Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Cafeteria: Intel·ligència Artificial en la Investigació policial i judicial penal

  • 19 de juliol de 2021

La Intel·ligència Artificial aplicada a la investigació policial i judicial penal genera tantes possibilitats com interrogants. La verificació de denúncies falses, el reconeixement de persones buscades o desaparegudes, la investigació de delictes de pornografia infantil, la detenció primerenca de processos de radicalització terrorista en entorns socials… Els usos possibles o previsibles posseeixen un ampli abast.

No obstant això, plantegen interrogants significatius. Com funciona la IA en aquest context? Com assegurar que el biaix no produïsca actuacions discriminatòries? Baix quines condicions s'entén legítim l'ús d'aquestes eines? Quines són les condicions de garantia d ells drets fonamentals?

L'avanç tecnològic ve acompanyat en aquest cas del jurídic. Encara que amb retard, la Llei orgànica 7/2021, de 26 de maig, de protecció de dades personals tractats per a fins de prevenció, detecció, investigació i enjudiciament d'infraccions penals i d'execució de sancions penals, disciplina les condicions de tractament d ells dades. Per un altre, costat la proposta de Reglament Regulador de la Intel·ligència Artificial presta particular atenció a aquesta mena de sistemes considerant-los d'alt risc. De prosperar en la seua redacció actual la norma implicarà un model significatiu de garantia dels drets fonamentals.

En La CafeterIA s'abordaran aquestes qüestions des de la perspectiva: policial, judicial i des del punt de vista de la garantia dels drets fonamentals. Les condicions d'ús d'aquesta tecnologia, la traçabilitat d'aquests usos, la confiabilitat i robustesa són reptes essencials. La garantia dels drets de les persones investigades una matèria central, no sols des del punt de vista dels drets individuals, també des del de la conformació de l'acció de l'estat en una societat democràtica.

 

Per a tractar de respondre aquestes preguntes, en aquesta sessió prenem café amb:

Josefa Ridaura Martínez

Leopoldo Salvador López Torres

Alfonso Peralta Gutiérrez

Miguel Fayos Mestre

Josefa Ridaura Martínez

Catedràtica de Dret Constitucional en la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Leopoldo Salvador López Torres

Jutge Titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 2 de Ronda.

Alfonso Peralta Gutiérrez

Jutge Titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 1 de Roquetas de Mar. 

Miguel Fayos Mestre

Comandant de la Guàrdia Civil de la Prefectura de Policia Judicial i Cap del Grup de Suport Tècnic de la Unitat Tècnica de Policia Judicial.

 

DOCUMENTS RELLEVANTS EN AQUESTA SESSIÓ

 

 

CONVERSACIÓ

 

Sessió realitzada el 19 de juliol de 2021

 

RESSENYA DELS PARTICIPANTS

 

Josefa Ridaura Martínez. Catedràtica de Dret Constitucional en la Facultat de Dret de la Universitat de València. Investigadora Principal en el Projecte d'I+D finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats «Seguretat pública, seguretat privada i drets fonamentals» (Ref. RTI2018-098405-B-100). Ha dedicat una línia d'investigació a la seguretat amb obres com a “Seguretat privada i drets fonamentals: la nova Llei 5/2014, de 4 d'abril, de Seguretat Privada”, “La seguretat ciutadana com a funció de l'Estat” o “El legislador absent de l'article 18.3 de la Constitució (la construcció pretoriana del dret al secret de les comunicacions)”.

Leopoldo Salvador López Torres. Jutge Titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Ronda. Codirector i ponent del curs “Dret i Intel·ligència Artificial” del Pla de Formació Contínua de CGPJ en les edicions 2020 i 2021. Ha dedicat publicacions a l'estudi de les “Eines d'intel·ligència artificial en l'àmbit jurídic comparat“, i el “Ús policial de sistemes d'intel·ligència artificial en l'àmbit comparat”.

Alfonso Peralta Gutiérrez. Jutge Titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº1 de Roquetas de Mar. Codirector i ponent del curs “Dret i Intel·ligència Artificial” del Pla de Formació Contínua 2020 i 2021 de CGPJ. Entre les matèries de les seues publicacions es troba “Eines d'intel·ligència artificial en l'àmbit jurídic comparat“, “Ús policial de sistemes d'intel·ligència artificial en l'àmbit comparat“, “Diàlegs per al futur judicial. VIII. Justícia Digital”, “Diàlegs per al futur judicial XXII. Jurimetría i Justícia predictiva”, “Judici comparat de drets en matèria de desinformació, seguretat nacional i llibertat d'expressió”, “Incorporació de prova penal obtinguda en procés judicial estranger: casos EncroChat i Sky ECC”, els judicis telemàtics, l'accés a les dades d'abonat en el si de la instrucció penal i la jurisprudència europea, o divagacions sobre el futur dret penal en 2050.

Miguel Fayos Mestre. comandant de la Guàrdia Civil de la Prefectura de Policia Judicial, Cap del Grup de Suport Tècnic de la Unitat Tècnica de Policia Judicial (UTPJ-, intel·ligència criminal). Entre altres funcions és responsable de seguretat del tractament Intpol i de sistemes d'intercanvi d'informació dins de la Guàrdia Civil en l'àmbit de la delinqüència greu i organitzada, membre de grups de treball del Consell de la UE, especialment el d'elaboració del nou Patrimoni Schengen i reglaments d'interoperabilitat de sistemes europeus, avaluador de compliment normatiu a Schengen i ponent en cursos relacionats amb la intel·ligència artificial en l'àmbit policial.

 

 

QUÈ ÉS LA CAFETERIA?

 

En la nostra CafeterIA busquem un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Aquestes són les seues característiques:

  1. La CafeterIA és una activitat en línia amb una duració aproximada de 45 minuts que celebrem a l'hora del café, les 16.00.
  2. Comptarà amb un màxim de tres intervinents que dialoguen sobre una qüestió d'interés amb la qual es troben professionalment relacionats des de diferents punts de vista (investigació, empresa o administració).
  3. Té l'ambició de ser un espai de trobada oberta al diàleg i la interacció amb el públic assistent.