Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Així va ser el desenvolupament de la 8a i 9a sessió del curs d'Empresa Familiar amb Alejandro Escribá i Enrique Beaus

  • 2 de juliol de 2021
Image de la noticia

Divendres passat 02 de juliol, va ser impartida la vuitena sessió del Curs d'Empresa Familiar: Aspectes clau per a la seua competitivitat i perdurabilitat (13a Edició), per Alejandro Escribá. Catedràtic, Director de la CEFUV i investigador de l'IVIE.

Alejandro Escribá va dirigir una sessió centrada en el govern i estratègia en l'Empresa Familiar, i va començar preguntant als assistents quins penseu que són els principals reptes als quals s'enfronten actualment la major part de les Empreses Familiars?, en general, han coincidit en la continuïtat generacional, increment de la seua dimensió, professionalització, innovació, digitalització i internacionalització de les companyies.

Una vegada enumerats i debatuts aquests aspectes, Alejandro va explicar les característiques de les Empreses Familiars que poden afectar la presa de decisions:

  • Parsimònia, prevalença d'una política conservadora dels recursos. Aquestes empreses arrisquen la seua riquesa personal i familiar en les decisions estratègiques. Aversió a la pèrdua.
  • Personalisme, reflecteix que l'última autoritat en l'empresa se situa en una persona o en una família, que no estan subjectes a controls interns, i algunes vegades tampoc als externs. S'imposen punts de vista personals en les decisions.
  • Particularisme, ús de criteris particulars en la presa de decisions en contraposició als criteris objectius i/o racionals.
  • Atrinxerament, el desig de mantenir el seu poder i el seu estatus, desconfiança de la capacitat dels seus successors, dificulta l'atracció de directius externs, desmotiva als directius mitjans i potencials successors i obri el camí a possibles lluites de poder.
  • Dificultat per a atraure i retenir el talent extern, els processos de socialització i la xarxa de relacions típica de l'Empresa Familiar limita el ventall d'opcions en la selecció de professionals.

La sessió va finalitzar amb l'explicació de la importància de l'estructura de govern corporatiu i familiar, que fa referència als principis i mecanismes destinats a millorar l'administració de les empreses. Pràctiques que regeixen i controlen les relacions entre grups d'interès i d'una organització.

 

La segona part de la jornada va ser a càrrec d'Enrique Beaus, Soci – Director de Broseta Abogados, que va dirigir una centrada en els aspectes fiscals de l'Empresa Familiar.

Enrique va començar la sessió explicant la relació Família – Propietat – Empresa i la vinculació de la fiscalitat de l'Empresa Familiar. L'impost sobre el patrimoni és un impost estatal el rendiment total del qual se cedeix a les comunitats autònomes. Se cedeix a la CCAA el rendiment produït en el seu territori, el corresponent a aquells subjectes passius que tingues la seua residència habitual en aquest territori. Les competències normatives que poden assumir les CCAA són: el mínim exempt, tipus de gravamen i deduccions i bonificacions de la quota. En el cas de la Comunitat Valenciana (2020), el mínim exempt és de 500.000 euros, el tipus de gravamen 0,25% a 2,50% i el 0% de bonificacions.

Després, el professor va explicar quan existeix l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni:

  • Quan la quota tributària resulte a ingressar
  • Mínim exempt de la Comunitat Valenciana 2021: 500.000 euros
  • Quan el valor dels béns i drets del contribuent (inclosos els exempts) siga superior a 2.000.000 euros.

Va continuar explicant quan l'Empresa Familiar està exempta, segons l'article 4, apartat ochos, dos, Llei 19/1991. Està exempta:

La plena propietat, la nua propietat i el dret d'usdefruit vitalici sobre les participacions en entitats, amb o sense cotització en mercats organitzats, sempre que concórreguen les condicions següents:

  • Que l'entitat, siga o no societària, no tinga per activitat principal la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari.
  • Que la participació del subjecte passiu en el capital de l'entitat siga almenys del 5% computat de manera individual, o del 20% conjuntament amb el seu cònjuge, ascendents, descendents o col·laterals de segon grau, ja tinga el seu origen el parentiu en la consanguinitat, en l'afinitat o en l'adopció.
  • Que el subjecte passiu exercisca efectivament funcions de direcció en l'entitat, percebent per això una remuneració que represente més del 50% de la totalitat dels rendiments empresarials, professionals i de treball personal. Quan la participació es mantinga de manera conjunta, el requisit l'ha de complir qualsevol dels familiars.

La sessió va continuar analitzant l'impacte de l'Impost sobre Successions i Donacions. L'Impost sobre Successions i Donacions també es troba cedit a nivell autonòmic.