Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Participació Ciutadana i Paisatges Valencians Logo del portal

20 d'octubre. Dia Internacional del Paisatge

  • 20 d’octubre de 2020
logo del día internacional del Paisatge

Hui 20 d'octubre es commemora el dia Internacional del Paisatge i enguany, a més coincideix amb el vinté aniversari del Conveni Europeu del Paisatge. Un tractat que va suposar la creació d'un marc d'actuació comuna per a tots aquells països del Consell d'Europa que el van ratificar i que posava especial atenció en l'educació i la participació ciutadana per a la futura gestió i protecció dels paisatges.  Des de la Càtedra volem aprofitar l'oportunitat per a recordar algunes qüestions relatives al paisatge. 
En primer lloc, Què és el paisatge? Lluny de la idea tradicional i estereotipada que vincula paisatge amb zones naturals amb escassa o nul·la presència humana i de bellesa excepcional, el Conveni Europeu del Paisatge, el defineix com “qualsevol part del territori tal com el percep la població, el caràcter de la qual siga resultat de l'acció i la interacció de factors naturals i/o humans”. És per això que parlar de paisatge és parlar d'àrees urbanes i rurals, de zones de gran qualitat i bellesa excepcional, però també d'àrees degradades i de llocs quotidians. 
El paisatge és l'escenari en el qual s'emmarquen totes les activitats que realitzem en el nostre dia a dia i és per això que s'ha convertit en un element clau per al benestar individual i social, la condició del qual tenen un impacte directe en la nostra qualitat de vida. En conseqüència, les diferents administracions públiques han treballat amb el propòsit d'incrementar la presència i atorgar major rellevància al paisatge en les polítiques d'ordenació territorial, en un context marcat per l'augment de sensibilització d'una societat desitjosa de poder gaudir de paisatges de qualitat.

Una de les millores formes d'accedir i gaudir dels paisatges són els miradors, llocs situats en ubicacions privilegiades, que ens permeten contemplar els paisatges de manera panoràmica. Per això, un dia com hui us animem que participeu amb nosaltres cartografiant tots aquells miradors i punts d'observació que desitgeu a través del nostre Atles Mental i Col·laboratiu dels Paisatges Valencians. 

Accés a la cartografia de miradors i punts d'observació