Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

El difícil pas de planificar la successió: Quin paper juga una major diversitat de perspectives?

  • 21 de desembre de 2021
Image de la noticia

La gestió de la successió en una empresa familiar procés complex clau per a la supervivència de l'empresa familiar

1) Només un 28% de les Empreses Familiars compten amb un pla de successió formalitzat

2) La presència de dones en els òrgans de presa de decisions facilita la formalització dels plans successoris

València a 21 de desembre de 2021. La Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV) presenta una nova Nota d'Investigació titulada "El difícil pas de planificar la successió: Quin paper juga una major diversitat de perspectivas?" elaborada per Ana Botella (Universitat de València), Cynthia E. Clark (Universitat de Bentley), Patricia Gabaldón (IE Business School) i Alejandro Escriba (Universitat de València i IVIE) 

La nota de investigació forma part dels treballs y activitats de divulgació de la CEFUV, promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta.

L'estudi analitza la probabilitat que existisca un pla de successió consensuat en 1259 empreses familiars espanyoles tenint en compte la composició dels seus principals òrgans de gestió o govern (equip directiu i consell d'administració) i de propietat. Com a conclusió s'extrau que la gestió de la successió en una empresa familiar és un procés complex clau per a la supervivència de l'empresa familiar, que quan succeïx de forma ordenada maximitza les possibilitats de continuïtat i d'èxit de l'empresa familiar. No obstant això, a pesar que és un procés de la màxima importància, les dades disponibles indiquen que només un 28% de les Empreses Familiars compten amb un pla de successió formalitzat.

A més, la publicació destaca que la presència de dones en els equips directius o en els consells d'administració de les empreses familiars tenen major probabilitat de comptar amb plans de successió consensuats. És a dir, la presència de dones en els òrgans de gestió i presa de decisions estratègiques està associat positivament amb l'existència de plans de successió

Per això, la nota d' investigació aborda la gestió de la sucessió tenint en compte dos aspectes:

  • En primer lloc, l'existència de diversitat en l'empresa a causa de la presència de distintes branques familiars. S'ha comprovat que, les empreses els òrgans de gestió de les quals es troben en mans de generacions posteriors a les del fundador tendixen en major grau a elaborar plans de successió consensuats

 

  • En segon lloc, la presència de diversitat de gèneres en els òrgans de direcció i govern de l'empresa. S'ha comprovat que la presència de les dones en els òrgans de gestió facilita la formalització dels plans de successió. Però, el seu rol no es correspon amb un comportament homogeni i depén del lloc en què es troben; demostrant que, en contextos de complexitat, juguen un valuós paper en els òrgans de presa de decisions..

Com a conclusió, es destaca que el consens en el procés de successió i també en l'existència d'un pla per a dur-ho a terme, s'incrementa en el cas de les empreses la gestió del qual ha passat a generacions posteriors a què va fundar l'empresa. Així mateix, de detecta que la presència de dones en els òrgans de decisió pareix facilitar l'abast de consensos i la formalització dels plans de successió.

 

LES NOTES D' INVESTIGACIÓ DE LA CEFUV

Les Notes d'Investigació s'emmarquen en les publicacions de la Càtedra l'objectiu de les quals és aproximar a les empreses familiars a alguns dels aspectes que poden ajudar a millorar la seua competitivitat y/o la seua perdurabilitat.

DESCARREGAR LA NOTA D'INVESTIGACIÓ