Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

La Càtedra analitza en À Punt la multa imposada per l'AEPD a Google LLC per vulnerar el dret a oblit

  • 19 de maig de 2022

NTC A punt

 

El director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft -Universitat de València, el professor Ricard Martínez M., va participar en el programa Les Notícies del Matí, de la cadena À Punt, on va analitzar la resolució de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) que va sancionar a Google LLC per “cedir dades a tercers sense legitimació i obstaculitzar el dret de supressió”, la qual cosa es coneix com a dret a l'oblit.

Per això, Google LLC haurà de pagar una multa de 10 milions de €. En aqueix sentit, Martínez va valorar el canvi en la legislació europea sobre la protecció de dades que incorpora multes inflades que actuen com a dissuasiu perquè aquestes companyies no tornen a incórrer en aqueixes pràctiques. 

“La multa en funció de la gravetat pot arribar a 15 mil milions de € o el 4% dels seus ingressos anuals bruts”, va aclarir. 

Així mateix, aquesta resolució marca un punt d'atenció sobre les responsabilitats d'una companyia que administra dades personals quan els cedeix a tercers. En aquest cas, l'AEPD va considerar que Google LLC va entregar les dades personals d'un usuari espanyol a una altra entitat, el Projecte Lumen, malgrat que aquest havia sol·licitat la seua supressió en l'exercici del seu dret a l'oblit. 

“La companyia també és responsable respecte de la importància que té de garantir maneres efectives en l'exercici dels seus drets per part del ciutadà”, va advertir l'acadèmic.
 

Arxiu d'àudio del programa. Intervenció de Ricard Martínez (2.35:45)