Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

L’economia circular i la gestió de l’aigua, protagonistes de la jornada de debat organitzada per la Càtedra

  • 17 de novembre de 2020
L’economia circular i la gestió de l’aigua, protagonistes de la jornada de debat organitzada per la Càtedra

Dimarts 17 de novembre va tindre lloc la primera de les dos jornades de debat on-line organitzades per aquesta setmana laCàtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat de Valencia, amb el títol de Jornada sobre casos d’èxit en la implementació de projectes d’economía circular en el sector de l’aigua. 

Esta trobada virtual ha comptat amb el testimoni d’experts i responsables de empreses com ara Global OmniunHidraqua o l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (EPSAR), a més de la coordinació del director de la Càtedra, Francesc Hernández.

La jornada ha estat inaugurada pel Director General de Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Juan Pérez, qui ha traslladat que “l’economia circular és una oportunitat i en breu se presentarà l’Estratègia Valenciana per a Recuperació, que servirà per presentar projectes i captar finançament. En aquesta iniciativa hi haurà també una línia dedicada a l’agua i l’economia circular”.

Entre les idees més interessants dels diferentes ponents i les experiències de les empreses i entitats, tenim l’exposada per Augusto Montamarta, gerent de l’EPSAR: “l’única alternativa possible és abandonar el model linial extractiu y establir-se en un altre on s’aplique la circularitat”. Montamarta ha apuntat també que “estem posant les bases per que els actors del sector privat ajuden les administacions a assolir els objectius de l’economia circular”.

D’altra banda, ha pres la paraula Jaime Castillo, director de relacions institucionals de Global Omnium qui ha presentat el projecte ‘Life-ECOdigestion’ que “ens permet convertir els llots en subproducte i no en un residu, produint biogàs. Amb aquest projecte augmentem un 14% la producció de biogàs i quasi un 200% el tractament dels residus. Un camp on tenim exemples de ‘zero abocaments’ a llocs como els Països Baixos”.

Altra de les aportacions de Castillo referent al casos d’èxit en economia circular aplicada a l’aigua ha estat la referència al projecte RENATURWAT, també dins del programa europeu ‘Life’ del qual forma part també la Càtedra, mitjançant el Grup d’Economia de l’Aigua de la Universitat de València, i que té com a objectiu la creació d’aiguamolls artificials. “Un projecte que ens fa molta il·lusió i que ja està en funcionament”.

A continuació ha pres la paraula Jaime Anguiano, gerent d’operacions d’Hidraqua, qui ha afirmat que “un dels objectius actuals és la reducció de l’equivalent a un 20% del consum d’aigua per habitant a l’any”. Anguiano ha continuat la seua ponència explicant diversos exemples d’accions de l’empresa en l’estratègia de lluita contra el canvi climàtic, com el “ReWater Global Plan 2017-2021″. 

El director de la Càtedra, Francesc Hernández, ha assenyalat  que “allò realment important és mantenir l’estratègia ecològica europea, el Pacte Verd, també en època de pandèmia”.

El proper dijous 19 de novembre se celebrarà la segona i última de estes jornades on-line, amb el títol de “Jornada sobre la promoció de projectes de economía circular en l’administració local”.