Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic GVA-UV presenta els seus últims avanços en matèria d'economia circular en el sector de l'aigua en el V ‘Water Economics, Statistics and Finance’ de Porto

  • 29 de setembre de 2021

El director de la Càtedra, Francesc Hernández, ha moderat una de les sessions del simposi organitzat per la International Water Association (IWA)

Els investigadors de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València que dirigeix Francesc Hernández han presentat les seues recents investigacions en matèria d'economia circular en el sector de l'aigua en el V Congrés Internacional "Water Economics, Statistics and Finance" que s'ha celebrat del 22 al 24 de setembre a la ciutat portuguesa de Porto

El director de la Cátedra de Transformación del Modelo Económico: Economía Circular en el Sector del Agua GVA-UV, Francesc Hernández Sancho.
El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia
Circular en el Sector de l'Aigua GVA-UV, Francesc Hernández Sancho.

El responsable de la Càtedra, Francesc Hernández, ha participat en diverses taules redones i ha moderat una de les sessions d'aquest simposi internacional organitzat per la International Water Association (IWA), organització que aglutina la pràctica totalitat d'empreses i entitats que constitueixen el sector de l'aigua a nivell mundial. Per a Hernández, la presentació de les investigacions realitzades per l'equip d'experts valencians suposa una oportunitat més de difondre la seua labor i un avanç en l'aplicació de l'economia circular en la gestió d'un recurs tan fonamental com és l'aigua.

La investigadora doctora Lledó Castellet ha presentat dues de les seues investigacions en la convenció de Porto. La primera d'elles porta per títol Gestió d'actius i economia circular: un binomi perfecte (Asset Management and Circular Economy: A Perfect Binomial en la seua versió original) i posa el focus en la gestió d'equips i actius com mig per a aconseguir els objectius de l'economia circular garantint el pas d'un model d'economia lineal a un circular i millorant l'eficiència del cicle urbà de l'aigua, entre altres.

La segona de les investigacions presentades per Castellet es titula Implementació d'un model d'economia circular en el sector de l'aigua a nivell local (Implementing a Circular Economy Model in the Water Sector at Local Level en la seua versió original) i proposa un model per a implementar un projecte de regeneració d'aigua a nivell local. També s'estableix una quantificació dels beneficis socials i ambientals derivats de la reutilització de l'aigua en un territori.

El congrés internacional de Porto també ha acollit la presentació de dos estudis de l'investigador doctor Vicent Hernández. És el cas d'Optimització del reemplaçament en infraestructures hídriques: un enfocament des de l'economia circular (Optimizing Water Infrastructure Replacement: an Approach from the Circular Economy en la seua versió original) que presenta una metodologia de reemplaçament dels equips i actius en les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) que integra aspectes ambientals i econòmics garantint així la sostenibilitat d'aquestes instal·lacions.

Una altra de les investigacions d'Hernández porta per títol Un mètode de selecció per a optimitzar les tasques de manteniment preventiu en les instal·lacions d'aigua (A Selection Method to Optimize Preventive Maintenance Tasks in Water Facilities en la seua versió original) la finalitat de la qual és optimitzar les tasques de manteniment de les estacions depuradores d'aigües residuals mitjançant un algorisme que permeta als responsables d'aquestes plantes disminuir les avaries dels equips, optimitzant així els costos de manteniment dels equips i incrementant l'eficiència de les EDAR.

Per part seua, l'estudi de la investigadora Águeda Bellver titulat L'economia circular en la gestió de l'aigua: afrontant el problema dels nitrats en les masses d'aigua subterrània (Circular economy in water management: facing the problem of nitrates pollution in groundwater bodies en la seua versió en anglés) està integrat en el projecte europeu LIFE LIBERNITRATE sobre economia circular i eliminació sostenible de nitrats en les masses d'aigua en el qual participa el Grup d'Economia de l'Aigua (GEA) de la Universitat de València.

La investigació presentada per Bellver té com a finalitat quantificar els beneficis socials i de salut associats a la reducció de fins a un 30% en el contingut de nitrats de les aigües de consum, així com demostrar la necessitat d'implementar tecnologies noves en xicotetes poblacions per a assegurar la qualitat i seguretat de l'aigua potable. 

Los integrantes de la Cátedra de Transformación del Modelo Económica GVA-UV, de izquierda a derecha, Lledó Castellet, Francesc Hernández, Vicent Hernández y Águeda Bellver.
Els integrants de la Càtedra de Transformació del Model Econòmica GVA-UV, d'esquerra a dreta, Lledó Castellet, Francesc Hernández, Vicent Hernández i Águeda Bellver.

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic GVA-UV

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València té per objecte l'estudi, l'elaboració de propostes, el foment del coneixement i la difusió de temàtiques relacionades amb la perspectiva circular de l'Economia i els recursos hídrics. Es pretén promoure la transformació de l'actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un altre basat en la innovació, el coneixement i la sostenibilitat des d'un punt de vista mediambiental, productiu i social.

Sota el patrocini de la Conselleria d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, aquesta càtedra està dirigida per Francesc Hernández Sancho i manté una activitat centrada en la promoció de l'economia circular a través d'accions tant formatives com d'investigació i difusió.

A més, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic GVA-UV forma part d'una Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic en la qual s'integren el conjunt de les Universitats Públiques de la Comunitat Valenciana.

Imatges: