Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

CafeterIA: Principis de l'ètica en el desenvolupament i ús de la Intel·ligència Artificial

  • 3 de juny de 2021

CafeterIA Càtedra Microsoft

 

La Unió Europea ha desenvolupat en l'últim bienni una intensa activitat en aquesta matèria. La publicació de les Directrius Ètiques per a una IA Fiable pel Grup d'experts d'alt nivell sobre Intel·ligència Artificial, van marcar una fita particularment significativa. Aquestes directrius invoquen uns certs valors essencials, els anomenats principis de:

  1. Respecte de l'autonomia humana. 
  2. Prevenció del mal. 
  3. Equitat.
  4. Explicabilidad.

I proposen una llista avaluació d'impacte ètic centrada en set pilars: 1) acció i supervisió humanes; 2) solidesa tècnica i seguretat; 3) gestió de la privacitat i de les dades; 4) transparència; 5) diversitat, no discriminació i equitat; 6) benestar ambiental i social: i 7) rendició de comptes.

D'altra banda, el Parlament Europeu primer, i la Comissió Europea amb posterioritat han impulsat propostes normatives que podrien subratllar els principis ètics i incorporar aquells que per la seua naturalesa poden expressar-se mitjançant mandats normatius. A més, situarien l'anàlisi de riscos i la gestió del risc en el lloc central del compliment normatiu.

En La CafeterIA s'abordaran aquestes qüestions des d'una triple perspectiva: ètic-jurídica, investigadora i empresarial. En primer lloc, interessa conéixer el punt de vista dels qui acompanyen des de l'anàlisi, la doctrina i l'assessorament expert els processos normatius.

Des d'un altre punt de vista, resulta significatiu conéixer l'aproximació a aquests principis des de la investigació. Els nostres equips d'investigació en IA enfronten amb freqüència amb la necessitat de determinar els requeriments ètics i jurídics de la seua activitat, i en no menys ocasions davant la necessitat d'avaluar el sentit últim i la viabilitat d'una determinada investigació des del punt de vista dels valors.

Finalment, el món empresarial incorpora a les seues pràctiques aquest tipus d'avaluacions d'impacte i ha de desenvolupar models de governança que facen viable la satisfacció dels objectius del negoci amb un enfocament delimitat necessàriament per la garantia dels drets.

 

Per a conversar sobre aquestes matèries comptem amb:

Mónica Arenas

Vicente Domingo

Ulises Cortés

Ester de Nicolás

Mónica Arenas Ramiro

Professora Contractada Doctora de Dret Constitucional. Delegada de Protecció de Dades de la Universitat d'Alcalá.

Vicente Domingo García Marzá

Catedràtic d'Ètica de la Universitat Jaume I de Castelló. Director del “Observatori d'Ètica i Responsabilitat Social de l'Empresa de la Comunitat Valenciana”.

Ulises Cortés

Professor i investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i responsable de l'àrea d'Intel·ligència artificial d'alt rendiment del Centre Nacional de Super computación a Barcelona.

Ester de Nicolás

Directora Global de Màrqueting de IA i Innovació en Microsoft, on defineix estratègies d'incubació per a tecnologies emergents en col·laboració amb els equips de recerca i desenvolupament.

 

CONVERSACIÓ

 

Sessió realitzada el 9 de juny de 2021

 

DOCUMENTS RELEVANTS EN AQUESTA SESSIÓ:

 

 

 

QUÈ ÉS LA CAFETERIA?

 

En la nostra CafeterIA busquem un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Aquestes són les seues característiques:

  1. La CafeterIA és una activitat en línia amb una duració aproximada de 45 minuts que celebrem a l'hora del café, les 16.00.
  2. Comptarà amb un màxim de tres intervinents que dialoguen sobre una qüestió d'interés amb la qual es troben professionalment relacionats des de diferents punts de vista (investigació, empresa o administració).
  3. Té l'ambició de ser un espai de trobada oberta al diàleg i la interacció amb el públic.