Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

XX Fòrum d'Ocupació i Emprenedoria 2021: Competències d'ocupabilitat per a l'Empresa Familiar

  • 22 de març de 2021
Image de la noticia

El dijous 25 de març, la Càtedra d'Empresa Familiar ha participat en la XX Fòrum d'Ocupació i Emprenedoria de la Facultat d'Economia de la Universitat de València, amb una sessió titulada “Competències d'ocupabilitat per a l'Empresa Familiar” a la qual han assistit més de 70 estudiants i professionals. Enguany la Càtedra ha tingut el plaer de comptar amb la participació de Pilar González (Professora de Psicologia Social de la Universitat de València).

El Fòrum d'Ocupació i Emprenedoria té com a objectiu principal establir un punt de trobada entre la Facultat d'Economia, les empreses i institucions i els estudiants i titulats universitaris, de tal manera que promou l'ocupabilitat juvenil, inserció i contacte amb el món laboral.

Pilar González ha explicat el concepte general de competència i el més específic de competència per a l'ocupabilitat. El primer, fa referència a les conductes i coneixements d'un individu, és a dir, el poder (saber fer), el saber (la formació del coneixement) i el voler (la voluntat). La combinació d'aquests tres elements és fonamental perquè són la clau per a poder arribar a ser ocupable. I el segon, fa referència a les “competències i qualificacions transferibles que reforcen la capacitat de les persones per a aprofitar les oportunitats d'educació i de formació que se'ls presenten amb la intenció de trobar i conservar un treball decent, progressar en l'empresa o canviar d'ocupació i adaptar-se a l'evolució de la tecnologia i de les condicions del mercat de treball”

La professora ha nomenat algunes accions que integren la competència de l'ocupabilitat i que ajudarien a saber si una persona en algun moment és ocupable o no, algunes accions són: iniciativa, autonomia, autoestima, perseverança, aprendre a aprendre, habilitats socials, gestió del temps i productivitat.

Ha presentat el mètode EAS, que analitza les competències individuals i que són derivades dels indicadors d'ocupabilitat, aquests fan referència a tres grans blocs: Factors individuals, circumstàncies personals i factors externs.

Finalment, la professora ha destacat 4 passos per a dissenyar un projecte de carrera:

Pas 1. Identificar perfils de lloc. Competències que són requerides per les empreses

Pas 2. Analitzar l'ajust o desajustament entre les meues competències i l'empresa objecte

Pas 3. Implementa diferents mètodes de formació per a aconseguir l'ajust

Pas 4. Avaluació de competències d'ocupabilitat.

A manera de conclusió, el director de la Càtedra ha destacat la importància de conèixer quines competències són les més valorades pels ocupadors, i de conèixer-se a un mateix per a poder treballar en aquells aspectes de millora que poden ajudar-nos a tenir un perfil més atractiu en el mercat laboral. Així mateix, ha destacat que les empreses familiars representen dues terceres parts del mercat de treball, per la qual cosa conèixer la seua idiosincràsia és fonamental per a tenir més oportunitats laborals.



Per a descarregar el programa, feu clic açí.