Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

El Director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital membre del Grup de Treball sobre Drets Digitals dels Ciutadans

  • 29 de març de 2017
Image de la noticia

José Luis Piñar, Tomás de la Quadra-Salcedo, Ricard Martínez, Diego Taronger, Miguel Pérez Pujaves, Christoph Steck y Ofelia Tejerina formen el grup de set experts.

El grup organitzarà un Congrés Internacional sobre Drets Digitals el pròxim 30 de maig a Madrid.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va presidir ahir la primera reunió del Grup de Treball sobre Drets Digitals dels Ciutadans, que tindrà per objectiu obrir el debat sobre els drets i obligacions dels ciutadans en l'entorn digital.

Està previst que el grup d'experts es reunisca periòdicament al llarg de 2017 amb tres comeses fonamentals: realitzar un diagnòstic de la situació actual sobre la protecció dels drets i obligacions dels ciutadans, promoure un debat neutral, transparent, obert i informat sobre els drets digitals i contribuir a l'agenda europea en aquesta matèria.

El grup està compost per José Luis Piñar, Tomás de la Quadra-Salcedo, Ricard Martínez, Diego Taronger, Miguel Pérez Pujaves, Christoph Steck y Ofelia Tejerina, reconeguts experts de l'àmbit acadèmic i de la societat civil que durant enguany treballaran per a establir els fonaments per als futurs desenvolupaments normatius tant per part de l'Executiu com del Legislatiu en aquesta àrea.

Actualment, en el si de la Unió Europea aquests drets estan regulant-se en nombrosos textos legislatius relatius a la privacitat i la protecció de dades, el Mercat Únic Digital, la regulació del sector de les telecomunicacions o els drets dels consumidors en Internet.

Espanya, amb aquesta iniciativa, se situa entre els països europeus més avançats en matèria dels drets dels ciutadans.

Aquest grup abordarà algunes de les qüestions que més preocupen als ciutadans en l'àmbit digital com són: la llibertat d'informació i comunicació, la privacitat , la propietat intel·lectual, el dret a l'oblit, la igualtat i la protecció del menor, entre uns altres.

Així mateix, referent a la relació entre món digital i democràcia, els experts debatran sobre administració electrònica, transparència, participació, reutilització d'informació pública i dades obertes.

La pròxima fita d'aquest grup serà l'organització del Congrés Internacional sobre Drets Digitals dels Ciutadans que se celebrarà el 30 de maig en el museu Regna Sofia de Madrid i reunirà als principals experts nacionals i internacionals en aquesta qüestió.

A aquesta primera reunió s'han sumat el secretari d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital, José María Lassalle, el director general de Red.es, José Manuel Leceta, i el director de l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI), Jorge Pérez, coordinador del grup.

Ricard Martínez, Director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, es va doctorar en Dret Constitucional per la Universitat de València on exerceix funcions de Delegat de Protecció de Dades. Ha dedicat la seua activitat investigadora a la recerca de les relacions entre privacitat i tecnologia.

Llista d'enllaços: