encarrega de gestionar el Family Office de GMM, és a dir, d'oferir ajuda a la família empresària en temes relacionats amb noves inversions patrimonials, nous projectes emprenedors o amb la pròpia cohesió familiar.

“El paper dels empleats en la gestió de les emocions i la transmissió de valors en l'Empresa Familiar” va ser el títol triat per María Beltrán per a presentar la seua sessió als alumnes. Primerament, María va exposar el concepte de “Cultura Compartida” dins de l'Empresa Familiar destacant que: “Hem de sentir que el negoci és el nostre cor, per a això hem d'invertir en Valors”

“Hem de sentir que el negoci és el nostre cor, per a això hem d'invertir en valors”

María Beltrán

A continuació, María va voler conéixer l'opinió dels alumnes sobre els valors comuns entre les Empreses Familiars. Per a això, a través d'una plataforma, els alumnes van anar exposant el que ells consideraven que podien ser valors en les Empreses Familiars i María anava comentant cadascun d'aquests valors. D'aquesta forma, es va aconseguir una excel·lent interacció entre ponent i alumnes al voltant del concepte de valor en l'Empresa Familiar.

Per a posar fi a la seua sessió, María va fer referència a les 5 vies existents per a transmetre Valors dins de les Empreses Familiars:

  • Donar exemple
  • Educar
  • Meritocràcia
  • Respecte a les individualitats
  • Documentar la història de la EF

Per part seua, Marta Beltrán va plantejar una sessió molt interessant sota el títol “Distingir àmbits financers de l'Empresa Familiar”. Marta va començar mostrant dues estructures patrimonials. Una de les estructures, és la que sol donar-se en gran part de les Empreses Familiars, és a dir, aquella en la qual existeix una persona encarregada de gestionar tot el patrimoni familiar. L'altra de les estructures patrimonials, encara que és menys comuna, és considerada com a ideal, ja que existeix un family office encarregat del patrimoni familiar.

“És important la independència del patrimoni empresarial del patrimoni personal per a evitar problemes futurs”

Marta Beltrán

Marta va continuar la sessió donant a conéixer els 3 objectius determinants per a mantindre correctament el llegat empresarial i que aquest siga perdurable:

  • Preservació de la riquesa i optimització fiscal
  • Cohesió familiar
  • Generació riquesa

En referència a aquests 3 objectius, Marta va destacar que: “Si una d'aquestes potes falla, l'Empresa Familiar no pot continuar avançant.”

Finalment, Marta va mostrar un cas real en el qual s'aplica una estructura patrimonial ideal i òptima, i va donar pas a un torn de preguntes en la qual els alumnes van poder interactuar amb la ponent per a fer-li arribar tots els seus dubtes respecte a certs apartats de la sessió.

La Cátedra de Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), promoguda per la Asociación Valenciana de Empresarios (AVE), la Escuela de Empresarios (EDEM), el Instituto Valenciano para el Estudio de la Empresa Familiar (IVEFA), el Instituto de la Empresa Familiar (IEF) y la Universidad de Valencia (UV), y compta amb el actual patrocini de BANKIA y BROSETA ABOGADOS.