Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Tecnologia i ús de les dades: Un balanç entre el dret a la privacitat i la seua utilització en benefici de la comunitat

  • 7 de setembre de 2022
Imatge de la ponència

Ponència del director de la Càtedra, professor Ricard Martínez, en la qual va presentar els beneficis per a la societat espanyola sobre el correcte ús del processament de dades.

Analitzar les oportunitats i advertir els riscos de la transformació digital en l'Estat va ser l'objectiu de la jornada Digital Transformation of Government: Towards a digital Leviathan? (“Transformació Digital del Govern: Cap a un Leviatan digital?”) organitzada per la Universitat Carlos III de Madrid i l'Indiana Journal of Global Legal Studies. L'esdeveniment es va realitzar el 24 i 25 de juny a Madrid.

El director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, Ricard Martínez M., va participar en la taula “The Risk of a Government as a Big Brother” (“El risc d'un govern com un Gran Germà”). Al costat d'ell, van estar els acadèmics Manuel Fernández Salmerón i Antonio Pele.

El professor Martínez va plantejar que el Big Data i processament de dades, personals i no personals, “és el principal tema de discussió sobre el futur de l'Estat”. “Es necessiten per al bon funcionament de l'estat de benestar i per al disseny de polítiques públiques”, va indicar.

No obstant això, hi ha riscos. Va explicar que aquests es troben, fonamentalment, en com els empren, per exemple, les grans tecnològiques —com Facebook i Google— o els fabricants de dispositius mòbils —com Apple i Samsung—. Per a solucionar aquest problema, Martínez va plantejar que una eina eficaç és la traçabilitat de les dades. “Això significa”, va assenyalar, “que s'ha de fer complir el marc legal de protecció de dades en cada decisió sobre el seu ús durant el seu processament i reutilització”.

“Hem de canviar la nostra manera d'abordar la tecnologia i l'ús de les dades, per tal de trobar un balanç entre el dret a la privacitat i la seua utilització en benefici de la comunitat”, va acabar.

NOTA: La ponència és en anglés.