Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Garanties en el tractament de dades personals per les Forces i Cossos de Seguretat en l'LO 7/2021

  • 21 de juny de 2022
Imatge recurs

Ponència del professor Ricard Martínez M. en el Seminari Internacional Reptes per a la Seguretat.

El director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, Ricard Martínez M., va participar del Seminari Internacional Reptes per a la Seguretat dut a terme el 21 de juny de 2022. Va presentar la ponència: “Garanties en el tractament de dades personals per les Forces i Cossos de Seguretat en la Llei orgànica 7/2021, de 26 de maig, de protecció de dades personals tractats per a fins de prevenció, detecció, investigació i enjudiciament d'infraccions penals i d'execució de sancions penals”.

Martínez va plantejar que una de les qüestions més rellevants en matèria de tractament d'informació personal resideix, justament, a definir en quines condicions funcionen adequadament els controls jurídics que garanteixen els drets fonamentals. En aqueix sentit, això és particularment important en el tractament d'informació judicial i policial.

En efecte, el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) marca un canvi radical en establir una sèrie de garanties en l'àmbit judicial penal. Aquestes són: qualitat de la informació, control indirecte o tutelat i traçabilitat. Aquest últim, la traçabilitat, té una transcendència jurídica rellevant.

Aquests tres elements sorgeixen després de constatar que la concepció del dret fonamental a la protecció de dades com un dret de control sobre les dades personals, el pilar essencial de les quals és el consentiment informat, és una idea particularment fràgil. En realitat, suggereixen alguns autors, aquest model facilita l'ús massiu de dades per aquelles entitats a les quals, en principi, semblava que es volien perseguir.

Per això, la traçabilitat i els controls sobre les condicions del tractament de les dades són els que, en la pràctica, operaren com a garanties dels drets fonamentals.

Els criteris que defineixen aqueixes condicions són, en primer lloc, un tractament de dades que permeten la seua catalogació en funció del subjecte al qual es refereixen. En segon lloc, respecte de la verificació de la qualitat de les dades, s'obliga a distingir entre fets i apreciacions. Finalment, un tercer criteri és la fiabilitat donat pel principi d'adequació als fets i, per consegüent, a les dades.

En relació amb els controls a l'actuació de la força policial, s'estableixen causes taxades que garantisquen del dret d'accés a les dades. Algunes són la protecció de la investigació, la seguretat pública i els drets i llibertats d'altres persones, per exemple, les víctimes i els testimonis.

Finalment, l'acadèmic va proposar parar esment a una interpretació segons la qual la llei suggereix que, en la mesura que siga possible, s'ha d'incloure el nom de la persona que sol·licita accés a les dades i els destinataris d'aquests. Aquesta interpretació posa en risc la protecció contra l'exercici abusiu de l'autoritat. En altres paraules, la possibilitat real d'auditar a qui administra les dades és un element de dissuasió per a assegurar la garantia de la protecció d'aqueixes dades.

En el futur, va explicar l'acadèmic, la traçabilitat i la auditabilidad cridaran a plantejar-se si, entre els elements que configuren el dret a la protecció de dades, caldria incloure aquelles mesures que garanteixen l'absoluta traçabilitat i auditabilidad, és a dir, el control del que ocorre dins dels sistemes d'informació.

 

Ponencia

 

Ponencia en Seminario Retos para la Seguridad (21/06/2022) from Catedra de Privacidad on Vimeo.