Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Clausura del curs d'Empresa Familiar “Aspectes clau per a la seua competitivitat i perdurabilitat” 13a Edició

  • 9 de juliol de 2021
Image de la noticia

El divendres 09 de juliol va finalitzar la XIII edició del Curs d'Empresa Familiar “Aspectes clau per a la seua competitivitat i perdurabilitat”, organitzat per la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV), amb la col·laboració dels seus promotors:  la Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), la Escola d'Empresaris (EDEM), el Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), el Institut de l'Empresa Familiar (IEF), la Universitat de València (UV), i amb el patrocini de Broseta i CaixaBank.

La clausura va tenir lloc en ADEIT, on promotors, patrocinadors, professors i alumnes es van reunir per a celebrar la finalització del curs. Alejandro Escribá, Director de la Càtedra d'Empresa Familiar, va començar l'acte agraint el suport, compromís i generositat dels promotors i patrocinadors. Després, va destacar l'èxit continuat d'aquest curs, que la Càtedra d'Empresa Familiar ofereix des de fa 13 anys.  

Aquesta XIII edició ha comptat amb un grup excepcional d'assistents i professors. Quasi el 50% dels assistents provenien del món professional, i la  heterogeneïtat de perfils i titulacions dels participants en el curs ha fet que experiència fóra molt enriquidora tant per a alumnes com per a professors. El curs ha comptat amb estudiants de molt diversa naturalesa, des de programes de doctorat (Doctorat en direcció d'Empreses; Educació;  Física) i de màster (Màster en advocacia; direcció i planificació del turisme; estratègia d'empresa; màrqueting i direcció comercial; MBA Executive) fins a estudiants de grau (Grau en ADE; turisme, administració de sistemes, dret, estudis anglesos, farmàcia, gestió i administració pública, història, enginyeria, magisteri, psicologia, relacions laborals i recursos humans; i  Doble grau ADE + Dret).

Al començament del curs els assistents van indicar les seues expectatives sobre el curs. Entre els aspectes esmentats, van assenyalar el seu interès a adquirir nous coneixements i eines per a la gestió i solució de problemes en les Empreses Familiars, aprendre sobre competitivitat i perdurabilitat de l'Empresa Familiar, millorar la seua formació professional, conèixer la realitat de les Empreses Familiars, el seu funcionament, la seua organització i estratègia, o acostar-se als processos i eines útils en la successió en l'Empresa Familiar.

En l'enquesta final del curs sobre la seua satisfacció, el 100% dels nostres alumnes van quedar satisfets. 

“Els alumnes van mostrar uns índexs de satisfacció de, almenys, un 98% per a cadascun dels professors”

 La Càtedra ha realitzat un seguiment constant de la valoració dels professors i les diferents sessions amb l'ànim de continuar millorant tant aquest curs com la resta de les activitats de docència realitzats. Els alumnes van valorar positivament a tots els professors, amb un percentatge de valoració positiva de, almenys, un 98% per a cadascun dels professors. Durant l'acte de clausura, es va reconèixer a quatre dels professors pels seus nivells d'excel·lència:

Professionals:

  • María Beltrán, va impartir la sessió de “Emocions i cultura compartida” i la seua participació va ser valorada amb un 85% de Valoracions Extraordinàries i un 100% de Valoracions Positives.
  • Enrique Beaus, va impartir la sessió de “Aspectes fiscals de l'EF” i la seua participació va ser valorada amb un 77% de Valoracions Extraordinàries i un 100% de Valoracions Positives.

Professors:

  • Tomás González, va impartir la sessió de “planificació de la successió en l'EF” i la seua participació va ser valora amb un 63% de Valoracions Extraordinàries i un 100% de Valoracions Positives.
  • Pilar González, va impartir la sessió de “Gestió de conflictes en l'EF” i la seua participació va ser valorada amb un 59% de valoracions extraordinàries i un 100% de Valoracions Positives

 

 

 

Posteriorment, dos dels alumnes del curs van fer una valoració del curs en representació de la resta d'assistents:

Andrea Castellar (Project Manager en Discomon, 2a generació) va comentar que per a ella el curs havia sigut com una pintura d'un arbre, l'arbre de l'empresa familiar, en el qual cada fulla ha sigut un nou concepte una nova pinzellada. Un quadre que està per acabar i que continuarà pintant en el camí que li queda per recórrer. Va detallar algunes de les pinzellades que s'emporta del curs:

  • Bernardo Gregori i la seua estratègia corporativa familiar, com ha crescut Grefusa i que gran exemple!
  • Juanvi Tamarit la PASSION en l'empresa, les empreses familiars són molt més que la família, les persones que les conformen són especials.
  • María Beltrán amb la cultura familiar i els valors, la GENEROSITAT tan important en aquest tipus d'empreses.
  • Pilar González i la gestió dels Conflictes, que important saber detectar l'origen del conflicte i canalitzar-lo.
  • Alejandro Escribá i els reptes de l'empresa familiar, com ser competitius, que important és professionalitzar i tenir un ordre dins de l'organització, un pla. I L'escenari, que important és el context i la capacitat de generar-los en el mitjà- llarg termini ser “jardiners” i en el curt “comandants”. Gran lliçó de Tomás González.

Juan Antonio Muñoz Tirado (Director d'operacions en Nucleonova, 2a generació) va comentar que va començar a interessar-te en com poder tenir èxit i gestionar la perdurabilitat de la seua empresa familiar, en ella han detectat i estan gestionant els diferents reptes als que, després del curs d'Empresa Familiar, han pogut posar nom i han conegut les diferents eines i consideracions a tenir en compte per a afrontar-los.

En general està molt satisfet amb el contingut del curs, ja que s'han cobert i tocat la pràctica totalitat dels aspectes necessaris per a garantir la continuïtat i perdurabilitat de l'Empresa Familiar, posant l'accent principalment en els valors i la importància de saber gestionar els conflictes.

Per part seua, els nostres promotors i patrocinadors van dedicar unes paraules als assistents destacant importància de continuar treballant i fent costat a la Càtedra en totes les seues activitats, ja que d'aquest curs s'emporten eines de gestió de la propietat, família i empresa. A més d'entendre i posar en valor la labor de les Empreses Familiars en la societat.

En les conclusions de l'acte, el director de la Càtedra, Alejandro Escribá ha va destacar que la Càtedra d'Empresa Familiar està compromesa amb la seua missió: Contribuir, des del món acadèmic, a la millora de la competitivitat i la perdurabilitat de les empreses familiars. El projecte de la càtedra pretén avançar en aquesta missió a través de la docència, i també a través de la creació de coneixement sobre la gestió de l'empresa familiar, i la transferència de coneixement cap al món professional. Va destacar el valor que aporten cadascun dels promotors, patrocinadors i grups d'interès que acompanyen a la càtedra en aquest camí i va recalcar l'esperit de servei i d'aportació de valor a la societat que mou a la Càtedra d'Empresa Familiar en totes les seues actuacions.

Imatges: